07 / 05 / 2024

Mustafa Alpay Tunay'dan inşaatçılara çağrı!

Mustafa Alpay Tunay'dan inşaatçılara çağrı!

İnşaat Yüksek Mühendisi Mustafa Alpay Tunay, Alanya'da sık sık yaşanan depremlere karşı inşaat sektörü temsilcilerine seslendi. Tunay, depreme karşı inşaatlarda denetimlerin sıklaşması gerektiğini söyledi.



Columbia Üniversitesi Çelik Yapılar Bölümü ve Akdeniz Üniversitesi Zemin Mekaniği Bölümü’nde doktora yapan İnşaat Yüksek Mühendisi Mustafa Alpay Tunay,  Alanya’da yapıların denetimi konusunda yaşanan sorunlar, binaların depreme olan dayanıklılığı, depremde can ve mal kayıplarının önüne geçmek için yapılması gerekenleri anlattı. Tunay, inşaat sektörü temsilcilerine uyarılarda bulundu.

Yeni Alanya Gazetesi'nde yer alan habere göre Tunay, "Depreme karşı önlem, hayati gereksinimdir. İnsanları depremler değil, depreme karşı teknik yeterliliğe sahip olmayan yapılar öldürür" şeklinde konuştu.

''Dayanıksız yapı çok''

Alanya'da depreme dayanıksız birçok yapı olduğunu söyleyen Tunay, ''Bir deprem kuşağında bulunan ülkemizde de bizler de depremle yaşamayı öğrenmeli, depreme karşı gerekli önlemleri deprem olmadan almalıyız. Alanya’mızda titizlikle yapılmayan ve projelendirmede öngörülen deprem büyüklüğüne dayanamayacak çok sayıda yapı maalesef ki mevcuttur. Özellikle artık müteahhitlerin kar elde etmenin tek yolunun malzeme ve işçilikten kısmak veya çalmaktan geçmediğini öğrenmeleri gerekmektedir.'' dedi.

''Müteahhit baskısıyla hareket etmeyin''

Yapı projelendirme aşamasıyla ilgili konuşan Tunay, ''Yapıyı projelendirme aşamasında mühendis arkadaşların müteahhit baskısıyla hareket etmeyerek, teknik kriterleri tümüyle uygulamaları gerekmektedir. Projelendirmede zemin parametreleri ve statik açıdan gerekli uygun temel şekli seçilmeli, depreme karşı etkili perde kolonlama çekirdek sistemi oluşturulmalı ve diğer teknik gereklere uyulmalıdır.'' diye konuştu.

Şantiye denetiminin önemi

Şantiye denetimin önemine dikkat çeken Tunay, ''Bir yapı çok iyi projelendirilmiş olsa da yerinde üretim yapılan inşaat sektör ünde şantiye denetiminin çok önemli olduğu da artık kavranmalıdır. Sorumlu mühendis ve denetçi yapı denetim firmalarının sıkı denetim yapmaları ve üretim inisiyatifini eğitimsiz işçi ve ustalara bırakmamaları gerekmektedir. Uygulamada olan yapı denetim kanunu faydalı, ancak yetersiz ve eksik bir kanundur.'' ifadelerini kullandı.


Geri Dön