23 / 12 / 2024

Mustafa Demir: Kaçak yapı kavramı 1-2 yılda kalkacak

Mustafa Demir: Kaçak yapı kavramı 1-2 yılda kalkacak

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, kaçak yapı kavramını Türkiye'nin gündeminden çıkaracaklarını belirtti



Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, kaçak yapı kavramını Türkiye'nin gündeminden çıkaracaklarını belirterek, "Türkiye'de yaklaşık 10 yıldır deprem ve afetlere dayanıklı yapı yapma noktasında çok büyük mesafe kat ettik" dedi.

Büyükşehir Belediyesinin içme suyu deposu ve arıtma tesisi açılış törenine katılmak üzere Gaziantep'e gelen Demir, Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğünü ziyaret etti ve Bölge Müdürü Kemal Taşdemir'den çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Demir, Türkiye'nin en köklü kuruluşlarından Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün, 26 ülkeye ait tapu kayıtlarının da arşivinde bulunduğunu ifade ederek, yakın gelecekte tüm tapu sicil müdürleri ve kadastro müdürlüklerinin online sistemle çalışacağını belirtti.

Yapılan anketlerde tapu sicil müdürlüklerinde işlerini yaptıran vatandaşların hizmetlerden yüzde 80'e yakın bir oranda memnuniyet duyduğunun görüldüğünü belirten Bakan Demir, "Bunu çok daha yukarılara çıkarma
gayretlerimiz devam ediyor. Tapu sicil müdürlüklerini çok nezih mekanlar haline dönüştürme çalışmalarımız sürecek" dedi.

-"KAÇAK YAPIYI ÖZENDİREN HİÇBİR DÜZENLEMEMİZ YOK"-
Bakan Demir, TBMM'de görüşülen ve kaçak yapılaşmayı önlemeye yönelik düzenlemeleri içeren yasa tasarısı hakkındaki bir soruya cevap verirken, "İmar Kanu'ndaki değişiklik bizim daha çok ruhsat eki projelere aykırı yapı yapmayla mücadeleyi sağlayan, mesafe kat ettiren bir tasarı çalışması" dedi.

Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bizim kaçak yapıyı özendiren hiçbir düzenlememiz yok. Daha çok bu konuya gerekli itinanın gösterilmemesinden kaynaklanıyor. Bunun belli sebepleri olabilir; itinanın gösterilmemesinden, kadro yetersizliğinden, denetim yetersizliğinden olabilir, ama kaçak yapı kavramını artık gündemimizden çıkarmak
zorundayız. Şu anda bizim mücadele etmemiz gereken ana noktalardan birisi, bu düzenlemeyle birlikte artık, Türkiye'de proje ruhsat ve eklerine aykırı yapı yapma olgusunu tamamen ortadan kaldırmaktır. Kaldıracağız. Ancak bundan sonra sürdürülebilir kentleşme temin edilebilir.'

Demir, Yapı Denetimi Kanunu'nda da bir çalışmaları olduğunu, çalışmanın yakında Bakanlar Kurulu'na sunacaklarını bildirdi.

-"DEPREME DAYANIKSIZ YAPI STOKUNDAN KURTULACAĞIZ"-
Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü'nü de ziyaret eden Demir, Yapı Denetimi Kanunu hakkında bilgi verdi. Demir, "Bakanlığımız, Yapı Denetimi Kanunu'nda işleyiş esnasında tespit ettiğimiz eksiklikleri ve daha iyi yapı denetimi
konusunda gerekli hazırlıkları tamamladı, muhtemelen aralık ayının sonunda ve ocak ayının ilk haftalarında hazırlığımızı sunacağız ve Meclis'e yasayı sevk ettireceğiz. Yapı denetimini ülke genelinde yaygınlaştırmayı planlıyoruz" dedi.

Demir, sözlerine şöyle devam etti:
"Kaçak yapı kavramını Türkiye'de önümüzdeki 1-2 yıl içinde kaldırmış olacağız. Bizim bu çağda, mühendislik ve mimarlığımızı en verimli, en uygun şekilde uygulanmasını temin edip hem kırsal, hem kentsel tüm yapılaşmalarda çok verimli şekilde uygulamak durumundayız. Artık, Türkiye'de yaklaşık 10 yıldır yapılan yapılarda deprem ve afetlere dayanıklı yapı yapma noktasında çok büyük mesafe kat ettik. Son 10 yıldır bu konudaki oluşan yapılarımız, afete ve özellikle depreme dayanıklı yapılar. Daha önceki yapılarla ilgili yapı envanteri çalışmalarımız devam ediyor. Yakın gelecekte inşallah, 8-10 yıllık zaman dilimi öngörüyoruz, büyük ölçüde depreme dayanıksız yapı stokundan da kurtulmuş olacağız. Bununla da bağlantılı Kentsel Dönüşüm Kanunu Tasarısı da şu anda Bakanlar Kurulu'na sunuma hazır hale geldi. İlk Bakanlar Kurulu toplantısında
inşallah bu kanun tasarısıyla ilgili sunumu yapacağız."

Bayındırlık ve İskan Müdürü Ahmet Akyol da çalışmalarını anlattı.

Ziyaretlerde, Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, AK Parti Milletvekili Halil Mazıcıoğlu ve AK Parti İl Başkanı Ahmet Uzer de yer aldı.
AA


Geri Dön