28 / 04 / 2024

Münir Özkök: 2012'de gayrimenkul sektörü yüzde 20 daralır!

Münir Özkök: 2012'de gayrimenkul sektörü yüzde 20 daralır!

Mar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Özkök, 2012'de gayrimenkul sektöründe yüzde 10 ila 20 arasında daralma bekliyor. Türk tüketicinin 'temkinli' sürece girdiğini vurgulayan Özkök, 'İstanbul, Arapların Paris'i oldu. Mütekabiliyet daralan sektöre ballı ka



Mar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Özkök, kredi faizlerindeki artış ile Avrupa ve Amerika'dan gelen olumsuz haberlerin Türk tüketiciyi 'temkinli' olmaya ittiğini belirterek, 'Sektörde küçülme başladı. 2012'de sektördeki daralmanın yüzde 10-20'yi bulacağını tahmin ediyorum. Ancak mütekabiliyet durumu değiştirir. Türkiye'ye 1-2 milyar dolar para girer' dedi. 

G Plus projeniz ne durumda
 G Plus'a mart sonunda başladık. İlk kulenin yüzde 70'i bitmek üzere. Bu projeyi de Güneşli Konutları gibi erken teslim etmeyi planlıyoruz. Elimizde çok az daire kaldı. İçinde 260 rezidans ve 140 odalı otel olan ikinci kuleyi de 2012 başında satışa sunacağız. 3'üncü kuleye de 2013'te başlayacağız. 3 kulenin geliri 225 milyon TL olacak.

Kimler tercih etti G Plus'ı, kazanç sağladı mı daire alanlar
 Bu 6-7 aylık süreçte insanlar yüzde 42 civarında bir gelir sağladılar. Daha çok pilotlar, havaalanı çalışanları ev aldı. 2 tane Sırp pilota daire sattık. Ancak asıl beklentimiz olan Arapları kaçırdık.

Siz de mütekabiliyeti bekliyorsunuz o zaman...
 Evet. Bizim de hedefimiz Arap ülkeleri. Geçen yıl 5 daire alacak bir Arap müşterimizi prosedür yüzünden kaçırdık. Arap ülkeleri artık Türkiye'ye başka gözle bakıyor. Sırf diziler için buraya gelenler var. Gelince de otelde kalmak istemiyorlar. Gelip senede 1 ay İstanbul'da kalayım, otelde değil, kendi evimde kalayım diyorlar.

 Londra'da 750 bin pound İstanbul'da 250 bin $
Şu anda Avrupa ile kıyasladığınızda  uygun mu fiyatlar İstanbul'da
 İstanbul'da hala fiyatlar çok ucuz. Şehir merkezinde metrekaresi 2500 dolara projeler var. 100 metrekarelik konut 250 bin dolar. 250 bin dolara Avrupa'da bir oda alamazsınız. Londra'da merkeze yakın 1+1 bir konutu 750 bin pound'dan aşağı fiyata bulamazsınız. Bir de bunun aidatı, vergisi var.
 
Daha çok nerelerde artacak fiyatlar
 Ulaşım imkanlarının artmasıyla birlikte, kısa vadede İstanbul çevresinde yeni merkezler oluşacağını düşünüyorum. Beylikdüzü, Bahçeşehir, Güneşli, Ataşehir, Tuzla şehrin yeni merkezleri olacak. Buralarda önemli fiyat artışları olacağını düşünüyorum.

 İstanbul Arap ülkelerinin Paris'i olacak
Gayrimenkul sektöründe daralma bekleniyor. Mütekabiliyet çıkarsa ve çıkmazsa diye iki senaryonuz var mı
 Küçülme başladı zaten. 2012'de de daralmanın yüzde 10-20 seviyelerine ulaşmasını bekliyorum. Bunun birinci sebebi konut kredileri. İkinci sebep de belirsizlik. Avrupa'da kriz var, param yastık altında kalsın diyorlar. 

Peki mütekabiliyet çıkarsa..
 İşte o ballı kaymak olur. Mütekabiliyet çıktığı anda bu yüzde 10, yüzde 20'lik daralmaları aşarız tabii. O zaman İstanbul Arap ülkelerinin Paris'i olur. Sektöre ilk yıl için 1-2 milyar dolar, 3 yıl vadede de 5 milyar dolar para girişi olur diye düşünüyorum.

 Bomonti ve Haliç'e gelebiliriz
Güneşli'de başka arazileriniz de vardı. 2012'de başlayacağınız yeni projeler var mı
 Evet bölgede arazilerimiz var. Ancak şu anda pazarlık halinde olduğumuz başka bir arazi var. Basın Ekspres Yolu'nda. Anlaşmak üzereyiz. 17 dönümlük, aşağı yukarı 400 konutluk bir yer. 2012'de burada bir projeye başlamayı planlıyoruz. Henüz şekillenmemiş birkaç projemiz daha var.
Bu yıl Güneşli dışına da çıkmayı planlıyoruz. Haliç, Bomonti gibi şehrin merkezi bölgelerden arsa sahiplerinden teklifler geliyor. Bunları da değerlendirmeyi düşünüyoruz. 2012'de merkeze doğru gelme ihtimalimiz var.
Akşam/Şenay Büyükköşdere


Geri Dön