05 / 01 / 2025

MÜSİAD UKTI ile işbirliği anlaşması imzaladı!

MÜSİAD UKTI ile işbirliği anlaşması imzaladı!

MÜSİAD İnşaat Sektör Kurulu tarafından “Müşavirlik ve Müteahhitlik Hizmetlerinin Geliştirilmesinde Türk-İngiliz İşbirliği” konulu seminer, MÜSİAD Genel Merkezi’nde gerçekleştirildi...



Seminer öncesi MÜSİAD Genel Başkanı Nail OLPAK ve İngiltere Başkonsolosu Leigh TURNER, MÜSİAD ve UKTI (United Kingdom Trade & İnvestment ) arasında düzenlenen iş birliği anlaşmasını imzaladı. İngiltere İstanbul Başkonsolosu TURNER, “İngiltere olarak Türkiye’ye ve Türk ekonomisine güveniyoruz” derken MÜSİAD Genel Başkanı Nail OLPAK, "Cari açığa sebep olmayacak sağlıklı bir büyüme için ülkemizin hizmet ihracatının artması gerekiyor" dedi.

 

“İşbirliğinin Amacı 3. Ülkelerde İş İmkânları Oluşturmak”

Seminerin açılış konuşmasını yapan MÜSİAD İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Burhan ÖZDEMİR, ülkemizin yurtdışı müteahhitlik hizmetleri alanında son 10 yılda gösterdiği üstün başarılarla adeta çağ atladığı söyledi. Özdemir, ayrıca müteahhitlik hizmetlerinde sergilenen başarının müşavirlik alanında henüz ortaya konulamadığını söyleyerek, “Müteahhitlik alanında elde ettiğimiz ticaret hacminin gerçek anlamda ülke ekonomisine katkı sağlamasının en temel yolu yurtdışı müşavirlik hizmetlerinin geliştirilmesidir. MÜSİAD ve UKTI olarak Türk ve İngiliz Müşavirlik ve Müteahhitlik firmalarının hedef ülkelerde iş ortaklığı geliştirmelerini desteklemek ve bu alanda çalışmalar yapmak adına bir İş Birliği Projesi başlatmış bulunmaktayız. Bu iş birliğinin hedefi her iki ülkenin İnşaat Sektöründe birbiriyle örtüşen nitelikli iş kaynaklarını birleştirmek ve firmalar arası ilişkileri güçlendirerek üçüncü ülkelerde iş imkânları oluşturmaktır.” dedi.          

 

OLPAK, “Dünya yüzyılın en büyük ekonomik krizinin etkilerini aşmaya çalışıyor”

Seminer öncesi konuya ilişkin bir konuşma yapan MÜSİAD Genel Genel Başkanı Nail OLPAK, dünyada yaşanan ekonomik krize değinerek, tedavi edici politika araçlarının arayışları ve uygulaması hala devam etmektedir” dedi. “Dünya, yüzyılın en büyük ekonomik krizinin etkilerini aşmaya çalışıyor. Krizin olumsuz etkisini en yüksek seviyede, 2009 yılında hissetmiştik ve Dünya hasılası %1’e yakın küçülmüştü. Gelişmiş ekonomiler %3,5 daralırken; gelişmekte olan ülkeler %2,7 büyüyerek, Dünya hasılasındaki olası daha büyük bir daralmanın önüne geçmişlerdi. Yine aynı yıl, dünya mal ve hizmet ticaretinde %11’e varan daralmalara şahit olduk. Ve bu süreçte, hasılada ve ticaretteki bu daralmanın; sosyal, psikolojik, iktisadî sahada pek çok olumsuz yansımalarını gördük. İçinde bulunduğumuz süreçte, krizin bu olumsuz yansımalarının kontrol altına alınması ve tedavi edici politika araçlarının arayışları ve uygulaması hala devam etmektedir. Kabaca çizmeye çalıştığım bu sevimsiz tablodan, dünyanın birçok ekonomisi gibi, ülkemiz ve İngiltere de payını aldı. İngiltere %4 küçülürken; ülkemiz de, 2009 yılında %4,8 küçüldü. Bugün, İngiltere tekrar büyüme trendine girerken, ülkemiz 2010’da %9,2, 2011’de %8,8 ve 2012’de %2,2’lik büyümelere ulaştı.”

 

“Her İki Ülke Mal Ticaretinden Kaynaklanan Açığını, Hizmetler Dengesindeki Fazlalarla Finanse Ediyor”

 Genel Başkan OLPAK’ın açıklaması şöyle:

“Malumunuz olduğu üzere, hem İngiltere, hem de Türkiye, dış ticaretinde açık veren ülke konumundalar. Fakat, hizmetler sektörü dengesine baktığımızda, her iki ülkenin hizmet ihracatının, hizmet ithalatından fazla olduğunu görüyoruz. Bu anlamda, her iki ülkenin de mal ticaretinden kaynaklanan açığının önemli bir kısmını, hizmetler dengesindeki bu söz konusu fazlalarla finanse ettiğini ifade etmek isterim.  

