05 / 05 / 2024

Murat Tamer: Kuveyt’te108 bin konut açığı var!

Murat Tamer: Kuveyt’te108 bin konut açığı var!

Türk müteahhitleri Kuveyt’e yatırıma davet eden Türkiye ’nin Kuveyt Büyükelçisi Murat Tamer, pazarda kalıcı olabilmek için güvenilir bir Kuveytli ortak bularak işe başlanılmasını tavsiye etti.




Her yıl gerçekleştirilen Kuveyt Gayrimenkul Fuarı bu sene ‘Onur Ülke Türkiye’ temasıyla açıldı. Türk müteahhitleri yatırıma davet eden Türkiye’nin Kuveyt Büyükelçisi Murat Tamer, pazarda kalıcı olabilmek için güvenilir bir Kuveytli ortak bularak işe başlanılmasını tavsiye etti.


Kuveyt’te her yıl iki kez Expocity tarafından gerçekleştirilen Kuveyt Gayrimenkul Fuarı, ‘Onur Ülke Türkiye’ teması ile dün başladı. 11.si düzenlenen fuara gayrimenkul işbirlikleri gerçekleştiren INREMA ve Dubai merkezli AYN Group aracılığıyla Türkiye’den 19 firma katıldı. Kuveytli ailelerin Türkiye’den yazlık almak istemesi ilgi çekti.  Kuveytliler İstanbul’un yanında Bursa, Sapanca ve Trabzon’a ilgi gösterdi. Son zamanlarda Trabzon’u çok fazla sayıda ziyaret eden Araplar buradan gayrimenkul almaya başladı. Fuarda tanıtılan projeler arasında Aks Grup tarafından Trabzon’da yapılan Binbir Pırlanta da yer alıyor. Fiyatların 90 bin TL ile 360 bin TL olduğu Binbir Pırlanta projesinde son bir yıl içinde Araplara 120-130 daire satıldığı belirtildi.


Kuveyt Türkiye Büyükelçisi Murat Tamer, mütekabiliyet sonrası bir yıllık oturma izninin de yürürlüğe girecek olmasıyla Türkiye’ye yatırımların daha da artacağını belirterek, Suriye, Mısır, Lübnan ve Güney Kıbrıs’taki sorunların, Kuveytlileri Türkiye’ye yönlendirdiğini ifade etti. Tamer, “Türkiye’den ev alan Kuveytli bir ay kaldığı konutunda bir yıllık aidat ödemek istemiyor. Bize en çok yansıyan sorun bu.” dedi.  2011 yılında Türkiye’yi 45 bin Kuveytli ziyaret etmişti. 2012’de bu rakam 67 bine çıktı. 2013 yılı sonunda 110 bini bulması bekleniyor. Kuveyt’te 108 bin konut açığı var. Kuveyt Hükümeti konut açığını bir an önce çözmek istiyor. Bugün konut üretiminde ilk akla gelen Türk müteahhitler-. “Bu sebeple Türk müteahhitleri buraya davet ediyoruz.” diyen Tamer, Türk firmalarının Kuveyt’te kalıcı olması için ilk önce Kuveytli güvenilir bir ortak bulması gerektiğini kaydetti.


  Kralın kız kardeşi Sheikha Fariha Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah da Çalık Gayrimenkul’ün Şehrizar Konakları projesinden 9+1 tipinde daire satın aldı.


Fuara Şehrizar Konakları, Metropol İstanbul ve Tarlabaşı 360 projeleriyle katılan Çalık Gayrimenkul Kuveyt Kraliyet Ailesi ile protokol de imzaladı. Başta Kuveyt olmak üzere tüm Ortadoğu’da Çalık Gayrimenkul projelerinin satış ve pazarlama faaliyetlerini Kuveyt Kralı’nın yeğeni Homoud Rashed Al-Homoud Al-Sabah’ın sahibi olduğu Enterprise General Trading Constracting Co. (EGC Kuveyt) yürütecek. Çalık Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, yabancılara satılan konutların yüzde 10’luk diliminin Kuveytlilere yapıldığını kaydetti. “Kuveyt ve Ortadoğuluların en büyük ilgisi ise Tarlabaşı 360 projemize oluyor. Yatırımcı fonlar, bankalar, Suudi ve Kuveytli aileler Tarlabaşı 360 projemizden blok alım yapmak istiyor. İçlerinden projenin tamamını satın almak isteyenler de oldu.” diye konuştu.


  Türkiye’ye yatırımcı çekmek üzere organizasyonlar düzenleyen INREMA’nın Genel Koordinatörü Gökhan İlgar, “Kişi başına düşen yıllık milli gelirin yaklaşık 67 bin dolar olduğu ve dünya petrol rezervinin yüzde 10’una sahip Kuveyt’te yatırımcılar İngiltere’den sonra en çok Türkiye’den gayrimenkul satın alıyor. Bu sebepten fuarda yer almak istedik. Satış rekoru kıracaklarına inanıyoruz. Fuarı önümüzdeki yıl nisan-mayıs gibi tekrar düzenlemeyi düşünebiliriz.” dedi. Fuara Emlak Konut GYO’nun yanında, Viatrans, GAP İnşaat, Sarp Group, Teknik Yapı, Demir İnşaat, Tuğra Gayrimenkul, Kamışoğlu Group, Bodrum Ege Evleri, Cathay, Özkar Özülke, İhlas-Kristal Evleri, Haliç Panorama, Yalova Park, Helis Yapı, Proje Beyaz, AKS Yapı, Keyshead katıldı.


Zaman


Geri Dön