28 / 12 / 2024

Murat Özcan: Yangın yalıtımı binalarda riski azaltır!

Murat Özcan: Yangın yalıtımı binalarda riski azaltır!

Canpa Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özcan, yangın çıkma olasılığının her zaman var olduğunu belirterek, yangında doğru yalıtımın hayat kurtardığına dikkat çekti.



Gelişmiş ülkelerde yangın yalıtımı, standartların belirlenerek uygun çalışmaların yapılması ile yangında kayıp oranları aşağılara çekilmiş durumda. Yangın haftası dolayısı ile yangın yalıtımının önemine dikkati çeken Canpa Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özcan, yangın çıkma olasılığının her zaman var olduğunu ancak bu konudaki bilincin artması ile riskin azaltılabileceğini ifade etti. Özcan, “Yangında yangın söndürme sistemleri ve yangın dedektörleri gibi uyarı sistemleri benzeri tedbirler alınıyor. Bundan önce yangını önlemek ve yayılmasını engellemek için yangın yalıtımı üzerinde durulmalı, can ve mal güvenliğini sağlayıcı yapısal önlemler alınmalıdır” ifadelerini kullandı.


"DAHA TASARIM AŞAMASINDA YANGIN YALITIMI PLANLANMALIDIR"

Risk değerlendirmesi yapılarak yapının duvar, tavan ve döşeme gibi bölümlerinin yangına dayanıklılık süresinin belirlendiğini bildiren Özcan şunları kaydetti:“Daha tasarım aşamasında yangın yalıtımı planlanmalıdır. Yanmazlık sınıfı akredite laboratuvarlarının yapacağı testler sonucunda A1, A2, B1, B2, B3 ve C olarak tespit edilebilir. A1 ve A2 yanmazlık sınıfları taş yünü, mineral yünler ve cam yünleri için geçerli olan sınıflardır. B sınıfları ise poliüretan plakalar için uygun sınıftır. A sınıfı alev almaz olarak değerlendirilir ve ateş kaynağı uzaklaştırılmasa dahi alevi üzerinde yürütmez. B2 sınıfı malzeme ateşe dayanıklı olarak değerlendirilir, ateş kaynağı uzaklaştırıldığında malzeme kendiliğinden söner. Burada sınıfların doğru olarak belirlenmesi büyük önem taşımaktadır.”


Yangın yalıtımında kullanılan malzemelere ve birçok ürüne yönelik standartların kafa karıştırdığını söyleyen Özcan, “Ürünlerin yangın sınıflarının açıklamaları yetersiz. Bu da yanlış anlamalara ve karışıklığa yol açıyor. Bir yangın geciktirici ürünler, bir de yangını önleyen, yayılmasını engelleyen ürünler var. Ürünün yangın sınıfı doğru bilinmeli” dedi.


"ÜRÜNÜN A1,A2,B2,B3 OLUP OLMADIĞINI BASİT BİR YÖNTEMLE ANLAYABİLİRSİNİZ"

Özcan, ürünün kolayca nasıl test edilebileceğine ilişkin şunları söyledi:“Ürünün A1, A2, B2, B3 olup olmadığını basit bir yöntemle anlayabilirsiniz. Elinizdeki numuneye çakmakla 15 saniye ateş tutup uzaklaştırın, malzeme hala yanmaya devam ediyorsa B3, alev kaynağı uzaklaştığında malzeme de yanmaya devam etmiyorsa B2 yanmazlık sınıfındadır.”


Türkiye’nin yangın yalıtımı konusunda son yıllarda medeni ülkelerle yarışır konuma geldiğini belirten Özcan, “Binalarda enerji verimliliği ihtiyacıyla başlayan XPS ve EPS ile mantolama sistemleri zaman içinde yerini yangın önleyici özelliği de olan taşyünü mantolamaya bıraktı. Ayrıca cam ve komposit giydirme cepheli yapılarda da taşyünü artık olmazsa olmaz haline geldi” dedi.


Milliyet


Geri Dön