23 / 11 / 2024

Mustafa Dündar: Osmangazi 30 yılda tepeden tırnağa yenilenecek!

Mustafa Dündar: Osmangazi 30 yılda tepeden tırnağa yenilenecek!

Türkiye'nin ilk kentsel dönüşüm planını hazırlayan belediye' unvanına sahip Osmangazi Belediyesi, ilçenin geleceğini şekillendirecek olan Kentsel Dönüşüm Master Planı'nı tamamladı. Osmangazi, bu plan ile dönüşümün startını verdi.





İlçeyi dört farklı bölgeye ayıran plana göre yapılacak kentsel dönüşüm çalışmaları ile Osmangazi gelecek 30 yılda tepeden tırnağa yenilenecek. A-B-C ve D Bölgesi olarak yürütülecek çalışma ile farklı müdahale şekilleri eşzamanlı olarak uygulamaya konulacak. Öncelikli müdahale edilecek alan olarak belirlenen A Bölgesi, plansız yapılaşmanın yoğun olduğu, demiryolu altı olarak bilinen bölge. 

Bu bölgede kentsel yenileme yapılacak. 


Proje kapsammda, B Bölgesi'nde ise imar planlan yeniden düzenlenecek ve kentsel tasarım uygulanacak. Kentin güneyinde tarihsel odaklı kent mekânlarını içine alan C Bölgesi de, arazi ve ofis çalışmaları neticesinde karakteristik özelliklerine göre sınıflandırılarak iki alt bölgeye ayrılıyor. Burada yeniden canlandırma ve sıhhileştirme yapılacak. Sanayi ve konut kullanımının yoğunlaştığı alanı kapsayan D Bölgesi'nde de yeniden oluşum yapılması planlanıyor. 


Kentsel dönüşüm ile Osmangazi'nin çehresini değiştirmeyi amaçladıklarını söyleyen Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, "50 yılda kaçak-çarpık yapılaşma ve yoğun göç ile kaybettiğimiz Bursa'yı bir yılda silip baştan yapmak mümkün değil. Ancak bunu, bir vizyonla başarabiliriz. Zihinlerde dönüşümü sağlarsak, halkımız da kentsel dönüşümü isterse, destek verirse yapabiliriz" dedi. 


Osmangazi'nin yol haritası çizildi


Kentsel Dönüşüm Master Plan kapsamında ilçe bütününde yapılan çalışmalarla müdahale alanlarını ve şeklini belirlediklerinin altını çizen Dündar, Osmangazi'nin 30 yılda tepeden tırnağa yenileneceğini söyledi. Dündar, "Bunları Osmangazi 30 yılda yenilenecek belirlerken alanın jeolojik durumu, afet bölgeleri, koruma bölgeleri, tescilli yapıların bulunduğu bölgeler, yapıların durumu, kat adetleri, yol durumu, sosyal yapı gibi faktörlerini göz önüne alarak çalıştık. Master Plan ile 46 bin 822 yapı, 116 bin 250 bağımsız birimi inceledik. 


Mevcut bina stoklarından afet riskine dayanıksız binalar, afet riski taşıyan bölgelerdeki binalar ile her iki riski taşıyan bölgelerde bulunan binalar için planlama ve çözüm önerilerini ortaya çıkardık. Bu vizyon doğrultusunda; ulaşım ve otopark sorununun çözülmesi, yolların genişletilmesi, çöküntü alanlarının iyileştirilmesi, olası doğal afetlerde en az zarar görecek şekilde önlemlerin alınması, sanayi ve konut alanlarının ayrılması, yaya alanlarının oluşturulması, tarihi yapının korunarak kullanılması ve turizmin canlandırılmasını hedefledik. Master Plan bize yol haritası çiziyor" diye konuştu.

 

Planlann değişimi ile ilçenin tarihi dokusu üe kültür ve turizm potansiyelini de ortaya koyduklarını dile getiren Dündar, her yönüyle yaşanabilir, değerli ve güvenli, sosyal dokuya önem veren paylaşımcı kent parçacıklarından oluşan yeni Osmangazi hayalini gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Dündar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tüm merkez ilçeler Osmangazi'nin dönüşüm planı ile harekete geçiyor. Kentsel dönüşüm bugüne kadar zihinlerde 'bina yıkıp yeni bina yapmak' olarak yorumlandı. Biz bunu yapmıyoruz. Biz, sosyal donatı alanları olan, ekolojik planlama modeli ile yeşiliyle göz doyuran, vatandaşımızın özgürce yürüyebilecekleri, geniş kaldırımları olan bir Bursa oluşturma gayretindeyiz. Tarihi, doğası, yeşili, Uludağ'ı, termali ile dünyanın en güzel değerlerini içinde barındıran Bursa'nın hak ettiği değere ulaşması için dönüşüm planları yapıyoruz." 


Dünya Bölge


Geri Dön