Biliyorsunuz, inşaat sektörü, her hangi bir iktisadî dalgalanmadan en çok etkilenen sektörlerin başında gelmektedir. GSYH’ya en büyük katkı kalemlerinden de biridir, büyümenin arkasındaki önemli bir faktör ve diğer sektörleri harekete geçirmede de, önemli bir rol üstlenmektedir. Özellikle, niteliksiz işgücü istihdamının yoğun olması hasebiyle, sadece iktisadî anlamda değil; sosyolojik anlamda da, çok ciddi öneme sahiptir.”

 

“Dünyayı İmar Etme Gayesi Bizim Motivasyon Kaynağımızdır”

“Dilimize Arapça'dan giren; ömür-mamur-imar kelimeleri, aynı kökten gelmektedirler. Özetlemek gerekirse, insan ömrü, imar etmeden, mamur olamaz. Bu paralelde MÜSİAD olarak, müteahhitlik hizmetlerini, ister yurtiçinde, ister yurtdışında olsun, sadece iktisadî bir faaliyet olarak görmediğimizi, “Dünyayı imar etme” gayesiyle bizim bir motivasyon kaynağımız olduğunu ifade etmek isterim.”

 

“Ülkemizin Hizmet İhracatının Artması Gerekmektedir”

“Bu motivasyonumuzu, 2023 yılında 500 milyar $'lık ihracat hedefimize yönlendirirken, büyüme-cari açık makasının kırılması gerektiğini de bir kez daha vurgulamak isterim. Carî açığa sebep olmayacak sağlıklı bir büyüme için, bu anlamda, ülkemizin hizmet ihracatının, özellikle arttırması gerekmektedir. Ekonomimiz büyür ve ihracatımız artarken, ticaretin tekelleşmemesi, sınırlı sayıda şirketin elinde toplanmaması; aksine, refahın adil bir şekilde dağılmasının önemi, oldukça büyüktür. Bu açıdan bakıldığında, 2003 yılında dünyanın en büyük 225 müteahhitlik şirketi arasında, sadece 8 şirketimiz varken, bu sayının artarak, geçtiğimiz yıl 33’e çıkmış olmasının, memnuniyet verici bir gelişme olduğunu ifade ediyorum.

Öte yandan, dünya genelinde uluslararası müteahhitlik geliri, geçtiğimiz 10 yılda, ortalamada %16’lık bir büyüme seyri izlerken; ülkemiz, ortalamada %22’lik bir büyüme performansı sergileyerek, dünya genelinde payını %3,5’e çıkarmıştır. Gelecek 10 yılda ise, bu performansın, daha da yukarıya çıkması gerekmektedir. Ülkemiz; konumu, bölge ülkeleri ile kültürel yakınlığı, dünyada artan itibarı ve diğer yandan, teknik birikimi ve iş deneyimi yüksek yetişmiş insan gücü ile, yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde avantajlı bir konuma gelmektedir. Paydaşımız İngiltere ise, müşavirlik hizmetlerinde dünyanın önde gelen ülkelerinden biridir. Bu anlamda, paydaşımız UKTI ile az sonra imzalayacağımız iş birliği sözleşmesinin, her iki ülke için yeni bir sinerji oluşturacağı şüphesizdir. Bu sinerjinin, her iki ülkeye ve hedef ülkelere hayır getirmesini temenni ediyorum.”

 

Başkonsolos TURNER, “İngiltere olarak Türkiye’ye ve Türk Ekonomisine Güveniyoruz”

Açılış konuşmasında söz alan İngiltere Başkonsolosu TURNER, İngiltere olarak Türkiye’ye ve Türk ekonomisine güvendiklerini dile getirerek, “Türkiye’ye yatırım yapmak için pek çok sebep var. Türkiye ve Türk halkı yabancı yatırımcıları misafirperver bir şekilde karşılıyor. Türkiye ve İngiltere’nin birlikte çalışması önemli” diye konuştu.

 

Konuşmaların ardından MÜSİAD ve UKTI arasında iş birliği anlaşması MÜSİAD Genel Başkanı Nail OLPAK ve İngiltere Başkonsolosu Leigh TURNER arasında imzalandı. Seminerde ayrıca Buro Happold – DOME,   AECOM, LİMAK, Mott MacDonald, YDA gibi Türk ve İngiliz firmalarının sunumları gerçekleştirilerek, ikili iş görüşmeleri yapıldı. 


Geri Dön