29 / 04 / 2024

Mustafa Aydın, Trabzon'a üniversite yapacak!

Mustafa Aydın, Trabzon'a üniversite yapacak!

Memleketi Trabzon"a bir üniversite armağan etmek için yatırıma hazırlanan İstanbul Aydın Üniversite"sinin kurucusu Mustafa Aydın, œ50 milyon dolarlık projeyle ilimize kendi adını taşıyan bir üniversite kazandıracağız dedi



İstanbul Aydın Üniversite"sinin Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mustafa Aydın, memleketi Trabzon"a bir üniversite armağan etmeye hazırlanıyor.

Aynı zamanda İstanbul Aydın Üniversite"sinin kurucusu   Aydın, 50 milyon dolarlık yatırım bütçesine sahip üniversitenin anlamını ise, œİlimizin kendi adını taşıyan bir üniversitesi yok. Bu nedenle Trabzon Üniversitesi adını taşımasını istiyoruz. Ayrıca memleketime de vefa borcumu ödemek istiyorum sözleriyle anlattı.

33 milyon lira burs

Üniversitenin 12 ayrı ilde koordinasyon merkezi bulunduğunu belirten   Aydın, kampuslerdeki öncelikli ad resler olarak, Trabzon, Ankara, Bursa ve İzmir"i gösterdi. Aydın, eğitim, turizm, güzel sanatlar gibi bölümlerin olacağı Trabzon kampusünün üniversite için temel adım oluşturacağını kaydetti.    

2007"den beri en çok tercih edilen üniversite olduklarını vurgulayan Aydın, œHer yıl 74 bin kişi bizi tercih ediyor. Öte yandan, en yüksek yerleşme oranı da bizde. Her yıl 5 bine yakın yeni öğrencimiz oluyor. şžu anki sayımız 13 bin kişi. Her yıl 3-5 bin arasında mezun veriyoruz. Toplam mezun sayımız,   8 bin. Öğrencileri işe yerleştirme ortalamamız ise yüzde 86 gibi yüksek bir rakam dedi.

Öte yandan, bu yıl 33 milyon 650 bin TL burs vereceklerini açıklayan Aydın, burstan yaklaşık 6 bin 547 öğrencinin faydalanacağını açıkladı.

şžirket beklentisine uygun öğrenci

Öğrencilere kazandıkları bölümlerin yanı sıra     ilişkili dört dalda da sertifika programları verdiklerini anlatan Aydın, œMesela, çocuk gelişimi okuyan öğrenci, akraba dallardan da ders alıyor. Böylece işe başladığı zaman daha donanımlı oluyor. Öğrencileri günün koşullarına göre hazırlıyoruz. Günümüzde şirketler, bunu istiyor dedi.

˜Finanse etmek pahasına stratejik bölümler açıyoruz"

Mustafa Aydın, sadece moda olan meslekleri değil, gelecek vadeden iş alanlarını da üniversiteye dahil etmek için çalıştıklarını kaydetti. Finanse etmek pahasına stratejik bölümler açtıklarına dikkat çeken Aydın, şöyle konuştu:
œÜniversitemizde130 bölüm var. Her üniversitenin öncü olduğu bazı alanları düşünürsek biz de üç ana dalda iddialıyız. Bunlardan biri ˜gıda." Bölüm GDO, gıda güvenliği, tekno tarım uygulamaları, gen laboratuvarını ve tekno merkezi içeriyor. İddialı olduğumuz ikinci bölüm,   ˜enerji hukuku." Türkiye"de enerji hukuku çok net değil ve bu bölüm, Türkiye"de bir ilk.
Üçüncüsü ise ˜nano." Zaten, nano teknolojisiyle ilgilenmeyen bir üniversitenin çağımızda var olması hiç mümkün değil.

Yerinde eğitim için ABD"ye...

Mustafa Aydın, her yıl yaklaşık 250 öğrencinin yurtdışında kurs, sertifika programlarına katıldığına dikkat çekti. Aynı sayıda öğrencinin de İstanbul Aydın Üniversite"sine geldiğini belirten Aydın, New York"taki kampuse dikkat çekti. 5 milyon dolarlık kampusün, klasik kampus tanımıyla sınırlandırılamayacağını kaydetti. Aydın, şöyle konuştu:
œDaha çok sertifika, kurs amaçlı olarak ABD"ye giden öğrencilerimizin oryantasyon süreçlerini rahat geçirmelerini sağlayan bir yer. İleride hazırlık sınıflarımızı da buraya taşımayı düşünüyoruz. Öğrencilerin yerinde eğitim almaları bizim için önemli.  

Global kriz sonrası özellikle ABD"deki STK"ların eğitime verdikleri destekleri çektiklerini anlatan Aydın, œAncak, hükümet öğrencilerin yarattığı ekonominin farkında olduğu için bizim gibi kampus kurmak, eğitime yatırım yapmak isteyen yatırımcılara destek veriyor. Ücretsiz arsa imkanı sağlıyor dedi.

Diş Hekimliği açılıyor

-   Ana kampüsü Florya"da olan üniversite 115 bin metrekare kapalı alanda kurulu. Burada 15 bin öğrenci tek oturumda eğitim görebiliyor.
-   Beşiktaş ve Kadıköy"de de ˜yaşam boyu eğitim merkezleri" var. Bu merkezlerde sertifika programları ve yüksek lisans programları yapılıyor.
-   140 ayrı programda, yaklaşık 13 bin öğrenciye sahip.
-   Üniversitenin lisans bölümlerinde sekiz fakültede eğitim veriliyor. Bu yıl Diş Hekimliği"nin yanı sıra İnşaat Mühendisliği ve Adalet Meslek Yüksek Okulu devreye girecek.
-   Hazırlık eğitimi sadece İngilizce"yle sınırlı değil. Rusça ve İspanyolca dilleriyle de eğitim veriliyor.
Milliyet/Beste ÖNKOL


Geri Dön