03 / 05 / 2024

MÜSİAD ve TİKA aralarında iyi niyet ve işbirliği anlaşması imzaladı!

 MÜSİAD ve TİKA aralarında iyi niyet ve işbirliği anlaşması imzaladı!

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı arasında MÜSİAD Genel Merkezi’nde iyi niyet ve işbirliği anlaşması imzalandı. Anlaşma çalışma alanları ile çalışanları arasında ortaklık ve işbirliği ilişkileri gelişecek...




Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı arasında MÜSİAD Genel Merkezi’nde iyi niyet ve işbirliği anlaşması imzalandı. Anlaşma çalışma alanları ile çalışanları arasında ortaklık ve işbirliği ilişkilerinin geliştirilmesini kapsıyor.


İşbirliği anlaşması öncesinde Müstakil Sanayici ve İş Adamlar Derneği (MÜSİAD) Genel Merkezi’nde geleneksel Perşembe Toplantıları kapsamında “Kamunun Değişen Yüzü TİKA” konulu toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Nazım Özdemir ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Dr. Serdar Çam, MÜSİAD ve TİKA üyeleri, farklı kurum ve kuruluşların temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.


ÖZDEMİR: “ İnsanın Olduğu Her Yerde Bizim İşimiz Var"


MÜSİAD Genel Merkezi’nde geniş bir katılımla düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Nazım Özdemir, “Dünyaya baktığımızda bizim ne işimiz var diyenlerde var. İşte Somali’de, Afganistan’da ne işimiz var diyenler var. Suriyeli mültecilerin bizim ülkemizde ne işi var diyenler var. Bunlarla bizim işimiz var değil, evet bizim dünyada her yerde işimiz var. İnsanın olduğu her yerde bizim işimiz var diyoruz. Dünyada bir sefalet, açlık ve kölelik varsa bizim oralarda olmak için tarihi, insanlık olarak ve inanç kaynaklı bir sorumluluğumuz vardır. Yeryüzünde bir açlık, sefalet ve zulüm varsa bunun elbetteki karşısında bizi bulması gerekir” dedi.


 “Türkiye Ve İslam Dünyası’nın Güçlenmesi, Yolsuzluk ve Adaletsizlikleri Giderecektir”


TİKA’nın gerçekten önemli faaliyetleri olduğunu ifade eden Özdemir, “TİKA ile bizimde aynı tarzda bir misyonumuz var. Yani MÜSİAD ile bir araya gelen insanlar, elbette ki bir iş adamları topluluğudur, kazanç peşindedir ama helal ve temiz kazanç peşindedirler ve gittikleri her yerde kazanmakla birlikte bir rahmet elçisi olma sorumlulukları da vardır. Bizde TİKA ile yaptığımız çalışmalarda bizim bu samimiyetimizi, gayretimizi ve dürüstlüğümüzü görerek, insanlar bizimle olan ilişkilerini daha sıcak tutmak durumunda olacaklardır. Dünya nüfusunun yüzde 25’ini temsil eden İslam Dünyası, maalesef Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde temsil edilmiyor. Böylede bir adaletsizlik var. Tabi bunları kendi içerisinde düzeleceğini umuyoruz. Türkiye ve İslam Dünyası’nın güçlenmesi, bu tür yolsuzlukları ve adaletsizlikleri giderecektir. Bunların önemli bir çalışmasını TİKA yapıyor. Bizde umarım TİKA ile önemli görevler ifa etmek durumundayız” ifadelerini kullandı.


ÇAM: "Türkiye Dış Yatırımlarda Her Yıl Birinci Ya Da İkinci Olarak Artış Sergiliyor”


Özdemir’den sonra söz alan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Serdar Çam TİKA faaliyetlerine değindi. Zaman zaman TİKA derken MÜSİAD diyebildiğini ifade eden Çam, “Buradan da aslında aynı misyonun bir parçası olarak demek ki bende hissediyorum. TİKA, o dönem Türk dünyası, Orta Asya çalışmaları başlamış, ancak sonradan kanunda da belirtildiği gibi ihtiyaç duyulduğu her noktaya gidilmiş, belli bir süre de gidilememiş. Tabi Türkiye’nin belli bir yeterliliğine ve kapasitesine ancak belli çalışmalar yapabilecek düzeyde katkılar sağlamış. Tabi zaman zamanda önemli çalışmalar yapılmıştır. Faaliyetlere geçmeden önce yapılan bazı gelişmeleri de belirtmek isterim. Türkiye, son 3 yıldır dış yardımlarda ciddi anlamda önemli rekorlar kırmış bulunmaktadır. Türkiye toplam dış yardımları ilk defa 1 milyar dolar üzerine 2011 yılında çıkıyor. Ondan önce de 980 milyon dolardır. Daha sonra 1.3 milyar dolara çıkıyor ve sonrasında 2 buçuk milyar dolara çıkıyor. Hemen hemen her yıl dış yardımlar artışında birinci ya da ikinci olacak şekilde bir artış sergiliyor” şeklinde konuştu.


Kardeş ve Akraba Topluluklarına Yönelik Önemli Çalışmalar Yapıyoruz


Faaliyet alanının 100'ün üzerinde ülke olduğunu belirten Çam, "Temel olarak bakıldığında tarihi ve coğrafi bölgeleri öncelendirme durumu var. Ecdat yadigarı geçmişle irtibatımız olan, Misak-ı Milli sınırları dışında da kendisini bize ait hisseden, bizlerle birlikte olan kardeş ve akraba topluluklarına yönelik önemli çalışmalar yapmaktayız" dedi.


İkili İşbirliği Anlaşması İmzalandı


Çam’ın konuşmasının ardından MÜSİAD ve TİKA aralarında iyi niyet ve işbirliği anlaşması imzaladı.


Anlaşma ticaret ve sanayi, yatırım, eğitim, bilim ve teknoloji, ulaştırma ve turizm, kültürel ve sosyal faaliyetler, fuarcılık ve reklamcılık, tarım, KOBİ destekleme, mesleki eğitim ve girişimcilik destekleme faaliyetleri ile taraflar tarafından kabul edilecek diğer alanlardaki uluslararası kalkınma işbirliğine yönelik proje ve faaliyetleri kapsıyor.


Anlaşmaya göre taraflar, mali olanaklar, ekipman ve insan kaynakları yeterlilikleri çerçevesinde, taraf ülkelerin yürürlükteki kanunları ve yönetmelikleri göz önüne bulundurarak, verimli ve karşılıklı yarar getirecek işbirliği imkanlarını geliştirmek ve genişletmek amacıyla ortak bir anlayış ve işbirliği oluşturabilecekler. Anlaşmanın uygulanmasının izlenmesi ve işbirliğine ilişkin konuların gerçekleştirilmesi için bir ortak çalışma komisyonu oluşturulabilecek.


Geri Dön