23 / 12 / 2024

Muradiye Hamamı engelli merkezi oldu

Muradiye Hamamı engelli merkezi oldu

600 yıllık Muradiye Hamamı, Osmangazi Belediyesince kamulaştırılıp, restore edilerek `Engelli Kişisel Gelişim Merkezi' olarak hizmete açıldı.




Osmangazi Belediyesi, Bursa'nın ziynetleri arasında yer alan tarihi bir yapıyı daha kentin ve kentlinin kullanımına sundu. Özel mülkiyette iken kamulaştırılarak belediyenin mülkiyetine geçirilen ve kısa bir süre içinde restore edilen Muradiye Hamamı, engellilere yönelik önemli merkezlerden biri oldu. Muradiye Engelli Kişisel Gelişim Merkezi olarak hizmete giren yapıda engellilere yönelik çeşitli kurslar gerçekleştirilecek.


Düzenlenen açılış törenine Bursa Milletvekilleri Mehmet Tunçak, Mehmet Emin Tutan, Osmangazi Belediye Başkanı ve Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Recep Altepe, Osmangazi Belediye Başkan Adayı Mustafa Dündar, belediye meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Açılış kurdelesinin kesilmesiyle engelli kişisel gelişim merkezi haline getirilen hamamı gezen davetliler, engelliler tarafından hazırlanmış birbirinden güzel el sanatları ürünleriyle karşılaştılar. Eserler davetlilerden büyük beğeni toplarken, bundan sonra açılacak kurlarda hazırlanacak eserlerde yine tarihi hamam da izleyicilerle buluşacak.



Engellilerden gelen talepler doğrultusunda oluşturulan ebru, resim, bilgisayar, ahşap boyama, el sanatları kurslarıyla engellilere kişisel gelişim imkanı sunulacak. Bu tür kurslar daha küçük çaplı olarak Osmangazi Yerel Gündem 21 Engelli Bakım Merkezi (OBAM) ve Engelli Danışma Merkezi (OSEM)'de düzenleniyordu. Fakat Muradiye Hamamı'nın tamamen bu amaçla tahsis edilmesiyle, kente bu yöndeki eksikliği giderecek ciddi bir adım atılmış oldu. Muradiye Engelli Kişisel Gelişim Merkezi'nde yine engellilerden gelen talepler doğrultusunda okuma yazma kursları düzenlenecek.
Giriş kat ve Asma kattan oluşan hamam engelli rehabilitasyonuna uygun şekilde özel olarak restore edildi. Bu kapsamda binanın girişi rampa ile sağlanıyor. Asma kata ise engelli asansörü ile ulaşılıyor. Asma katta çalışma ofisleri ve eğitim üniteleri yer alıyor. Giriş katında engelli tuvaletleri ve kafeterya bulunuyor. İç kısımda ise bilgisayar laboratuarı oluşturuldu. Eskiden odun deposu (cehennemlik) olarak kullanılan kısım ek hizmet binası olarak yeniden inşa edildi. Tüm bina network ağı ile döşenmiş olup, dahili telefon hatları kuruldu. Yeterli dekoratif aydınlatma ile donatılan yapı, kapalı devre güvenlik sistemi ile 24 saat korunacak.



Muradiye Hamamı'nın da bundan öncekiler gibi; Gökdere Medresesi, Ördekli Hamamı, Seyid Usul Kültür Merkezi, Karabaş-i Kültür Merkezi gibi restorasyonunun ardından işlevsel hale getirildiğini belirten Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, "600 yıllık Muradiye Hamamı, harabe haldeyken bugün kentin yaşayan mekânlarından biri haline geldi. Üstelik engellilere hizmet veren yapı oldukça önemli bir misyon üstlenmiş oldu" dedi.



Olay


Geri Dön