29 / 04 / 2024

Muratpaşa Aypo AVM imara aykırı mı?

Muratpaşa Aypo AVM imara aykırı mı?

Bir vatandaş, başkanın ev sahibine ait AVM’de olduğu iddia edilen imara aykırılıkların ‘kıyak geçilmeden giderilmesi’ talebiyle başvurdu, aylardır belediyede işlem yapılmadığı öne sürüldü.



Bir vatandaş, başkanın ev sahibine ait AVM’de olduğu iddia edilen imara aykırılıkların ‘kıyak geçilmeden giderilmesi’ talebiyle başvurdu, aylardır belediyede işlem yapılmadığı öne sürüldü.


Hatırlanacağı üzere denize nazır lojman yaptırmakla eleştirilen Antalya Muratpaşa Belediye Başkanı CHP’li Avukat Ümit Uysal; yönettiği belediyeden iskân alamadığı öne sürülen 5 bloklu bir siteye taşınmıştı. Site; kendi belediye sınırları içerisinde ve belediyeye yakın bir noktadaydı. Edinilen bilgiye göre 5 bloklu site; Muratpaşa ilçesi Sinan Mahallesi Aras Bedesteni ve bedesten içerisindeki AYPO AVM’nin sahibi olduğu öne sürülen Ahmet Aras’ın Aras İnşaat şirketine aitti. Bir mimar tarafından; belediye karşısındaki sitenin bloklarında iskânın olup olmadığı, varsa iskânın tarihi ve başkanın siteye taşındığı tarih soruldu, belediye iskân ile ilgili sorulara cevap veremedi. Bunun yerine, belediye yakınındaki bu sitede başkanın 2 bin 250 lira gibi uçuk bir rakamla kendi cebinden ödeyerek kirada oturduğu bilgisi verildi. İstediği yanıtı alamayan mimar, bunun üzerine ikinci kez bilgi edinme talebiyle belediyeye başvurdu. Konutun kira bedelinin dışında, blokların ilk inşaat ruhsat tarihi ve var ise yapı kullanma izin belgesi tarihini yani iskân belgesi tarihini sordu.


Bilgi edinme dilekçesi yazdı


Mimarın dilekçesinin basında haber olarak yer almasının ardından bir başka vatandaşın da benzer konuyla ilgili BİMER’e aylar önce bir başvuru yaptığı ve aylardır bir yanıt alamadığı ortaya çıktı. Bu vatandaş da; 2 Haziran 2015 günü başkan Ümit Uysal’ın cevaplaması istemiyle bir bilgi edinme dilekçesi yazdı, dilekçe belediyeye bir gün sonra ulaştı. Başvuru metninde “Antalya Muratpaşa Belediyesi Başkanı’na: Kiracısı olarak ikamet ettiğiniz şahsa ait olan, Muratpaşa ilçesi, Hüsnü Karakaş Caddesi Aras Bedesteni en alt katındaki AYPO AVM isimli alışveriş yerinin orta kısmındaki galeri boşluğu kapatılarak, büyüme yapılmış, imara aykırılık yapılmıştır. Belediye başkanı olarak, kiracısı olarak evinde ikamet ettiğiniz bu şahsa ait işyerindeki aykırılıkların giderilmesi için, işyerine gidilerek yerinde tespit yapılması, ceza kesilmesi ve encümene havalesi ile gerekli düzeltme yapılmadığı takdirde, ayrıcalık göstermeden işyeri ruhsatının gecikmeden iptali ve yıkım kararı alınarak yıkılması ve gerekli diğer işlemlerin gecikme göstermeksizin hassasiyetle, kıyak geçilmeden yapılması hususunda gereğini sunarım” denildi.


O dilekçeye ne oldu?


İddialara göre AYPO AVM’nin içinde katlar arasındaki dev boş alan, mevzuata aykırı olarak bundan 2-3 yıl önce kapatılmıştı. 22 Temmuz günü belediye iletişim bölümü Turunç Masa’dan vatandaşa “ …sayılı Bimer başvurunuza istinaden; ilgi dilekçenizde bahse konu Antalya ili, Muratpaşa ilçesi, Sinan Mahallesi, 34 ada 194 parselde bulunan binayla ilgili olarak tapu sicil müdürlüğünden tapu kayıt sureti istenmiş olup, gelecek olan tapu kayıtlarına göre yasal işlemlerimiz devam edecektir. Bilgilerinize” yanıtı verildi. Bilgi Edinme Kanunu’na göre tapunun ve belediyenin 15 gün içerisinde yanıt vermesi gerekiyordu. Tapu kayıt sureti istense de aylarca dilekçeye cevap verilmedi. Tarihler 24 Ekim 2015’i gösteriyor ve aradan geçen 5 aya rağmen hala belediyeden somut bir yanıt gelmediği iddia ediliyor. Bu durum, belediye başkanının ev sahibi olan AYPO AVM sahibi Ahmet Aras’a ait işyeriyle ilgili iddialar konusunda belediye biriminin ağır hareket etmiş olabileceği iddiası, kafalarda soru işareti yarattı. Aras’a ait binada oturan başkan ile belediyenin, başkanlık konutu ve AVM içindeki alanla ilgili açıklama yapması bekleniyor. Muratpaşa Belediye Başkanı Uysal’ın yönettiği belediyeden, belediye binası yakınındaki ikamet ettiği site bloklarına iskân verip vermediği, verdiyse tarihi, kendisinin siteye taşındığı tarih ve kendi ev sahibine ait yine Muratpaşa sınırlarında yer alan AYPO AVM’deki imara ilişkin iddialar ile ilgili hangi iş ve işlemleri yaptığı merak ediliyor.


Akdeniz Manşet Gazetesi


Geri Dön