06 / 05 / 2024

Mustafa Demir: Sulukule'de temeller sağlam atıldı

Mustafa Demir: Sulukule'de temeller sağlam atıldı

İstanbul'un uzun ve görkemli tarihinin tanığı `Tarihi Yarımada' için Fatih Belediyesi harekete geçti



Laleli'nin yayalaştırılması ve Kapalıçarşı'nın çekilen röntgeniyle başlayacak gelişime Fatih'in yüzünü renklendirecek. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir iddialı: Tarihi Yarımada yeniden doğuyor.

Roma, Bizans ve Osmanlı ile tarihte üç imparatorluğa başkentlik yapan tek şehir olan ve şimdi de Avrupa Kültür Başkenliği'ne kucak açan `Tarihi Yarımada', Fatih Belediyesi'nin başlattığı dönüşüm projeleriyle adeta yeniden doğuyor. İstanbul'un uzun ve görkemli tarihinin tanığı `Tarihi Yarımada' için Fatih Belediyesi harekete geçerek bir dizi çalışma başlattı. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'in büyük önem verdiği bu projelerle yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olan Tarihi Yarımada, yenilenmiş dokusuyla 2010 Kültür Başkenti İstanbul'un cazibe merkezi olmaya aday. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir `Tarihi Yarımada' ve Fatih Belediyesi'nin çevre, eğitim, sağlık alanında attığı yeni adımları star İstanbul'a anlattı. Başkan, Laleli'nin yayalaştırılmasından Kapalıçarşı'nın çekilen röntgeniyle başlayacak gelişime, Kadınlar Pazarı Meydanı'nın yeni çehresiyle, Tarihi Yarımada'daki parkların yeniden düzenlenmesiyle Fatih'in değişen yüzüne kadar pek çok projesini değindi.

LALELİ YAYALAŞTIRILIYOR

Fatih Belediyesi'nin Laleli Bölgesi'ni yayalaştırma projesi çerçevesinde Aksaray'dan Beyazıt'a çıkan Ordu Caddesi ile Büyükşehir Belediyesi'nden Veznecilere uzanan Şehzadebaşı Caddesi arasında kalan bölge, araç trafiğine kapatılacak. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir "Amacımız Eminönü Bölgesi'ni yakın zamanda gerçekten yürüyerek gezilebilir hale getirmek" diyor.

MALİYETİ 7.5 MİLYON TL

Başkan Mustafa Demir, yayalaştırma projesinin İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın desteğiyle yürütüldüğünü söyledi. Demir, yayalaştırma projesinin beşte birlik kısmını oluşturan Büyükşehir ile İstanbul Üniversitesi arasında kalan alanın ihalesinin 2008'de yapıldığını belirterek "Bu 2 milyon 300 bin TL tutarında bir işti. Burada yapılan çalışmalar kapsamında asfaltlar ve kaldırımlar söküldü. Havai ve elektrik hatları yeraltına alındı, yağmur suyu kanalları yapıldı. Elektrik, doğalgaz, su hatlarında olabilecek aksaklıkları göz önünde bulundurularak sistemler yeniden oluşturuldu. Buranın altyapısını oluşturduktan sonra beton döküldü, üzerine de granit taş uygulaması yapıldı. Bu, Türkiye'de bu türden yapılan ilk uygulama" diye konuştu. Yayalaştırma çalışmasının geri kalan kısmıyla ilgili projelerin hazırlandığını ve ihalenin yapıldığını aktaran Demir "Bu çalışma da 7.5 milyon TL'ye mal olacak. Burası büyük bir alan ve turizmin yoğun olduğu bir bölge. Geçmişiyle mukayese edildiğinde buralar gerçekten değişmiş ve dönüşmüş. Buranın potansiyeline uygun altyapıyı oluşturacak bir çalışma yapıyoruz. En geç yazın sonuna kadar bu bölgede somut bir yayalaştırma göreceğiz" dedi.

ÖNCELİK ŞEHİR ESTETİĞİ

Başkan Demir, yayalaştırmanın uygulanacağı alana `pnömatik babalar'la caddelerin 10.00-19.00 saatleri arasında araç trafiğine kapatılacağını anlatarak "Trafik akışı Fatih Belediyesi'nin kontrolünde olacak. Her sokak başında bir görevli olacak. Bunlar, acil çıkışlarda araçlara yol verecekler. Pnomatik babalar da zaten itfaiye aracı geldiğinde otomatik olarak iniyor" şeklinde konuştu. Demir "Bu uygulamayı yaparken esnafın da işlerini devam ettirmesi gerekiyor. Şehir estetiğine yönelik çalışmaların arkasında böyle şeyler de olmalıki oradaki esnaf da destek versin. Biz bu çalışmaları Laleli İşadamları Derneği ile gerçekleştiriyoruz. LASİAD da burada bir değişimin gerektiğine inanarak çalışmalarımızda bize katkıda bulunuyor. Yayalaştırma, artık buralara kimse girmeyecek anlamına gelmiyor. Buralar belli bir disiplin altında kullanılacak" dedi. Demir, yayalaştırma projesi kapsamında binaların cepheleriyle ilgili de çalışmalar yapılacağını ifade etti. 

