07 / 05 / 2024

Murat Kurum: İstanbul'u yenilemek zorundayız!

Murat Kurum: İstanbul'u yenilemek zorundayız!

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, 'Deprem riski yüksek, plansız büyümüş bir kent İstanbul, işbirliği içinde, tarihi dokuyu koruyarak yenilemek zorundayız... Tabii yurttaş yaşadığı yerden ayrılmak istemiyor' şeklinde konuştu



'Deprem riski yüksek, plansız büyümüş bir kent İstanbul, işbirliği içinde, tarihi dokuyu koruyarak yenilemek zorundayız... Tabii yurttaş yaşadığı yerden ayrılmak istemiyor. Binası hasarlı olanlara Kayabaşı 'ndayeni daire veriyoruz. 2 bin kontenjan ayırdık, koca İstanbul'dan başvuru sayısı 50 civarı.

Türkiye'nin önde gelen holdingleriyle yarışacak biçimde büyük ihaleleri ve 5.58 milyar liraya yükselen net aktif değeriyle gündemde kalan TOKİ'nin iştiraki Emlak Konut GYO (Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı) halka arz edilmeye hazırlanıyor.
Yaklaşık 60 bin konut rakamına koşan ve hasılat paylaşımı projeleri ile 14 milyar lira yatırım portföyüne ulaşan Emlak Konut GYO'nun kasasına kısa zamanda 5 milyar lira gireceği açıklanmıştı. Ayazağa ihalesinde 850 milyon lira gelir hedeflerken, 1 milyar 251 milyon lira değere ulaşan TOK܎ iştiraki Emlak Konut GYO, sağlam bir portföy ve aktif yapısıyla talep toplayacak. SPK'ye başvurusunu yapan Emlak Konut GYO'nun halka arz gelirinin önemli bir bölümünü kentsel dönüşüm ve deprem dönüşüm projelerinde kullanması bekleniyor.

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, bu süreç ve konut piyasasına ilişkin soruları yanıtlarken şu değerlendirmeleri yaptı:

Bayramda tanıtım turu

¢ Halka arzla ilgili SPK'ye başvurduk. Yakında onaylanan verilerimizi açıklarız. Bu ay sonunda talep toplar ka-sım ayının sonunda halka arzı gerçekleştiririz. Londra'da görüştüğümüz yatırımcılar oldu. Kendimizi anlattık, ilgi iyi. Yurtiçinden de çok büyük bir ilgi bekliyoruz.

¢ Emlak Konut GYO'nun 1 milyar 875 milyon lira olan ödenmiş sermayesini 2.5 milyar liraya çıkardık. Bunun yüzde 25'ini halka arz edeceğiz. Yurtdışında da tanıtım turuna çıkacağız. Road Show (tanıtım turu) Avrupa'da ve Körfez ülkelerinde olacak. Zamanımızın yettiği her yere gideceğiz. İngiltere'den tutun da Arap ülkelerine kadar bizim ne zaman halka arza çıkaçağımızı bekleyenler var.

Deprem riski yüksek, üst üste yığılmış, plansız büyümüş bir kent İstanbul. Tarihi dokuyu koruyarak yenilemek yenilemek zorundayız. Üniversiteler, belediyeler, bütün kurumlar el ele bu işi yapmalıyız. Tabi Yurttaş yaşadığı yerden ayrılmak istemiyor. Bu iş çok zor, ama başka çözüm yolu da yok. Biz binası hasarlı olanlara Kayabaşı'nda yeni daire veriyoruz. 2 bin kontenjan ayırdık, koca İstanbul'dan başvuru sayısı

¢ 50 civarında kaldı.
¢ Bu yıl üreteceğimiz konut sayısı ticari ünitelerle birlikte 25 bin, yıl sonunda 30 bini bulacak. Halka arz geliriyle en az bunu yaparız. Burada ağırlığı deprem ve kentsel dönüşüm projelerine vereceğiz. Yüzde 10-15 deprem dönüşüm, biraz kentsel dönüşüm, biraz yeni alanlarda yerleşim olmak üzere projelerimizi dağıtacağız.

