13 / 11 / 2024

Mustafa Değirmenci: Dönüşümden sonra evleri dayalı döşeli teslim edeceğiz!

Mustafa Değirmenci: Dönüşümden sonra evleri dayalı döşeli teslim edeceğiz!

Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci, E-5 karayolu ile sahil arasında kalan dört mahallede kentsel dönüşüm yapacaklarını belirterek, “Dönüşümden sonra evleri dayalı döşeli teslim edeceğiz. Her eve 3 araçlık kapalı otopark vereceğiz” dedi





Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci, E-5 karayolu ile Marmara Denizi arasında kalan 4 mahallede kentsel dönüşüm planladıklarını, bu kapsamda 1/1000’lik planlar üzerinde çalışmaların devam ettiğini söyledi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın planları onaylamasının ardından dönüşüm çalışmalarının başlayacağını kaydeden Değirmenci, “Her eve 3 araçlık otopark hakkı vereceğiz. Evleri, beyaz eşyaları da dahil olmak üzere dayalı döşeli teslim edeceğiz” dedi.


Dönüşüm çalışmalarını yürütecek müteahhitleri belirlemek için Türkiye’nin önde gelen 35 müteahhitiyle görüştüklerini belirten Değirmenci, şöyle konuştu:

“Avcılar’da makro bir plan yapıyoruz. Geleceği çok iyi planlamak gerekiyor. Dönüşüm mutlaka vatandaş odaklı olacak. Dönüşümü  mutlaka Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte yapmak istiyorum. Gizlenecek saklanacak bir olay olarak görmüyorum. Herkesin herşeyden haberi olmalı. Bütün çalışmalar şeffaf olacak. Kentsel dönüşüm vatandaşa dönük olmalı. Rantsal dönüşüm olmamalı. Rant olacaksa da vatandaşa dönmeli.”


5 farklı dekorasyon seçeneği

Dönüşüm yapılacak alanları planlarken yeşil alan, ulaşım ve kamusal alanları çoğaltan bir proje üzerinde çalıştıklarını belirten Değirmenci, şu bilgileri verdi:

“Yatay yerleşimden dikey yerleşime geçeceğiz. Kentsel dönüşüm için mahalleleri 50 - 55 dönümlük adalara böldük. Bu adaların merkezindeki binalar 15-18 katlı, etrafındakiler daha az katlı olacak. Dikey yapılaşma olunca arsa üzerinde sportif, kültürel ve sosyal alanlar için yer açılacak. Buralarda gezi, koşu ve spor alanları, hobi bahçeleri, istirahat yerleri, yüzme havuzları ve peyzaj olacak. Birinci bodrumda kapalı yüzme havuzu, spor alanları yer alacak. Bu katı, sosyal ve kültürel ihtiyaçların karşılanacağı bir bölüm hale getirdik. İkinci bodrum katlar otopark olacak ve her aileye 3 araçlık yer verilecek.”

Kentsel dönüşümden sonra evlerin beyaz eşyalar da dahil olmak üzere dayalı döşeli teslim edileceğini belirten Değirmenci, şunları söyledi:

“Kentsel dönüşüm için şu an oturduğu evini veren vatandaş, dönüşümden sonra sadece bir ev değil bir yaşam alanına sahip olacak. Evlerin dekorasyonu için 5 alternatif hazırladık, vatandaş bunlardan birini seçebileceği gibi kendi zevkine göre de tasarlayabilecek. Kişilerin tek başına yaptıkları dekorasyon işi daha yüksek bedellere malolurken bizim sistemimizde çok daha ekonomik olacak.”

Binaları yenilenebilir enerji kaynaklarıyla donatacaklarını kaydeden Değirmenci, “Evlerin camlarından elektrik üretilecek. Bu elektrik evde kullanılacak. Çatılara da enerji panelleri kurulacak. Vatandaşın şebekeden elektrik alma ihtiyacı azalacak. Bugünkü rakamlarla ayda en fazla 20-30 liralık elektrik faturası gelecek” dedi.


Satmama şartı konacak

Kentsel dönüşüme girecek evin rayiç bedelini saptamak için Sermaye Piyasası Kurulu onaylı değerleme şirketleri tarafından değerleme raporu hazırlanacağını ifade eden Değirmenci, şöyle konuştu:

“Değerleme şirketi evin değer tespitini yaptıktan sonra evin sahibi, raporu sunan firma, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilisi ve dönüşümü yapacak olan müteahhit biraraya gelecek, anlaşacak ve protokol imzalanacak. Bu protokolde dönüşümle ilgili imalat ve bitiş tarihleri de belli olacak. Kentsel dönüşüme katılan vatandaş yeni evini maliyet fiyatıyla elde edecek. Müteahhit kendi payına düşen evleri satıp bitirinceye kadar vatandaş kendi evini 5 yıl satamayacak.”


20 yıl vade imkanı

Kentsel dönüşüme giren ev ile kentsel dönüşümden sonra vatandaşa verilecek evin fiyatı arasında fark olması halinde aradaki farkın 20 yıl vadeyle tahsil edileceğini belirten Değirmenci, “Diyelim ki vatandaşın evi 100 liraydı. Dönüşümden aldığı ev ise 200’e maloldu. Aradaki farkı sıfır mertebesindeki faizle 20 yılda ödecek” diye konuştu.