EMİNÖNÜ YÜRÜYEREK GEZİLECEK

Eminönü Bölgesi'ni yayalaştırmayı istediklerini dile getiren Demir "Amacımız, Eminönü Bölgesi'ni yakın zamanda gerçekten yürüyerek gezilebilir hale getirmek" diye konuştu. Demir, önümüzdeki süreçte Ordu Caddesi ile sahile giden Türkeli Caddesi arasında `Alt Laleli' olarak adlandırılan bölge ile Mercan Yokuşu ile İstanbul Valiliği'ne çıkan  Ankara  Caddesi arasında kalan alanın da araç trafiğine kapatılacağını sözlerine ekledi.

Fatih'in çehresi parklarla yeşillendi

Fatih Belediyesi tarafından yaptırılan Hekimoğlu Ali Paşa Parkı törenle açıldı. Hekimoğlu Ali Paşa Cami'nin yanında daha önce apartmanların arasında oto tamirhanelerinin bulunduğu 5,5 dönümlük alan, Belediye Başkanı Mustafa Demir'in özel gayretleri sonucu vatandaşa hizmet verecek muhteşem bir park haline dönüştürüldü. Hekimoğlu Ali Paşa Parkı, AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, AK Parti Fatih İlçe Başkanı Ahmet Baha Öğütken, Belediye Başkan Yardımcıları, Belediye Meclis Üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla açıldı. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, ilçe sınırları dâhilinde, kamuya ait olsun veya olmasın her boş alanı arsayı, vatandaşların kullanımına sunmak için çalıştıklarını belirtti. Başkan Demir "Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olan 6500 m2'lik arsayı, dükkan sahiplerini de mağdur etmeden, kurtarıp halkımızın kullanımına sunduk. Bu parkla birlikte semtin tüm dokusu değişmiş oldu. Daha önce sadece semt sakinlerinin ve birkaç turistin ziyaret ettiği bu cami ve külliye, parkın hizmete girmesiyle canlandı ve değer kazandı. Sizlerin semtinize değer katan Hekimoğlu Ali Paşa Parkı'na sahip çıkacağına inanıyorum" dedi. 

KAPALI ÇARŞI'NIN RÖNTGENİ ÇEKİLDİ

Dünyanın en eski tarihi alışveriş merkezi Kapalıçarşı için harekete geçen Fatih Belediye Başkanı Demir, belediye ve İl Özel İdaresi desteğiyle çarşının röleve, restitüsyon ve uygulama proje çalışmalarının başlattı.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, 1461'de kurulan Kapalıçarşı'nın dünyanın ilk alışveriş merkezi olma özelliğini taşıdığını ve Kapalıçarşı'nın geçmişte olduğu gibi günümüzde de ticari ve kültürel özelliğini koruduğunu belirtti. Başkan "Ancak Kapalıçarşı kendi kaderine terk edilmiş" dedi. Tarihi eserlerin sağlıklı bir şekilde gelecek kuşaklara aktarılması için çaba gösterdiklerini anlatan Demir "Kapalıçarşı'nın röntgenini çekerek mevcut durumunu ortaya çıkarıyoruz" diye konuştu. Demir, Eminönü'nün Fatih'e bağlanmasıyla Kapalıçarşı'da yönetim, güvenlik, ısıtma, enerji, su, doğalgaz gibi konularda problemlerin yaşandığı bir manzara bulduklarını anlatarak "Bu duruma çözüm bulmak için İl Özel İdaresi'ne başvurduk. Belediyemiz ve İstanbul İl Özel İdaresi'nin kaynakları kullanılarak röleve, restitüsyon ve uygulama projesi çalışmalarına başladık" dedi. Başkan Demir, yapılacak çalışmalarla Kapalıçarşı'nın mevcut durumunun ortaya çıkarılacağını belirterek "Böylece ilk defa çarşının röntgeni alınacak. Çatılardan başlamak suretiyle taşıyıcı sistemleri ve zemini içinde barındıran kapsamlı bir çalışma yapılıyor. Bu sayede Kapalıçarşı aynı zamanda nüfus cüzdanına kavuşacak" dedi.

