Mülkiyet çeşitleri!
Taşınır ve taşınmaz mallar Medeni Kanun tarafından mülkiyet düzenine ayrılıyor. Peki mülkiyet çeşitleri neler? İşte yanıtı...
Medeni Kanun taşınır ve taşınmaz malları mülkiyet düzeni içinde kategorilere ayırıyor. Mülkiyetin çeşitleri şöyle sıralanıyor;
1-Ferdi mülkiyet: Bir kimsenin, mülkiyetin konusu, taşınır veya taşınmaz malın bütünü üzerinde tek başına tesis ettiği mülkiyet hakkı.
2-Müşterek mülkiyet: Birden çok kimsenin, bir malın tamamı üzerinde, belli miktarda, fakat fiilen taksim edilmemiş hisselere sahip bulunduğu, birlikte mülkiyet şekli.
3-İştirak halinde mülkiyet: Kanuni olarak veya bir akit sebebiyle birden çok kimse arasında ortaya çıkan ortak mülkiyet şekli.
Mülkiyet nasıl korunur?
Mülkiyet hakkına sahip kişinin, söz konusu hakka konu olan malına el konulduğu takdirde dava açılabiliyor. Böyle bir durum karşısında mülkiyet hakkına sahip kişi, el koyana istihkak ve tecavüzü men davalarını açma hakkına erişiyor.
İstihkak davası nedir?
Mülkiyet hakkı altındaki bir mala başka bir kimsenin el koyması durumunda istihkak davasının açılabileceğini belirttik. Peki nedir bu istihkak davası? Malikin elinden rızası dışında çıkan malın, tekrar malikin eline geçmesini sağlayan davadır. Tecavüzü men davası ise; mülkiyete konu olan şeye yapılan tecavüzün ortadan kaldırılmasını sağlıyor.