30 / 04 / 2024

Mülk yönetimi nedir?

Mülk yönetimi nedir?

Bir gayrimenkulün, emlak müdürü tarafından mülk sahibinden ücret karşılığı devrealınarak mülk sahibi yerine yönetilmesine mülk yönetimi denilir. Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için "mülk yönetimi" konusunu kaleme aldı. İşte Dönmez'in o yazısı..



Mülk yönetiminin altın kuralı; bina yönetimden farkını anlamaktır.


Mülk yönetimi, ülkemizde yeni bir kavram olmasına karşın bina yönetimi ile karıştırıldığından, mülk yönetiminde altın kural, bu ikiliyi ayırt ederek, yanlış,verimsiz ve ihtiyacı karşılamayan uygulamaları algılamak ve geriye kalanı uygulamaktan geçer.


 Mülk yönetimi, tüm diğer bina yönetimi çeşitlerinden farklı ve daha kapsamlı yönetimler bütünüdür. Bina yönetimlerinde iş veren-işci, mal-sahibi-taşeron ilişkisi öne çıkarken, mülk yönetiminde asıl-vekil ilişkisi söz konusudur. Bina yönetiminde bina müdürü pozisyonu, mülk yönetiminde mal sahibi vekili terminolojisi vardır.


Sonuçta binalar, iş ve yaşam alanlarıdır. AVM-ler şehir kulübüdür. REZİDANSLAR, muhatabın kendini özel hissedebileceği kişiye özel otel konseptleridir. KONUT SİTELERİ Yönetimlerinin tek vizyonu sürdürülebilir sakinler memnuniyeti ve emlak değerini sağlamaktır.


Tesis yönetimlerinde genel beklenti; yatırımcı-kullanıcı/malik-müşteri/sakin memnuniyetlerini senkronize ve ölçülebilir sağlayacak bilgi-beceriler sağlanmasıdır.


 Ancak mülk yönetiminde beklenti;  hukuki (kiralama), mali (vergi), idari (güvenlik-temizlik-teknik yönetimleri, bütçe-işletme), sosyal(pazar araştırması, pazarlama, kiracı memnuniyeti) dörtgeninde hizmetlerin şeffaf –profesyonel-analitik raporlarla verilmesinin yanında, katma değer olarak da  mülkün emlak değerinde sürdürülebilir- fark edilir bir artıştır.


www.istanbulmulkyonetimi.com 


8 maddede temsilciler kurulu!

 


Geri Dön