Dönüşümden sonra yapılacak evlerin kapalı site olarak planlandığını ifade eden Değirmenci, “Her birini kapalı site şeklinde düşünüyoruz. İstanbul çok kalabalık. Ekonomideki istikrarsızlık nedeniyle yanlış davranışa yönelenlerden vatandaşı korumamız lazım. Hırsıza karşı, artniyeti olana karşı site mantığıyla gitmekte fayda var” dedi.



Bahçeşehir’e deniz otobüsü

Kanal İstanbul açıldığında Yeşilkent Mahallesi’nin altındaki vadide ikinci bir kanal açarak, Küçükçekmece Gölü’nü Bahçeşehir’e kadar uzatacaklarını kaydeden Değirmenci, “Bu kanalda deniz otobüsleri çalışacak. Bahçeşehir ve Ispartakule’den aldığı yolcuları İstanbul’un başka bölgelerine taşıyacak. Deniz otobüsünü Bahçeşehir’e kadar getireceğiz. İstanbul’u kesinlikle denizden taşımalıyız” dedi. Değirmenci, şöyle konuştu:

“Deniz otobüsleri için Avcılar sahilde iskele yapmıştık. Hazine dolgu alanları İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne devredince  deniz otobüsü iskelesi de Büyükşehir’e geçti. Büyükşehir de yeterli müşteri yok diyerek deniz otobüsünü kaldırdı. İskele binasını da lokanta yaptılar.”


E-5 ile TEM’i bağlayacak

TEM ile D-100’ü birbirine bağlamayı planladıklarını belirten Değirmenci, “Küçükçekmece Gölü kıyısından Gümüşpala Mahallesinden başlayarak, üniversite, Firuzköy ve Yeşilkent’in altından geçen bir yolla iki otobanı birbirine bağlamak istiyoruz. Bu yolun yapılmasına çok büyük ihtiyaç var” dedi.


 


Küçükçekmece Gölü’ne Venedik

Kanal İstanbul’dan gelen suyu ikinci bir kanalla Yeşilkent Mahallesi’nin altındaki araziden geçirmeyi düşündüklerini belirten  Değirmenci, bu kanalın üstüne de villalardan oluşan, Venedik’teki gibi su üstünde bir yerleşim yeri kurmayı hedeflediklerini söyledi. Değirmenci, şöyle konuştu:

“Sokakları Venedik gibi su kanallarından oluşacak bu yerleşim yerinde oturanlar evlerine deniz araçlarıyla ulaşacak ve araçlarını evinin önüne bağlayabilecek. Kanal İstanbul’dan gelecek suyun bir kısmını buraya yönlendirdiğimizde su kirliliği olması da mümkün değil.”


Sahile marina yapılacak

Kentsel dönüşümden çıkan moloz artıklarıyla sahili dolduracaklarını belirten Değirmenci, şunları söyledi:

“Bina enkazları ile denizi yaklaşık 1 kilometre eninde dolduracağız. Dolgu alanın önüne bir marina yapacağız. Kanal İstanbul’un başlaması halinde kanaldan çıkacak toprağı dolgu alana koyup binlerce dönüm yeşil alan oluşturacağız. Bu dolgu alanda, içinde 100 bin kişilik stadyumun da olduğu bir olimpiyat köyü yapılabilir.”


 


Kanal İstanbul’dan elektrik üretecek

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘çılgın proje’ olarak duyurduğu Kanal İstanbul projesinin elektrik üretmek için ideal bir akıntıya sahip olacağını belirten Mustafa Değirmenci, şunları söyledi:

“Kanal İstanbul projesi için düşünülen güzergah Küçükçekmece Gölü’nden geçiyor. Marmara Denizi ile Küçükçekmece Gölü arasındaki sahile 500 metrelik bir kanal açılacak. Kanal, gölden itibaren Altınşehir, Sazlıbostan Barajı, Arnavutköy ve Durusu üzerinden Karadeniz’e bağlanacak. Karadeniz’in su seviyesi Marmara’dan yüksek olduğu için kanaldan ciddi akıntı olacak. Kanalın altına su tribünleri koyarak elekrik üretme şansımız var. Bu akıntıdan elde edilecek enerji Türkiye’nin elektrik ihtiyacının çok büyük bir bölümünü karşılayacak. Kanal İstanbul projesini 1994 yılında Demokratik Sol Parti ortaya atmıştı. Proje ülkemize kesinlikle fayda sağlayacak. Hangi iktidar döneminde yapılırsa yapılsın, beni çok fazla ilgilendirmiyor. Türkiye’nin ve halkın çıkarınaysa gerisine teferrut olarak bakıyorum. Proje tamamlanınca Tahtakale, Kartalepe, Şahintepe, Firuzköy, Gümüşpala mahallelerimiz ile gölün karşı tarafı Halkalı, Küçükçekmece, Kanarya mahalleleri arsa olarak çok değer kazanacak. Buralar boğaz manzaralı olacak. Buradaki vatandaşlarımız altın üzerinde oturuyor.”



Milliyet/Fehim Genç



Geri Dön