GELENEKSEL TİCARET SÜRÜYOR

Kapalıçarşı'da geleneksel ticaretin devam ettirildiğine işaret eden Demir "Çarşının detaylarına girdiğinizde, köşelerine baktığınızda hala geleneksel sanatların icra edildiği, konusunda dünyada anca bir kaç ustanın bulunduğu sanat yönü çok ağır olduğunu görürsünüz" diye konuştu. Demir, Kapalıçarşı'nın sorunlarının başında çatı akmasının geldiğini ifade ederek "Bu Kapalıçarşı'yı çürüten bir durum. Çatılarda klimaların dış ünitelerinden geçilmiyor. Buraya müdahale edeceğiz" dedi.   

Kara tahtalar aklandı

Fatih Belediyesi tarafından ilçedeki İlköğretim okullarının birinci ve ikinci sınıfları akıllı tahta ile donatıldı. Hedef bunu tüm okullara yaymak

Fatih Belediyesi'nin Ulubatlı Hasan İlköğretim Okulu'nda gerçekleştirdiği `Akıllı Tahta' tanıtım toplantısına katılan Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, öğrenmek için çıkılan yolda hedeflerin çok önemli olduğunu belirterek "Sınıf geçmek, meslek edinmek, para kazanmak gibi nedenleri öne çıkarıyorsak, yeni öğrenme ateşi ve sevgisini içimizde duymuyorsak, çok öğrenip az bilmek kaderimiz oluyor. Öncelikle öğrenmeyi sevmeniz ve bunu hayat boyu sürecek bir uğraşı haline getirmenizi diliyorum" dedi.

KARA TAHTA DEVRİ SONA ERDİ

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, ilçede kara tahta devrini kapatmak için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade ederek, `Akıllı Tahta'ları öğrencileri ile buluşturmaktan büyük bir mutluluk duyduklarını söyledi. Bilimin ve teknolojinin hızla ilerlediği günümüzde bireylerin ve toplumların geri kalmamasının önemine işaret eden Demir, 21. yüzyılda eğitimin öneminin daha da arttığını kaydetti. Bundan sonra eğitime en fazla yatırım yapan ve eğitimli insana sahip olanların daha avantajlı olacağını vurgulayan Demir, ilçede 3 yıldır okullarda `Akıllı  Tahta'nın yaygınlaştırılması için çalıştıklarını anlattı. `Akıllı Tahta'nın, projeksiyon aleti, bilgisayar ve beyaz tahtayı akıllı hale getirecek bir aparattan oluştuğunu belirten Demir, tahtayı kullanabilecek öğretmenlerin eğitiminin de sürdürüldüğünü dile getirdi. 

Akıllı tahtası olmayan okul kalmayacak

Bakan Nimet Çubukçu, önümüzdeki dönemde `Akıllı Tahta'lardan daha çok yararlanılacağını düşündüğünü kaydetti. Çubukçu, Fatih Belediyesi'nin uygulamaya başladığı Akıllı Tahta projesinin tanıtım toplantısı için seçilen okulun çok anlamlı ve yerinde bulunduğunu söyledi. Bakan Çubukçu "Sene ortasına kadar Fatih ilçesinde `Akıllı Tahtası' olmayan okul kalmamış olacak" diye konuştu. 

Başkan Demir'den okul ziyaretlerine hız kesmeden devam

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, geleneksel hale gelen okul ziyaretlerine devam ediyor. Cağaloğlu Anadolu Lisesi'ni ziyaret eden Demir'in son durağı Fındıkzade İlköğretim Okulu oldu. Fatih İlçe Milli Eğitim Müdür Kenan Kırali ve Okul Müdürü Sıdık Badıllı tarafından okul girişinde karşılanan Başkan Demir'i bir de hoş sürpriz bekliyordu. Minikler seremonide geride kalmayıp Demir'i ellerinde çiçeklerle karşıladılar. Okul Müdürü Badıllı, okulların birinci ve ikinci sınıflarını akıllı tahtalarla donatan başkan Demir'e teşekkür ederek, seneye de tüm sınıfların akıllı tahtalarla donatılacağı müjdesiyle duyduğu mutluluğu dile getirdi. Kenan Kırali de, okulları ziyaret edip eksiklerini gideren Demir'i takdirle karşıladığını belirterek, akıllı tahtalarla öğrencileri gelecekte en önde koşanlar arasında görmek istediklerini söyledi.

