23 / 11 / 2024
fuzul

Mustafa Demir: Aksaray yenilendiğinde değer artışı 1 iken 5'e çıkacak!

Mustafa Demir: Aksaray yenilendiğinde değer artışı 1 iken 5'e çıkacak!

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Aksaray'da yenileme projesini hayata geçireceklerini söyledi. Demir "Tamamen turizm alanı olacak. Yenilendiğinde değer artışı 1 iken 5'e çıkacak" ifadelerini kullandı...




Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir,  Marmaray  ile İstanbul'un en değerli geçiş noktalarından biri olacak Aksaray'da yenileme projesini hayata geçireceklerini söyledi. Demir "Tamamen turizm alanı olacak. Yenilendiğinde değer artışı 1 iken 5'e çıkacak" dedi."

29 Ekim'de açılması planlanan Marmaray projesinin devreye girmesiyle İstanbul'un ulaşımında merkez üssü haline gelecek Fatih'te projenin giriş-çıkış noktasında kalacak Aksaray bölgesinin dönüşümü için düğmeye basıldı. Belediye, Bakanlar Kurulu kararıyla yenileme alanı olarak belirlenen bölgenin gerçek değerini bulması için İSKİ binası arkasındaki otel yoğunluğu olan ilk etapta 80 bin metrekarelik arazide bina sahipleriyle anlaşarak yapıları yıkıp yeniden yapacak.

PROJE BEDELİNİ SAHİPLERİ ÖDEYECEK

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, "Şu anda burası gece âlemlerinin yapıldığı yer olarak biliniyor.
Yapılan operasyonlarla, olumsuz imajıyla tanınıyor. Şu anki görüntüsüyle atıl kalmış. Oysa burası Marmaray'm hayata geçmesiyle İstanbul'un en değerli noktalarından bir tanesi olacak. İstanbul'un en büyük turizm yenileme projesini hayata geçireceğiz" diye konuştu. Demir projenin iki yıl içerisinde tamamlanacağını ifade etti.

Adı geçen bölgenin 12 adadan oluştuğuna dikkat çeken Mustafa Demir, "Burası tamamen turizm alanı olacak. Yeraltında otopark olacak. Şu anda çöplük olarak kullanılan ortak alanlarda kafeteryalar, mağazalar, dinlenme alanları yer alacak. Bunların birinci katları mağazalardan oluşacak" dedi. Gelinen noktada İSKİ'nin arkasındaki dönüşüm için projeyi tamamen kendilerinin yapacağını söyleyen Mustafa Demir, sözlerine şöyle devam etti: "Zaten yıkılıp yeniden yapıldığında değer artışı bir iken 5'e çıkacak. Değer artışı söz konusu olduğunda harcanan paranın hiçbir önemi yok. İlk etapta inşaat alanı 190 bin metrekare, toplam alanı ise 80 bin metrekare. 100 metrekaresinin fiyatı 7-10 bin dolar arasında değişiyor. Bu bir projeyle desteklendiği zaman hayal edilemeyecek şeyler konuşacağız."

Bölgeye yeni alışveriş merkezi yapılmasının yerine, Fatih sınırları içerisinde kalan Kapalıçarşı, Mahmutpaşa, Tahtakale, Yeşildirek, Sultanhamam, Laleli gibi tarihi ticaret bölgelerinin önemini ortaya çıkardıklarını anlatan Mustafa Demir, "Zaman içerisinde AVM'lerin kapalı ortamlarından insanların rahat ve özgür bir biçimde tarihi soluyacakları bu mekânlara tekrar ilginin artacağını düşünüyoruz. Tarihi Yarımada'da AVM yapma gibi bir niyetimiz yok. Aksine insanları kapalı mekanlardan çıkartacağız. Ama geleneksel ticaretin önünü açmak için bu dükkânları ortaya çıkarmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

ŞU ANKİ DÖNÜŞÜM DERT AÇAR

İstanbul'da şu anki kentsel dönüşümün beş katlı yerlerin yıkılıp yerine 10 katlı yerlerin yapılması anlamında yürüdüğüne dikkat çeken Mustafa Demir, "Kentsel dönüşüm şart, ama binaların yoğunluğu artırmamak gerekiyor. Bu ileride istanbul'un başına çok büyük bir sıkıntı getirecek" dedi. 100 metrekarelik bir yerin, dönüşümden önce değeri 150 bin lira ise istanbul'un neresinde olursa olsun, dönüşümden sonra bu rakamın 250-300 bin lira bandına çıkacağına dikkat çeken Demir, "10 yıllık taksitlerle bunu yenilemek kolay" dedi.

YEŞİL ALAN FİYATLARI ARTIRIYOR

Fatih'te park ve bahçeleri 102 bin metrekareden 500 bin metrekareye çıkardıklarını anlatan Mustafa Demir, yaptıkları araştırmalar sonucunda yeşil alan olarak yaratılan her alanın o bölgenin emlak fiyatlarını yüzde 15 artırdığını söyledi. Demir, "Dinlenme alanları yaptığımız her yerde emlak fiyatlarının artmasını çok net görebiliyoruz. Şimdi tarihi sur diplerini yeşil alanlara çeviriyoruz.
Hedefimiz Yedikule'den Ayvansaray'a kadar 7.5 kilometrelik alanın yeşile dönüşümünü sağlamak" diye konuştu.

Sarayburnu'na dev park

Mustafa Demir, hazırladıkları istasyon binalarının kafeteryaya Sirkeci Çevre Düzenleme çevrileceği, yürüyüş yollarının Projesi'nin şu anda Büyükşehir Belediyesinden onay beklediğini belirterek, "Marmaray projesi tamamlandığında, sahile ulaşmamızı engelleyen tren yolu da ortadan kalkacak. Burada eski bulunacağı çok güzel bir hat olacak. Yolun Sirkeci ile Sarayburnu arasında yeraltına alınmasıyla Yedikule'ye kadar 200 dönümlük bir yeşil alan arazisi ortaya çıkacak" diye konuştu.

SULUKULE'DE 640 ROMAN AİLEDEN 190'l KALDI

Sulukule'yi 'hatasıyla, sevabıyla' hayata geçirdiklerini anlatan Demir, eskiden 15 bin lira olan dairelerin proje bittikten sonra 700 bin liraya kadar çıktığını, bu nedenle toplam 640 Roman ailesinin çoğunun evlerini sattığını, şu anda kalan sayının 190'a indiğini söyledi. Demir, "Burada 'Romanları buradan atacaksınız, yerlerine zengin beyaz insanları getireceksiniz' dediler. Eskiden 15-20 bin lira cebinize koyabilseydiniz ev alabilirdiniz. 100 metrekarelik bir daire, projeden sonra 600700 bin liraya geldi" dedi.

Habertürk

Geri Dön