Talep iyi, stoklar eriyor

Deprem dönüşüm projeleriyle ilgili olarak Boğaziçi Üniversitesi ile Kandilli'de toplantılar yapmıştık. İstanbul'daki hasarlı yapıların tespitiyle alakalı Boğaziçi Üniversitesi ile önümüze bir tablo çıkaracağız.

¢Emlak Konut olarak şu ana kadar arsa satışı karşılığı 42 bin 710, kamu ihale kanunuyla da 9 bin 28 konut olmak üzere 51 bin 738 konut yaptık. 3 bin 500 ticari üniteyle birlikte toplam ürettiğimiz konut sayısı 55 bini geçti. Bu bizim 2010 sonu hedeflerimiz arasındaydı. Biz biraz bunu geçtik.

¢ Satışla ilgili bir sıkıntı çekmiyoruz. Ayazağa'da 1500, 2 bin konutu sattık bile. Alemdağ'da bir haftada 1200 sattık. Piyasada genel olarak talep artmaya başladı. Stoklar 2011 ortasında biter, fiyatlar da yükselir. Yeter ki güven ve istikrar ortamı sürsün. Hasılat paylaşımı ihalelerimiz muhammen bedellerinin üstünde gidiyor. Artık kentlerde arsa yok. Üstelik TOK܎, Emlak Konut güvencesi de var. Tabii kalan arsalar ihtiyacı karşılamayacak, yenileme yapmak zorundayız.

İstanbul Finans Merkezi'ne ilk adım

Arsalarımızı ihale ettik, İstanbul Finans Merkezi projesi toplam 300 dönüm üzerinde yapılacak. Sadece biri TOKİ'ye ait 14 dönüm, ikisi de Emlak Konut'ta olan biri 41 diğeri 25 dönümlük arsalar kaldı ihale edilecek. Bunların dışındaki arsalarda İstanbul Finans Merkezi için inşaatlar bu yıl sonuna doğru haşlıyor. İlk adımı atmış olacağız.

Hasılat paylaşımı olarak verdiğimiz, lojistik, finans merkezini destekleyici sigorta gibi daha küçük kuruluşların yer alacağı birimlerin inşaatına başlıyoruz. Diğerleri de projelendirme aşamasında... Projede otel de yer alıyor. Burası 8 saat değil, 24 saat yaşasın istiyoruz, bu şekilde projelendiriyoruz. Burada yer alacak binalar güneş, toprak gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanacak şekilde tasarlanacak.

Ucuz Konut Anadolu Yakasına Taşınıyor

Murat Kurum, alt ve orta gelir grubu için Tuzla 'da ciddi bir atağa hazırlandıklarını belirtti. TOKİ'nin Kayabaşı 'nda başlattığı ekonomik konut projelerinin Anadolu yakasına da taşınacağını belirten Kurum, burada başta 2 bin 500, devamında 3 bin 500 olmak üzere toplam 6 bin konutluk projeye hazırlandıklarını söyledi. Murat Kurum, Kamu ihale Kanunu çerçevesinde ihaleye çıkacaklarını anlattı.

TOK܎ Başkanı Erdoğan Bayraktar da daha
 
önce yaptığı açıklamada şunları belirtti: 'Tuzla 'da dar gelirli vatandaşlara yönelik 45 metrekare büyüklüğünde evler de yer alacak. Bu evlere 180 ay vade ve 100 TL 'den başlayan taksitlerle sahip olunabilecek. Tuzla 1. Etap projesinin 674 konutluk birinci kısım inşaat ihalesi 12 Ekim 'de. 1683 konutluk 2. kısım inşaat ihalesi 20 Ekim'de yapılacak. Tuzla 1. etap projesinde başvurular ise ekim sonundan itibaren alınmaya başlanacak.'
Cumhuriyet


Geri Dön