Kadınlar Pazarı yeni çehresiyle

Kadınlar Pazarı Meydanı, 2007'de düzenlenerek gastronomi merkezi, meydan ve yeşil alan haline getirildi. Alanın tarihi dokusu ve güzelliğinin ortaya çıkarılması için meydana ve Bozdoğan Kemeri'ne bakan yapıların da cephe düzenlemeleri yapıldı. Meydan böylece 2010 Avrupa Kültür Başkenti Etkinlikleri çerçevesinde kullanılmaya hazır duruma getirildi ve bazı kültürel etkinliklerin bu alanda yapılması program içerisine alındı. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, muhteşem bir mimari eser olan tarihi Bozdoğan Su Kemeri ile sivil ahşap mimarisinin en güzide örneklerine sahip Zeyrek'in ortasındaki Kadınlar Pazarı'nın kısa bir süre öncesine kadar çevredeki tarihi dokuyla uyuşmayan bir görünüme sahip olduğunu belirtti. 

At Pazarı Meydanı turistleri cezbediyor

At Pazarı Meydanı, 2006'da meydanın etrafındaki binaların altında tamirci dükkanlarının yer aldığı bir mekandı. Şimdilerde ise bu mekan, ortasında bir at heykeli, çevresi yayalaştırılmış, bina cepheleri tarihi yarımadaya uygun şekilde düzenlenmiş atmosferi ile yerli ve yabancı turistleri kendine çeken bir ilgi odağı haline geldi. Belediye Başkanı Mustafa Demir, meydanla ilgili düzenleme ve çevre düzeni çalışmalarının belediye tarafından yapıldığını belirterek, mülk sahipleri tarafından bölgede bir dernek kurulduğunu ve vatandaşların bu uygulamaya gönüllü olarak katıldıklarını söyledi. Demir, alanda 27 adet yapı bulunduğunu, Kentsel Tasarım Projesi'ne göre cephelere ait uygulamalar vatandaşlar tarafından gerçekleştirildi ve böylece vatandaşların da projeye katılımlarının sağlandığını söyledi. 

Sulukule'de temeller sağlam atıldı

Fatih'te yenileme alanı ilan edilen ve halk arasında `Sulukule' olarak bilinen Neslişah ve Hatice Sultan mahalleleri yenileme projesi çerçevesinde  TOKİ  tarafından yapılan ihale ile 620 konut ve 45 iş yerinin yapımı Başkan Mustafa Demir'in ev sahipliğinde temel atma töreniyle başladı. Başkan Demir, Sulukule yenileme alanı projesinin belediyenin 6 yenileme projesinden biri olduğunu ve 96 bin metre karelik bir alanı kapsadığını belirtti. Yenileme alanı projesi çerçevesinde 12 ada 378 parsel, 3 cadde 10 sokak, 15 anıt eser, 63 nitelikli yapı bulunduğunu ve projenin uygulanabilmesi için belediyeye ait 13 bin metre karelik alanı da bu projeye dahil ettiklerini belirten Demir "Proje eşitlik, güven, şeffaflık ve paylaşım esasına dayılı olarak başlatıldı ve yürütüldü. Bu proje ülkemizde gerçekleştirilmiş kendi alanında ilk proje" dedi. 

KONTEYNERLER SOKAKLARA ALINSIN

Yüksel Bölek / Mağaza Sahibi (48): Mağazamın önünde konteynerlar var. Yazın sinekler çok geliyor. Cadde üzerindeki konteynerlar ara sokaklara almalı. Restaurantların masaları kaldırımları kaplıyor. Sokaklarda dilenciler ve kimsesizler bazen insanlara zarar veriyorlar, belediye bu durumlarla ilgilenmeli.

TRAFİK SORUNUNU ÇÖZSÜNLER

İbrahim Kurtiş / Mağaza Çalışanı (48): İSPARK alanlarının otobüs duraklarına yakın olan bölgelerde bulunmaması gerekiyor. Durak çevresinde park eden araçlardan dolayı otobüsler durağa yaklaşamıyor ve bu durum trafiği çok etkiliyor. Bu konulara çözüm istiyorum.

HİZMETLERDEN ÇOK MEMNUNUM

Erdoğan Berber / Restaurant Müdürü (40): Kaldırımlar düzenleniyor, çöpler vaktinde alınıyor, çevre düzenlemeleri yapılıyor, sağlık ocakları açılıyor, eğitim konusunda seminerler oluyor. Yoksullara aş evlerinden yemek veriliyor. Tek şikayetimiz restaurant önündeki konteynerlar. 

l EĞLENCE YERLERİMİZ ÇOK AZ

Fatih Tozkoparan / Ayakkabıcı (28): Sokak lambalarının çoğalmasını istiyorum. Temizlik konusunda bir şikayetim yok. Ancak eğlenecek, gezecek yerler yok. İnsanları buraya çekecek şeyler yapılmalı. Mesela doğru düzgün bir sinema salonu yok. Bir alışveriş merkezi yapıldı o kadar. 

Sayılarla Fatih

Nüfus :  450.000

Yüzölçümü : 15.6 km2

Rakım :  60 metre

Mahalle sayısı :  57
Star/Ebru Baran


Geri Dön