Mustafa Dündar Osmangazi'deki kentsel dönüşümü anlattı!
Osmangazi Belediye Başkan Mustafa Dündar, göreve geldiği ilk günden itibaren sağlıklı, modern ve yaşanabilir bir şehir inşa etmek için kolları sıvadı. İşte Bursa'daki o projeler..
Osmangazi Belediyesi'nin uzun ve titiz bir çalışma sonucu hazırladığı, yalnızca ilçenin değil, Bursa'nın kentsel dönüşümüne öncülük eden vizyon projelerinden birisi olan 'Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi'nin temeli. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun da katıldığı törenle atıldı.
Osmangazi Belediye Başkan Mustafa Dündar'ın, Bursa'nın yapılaşma sorununa çözüm üretmek, tarihi değerlerini koruyarak yeni ve modern yaşam alanları oluşturmak düşüncesinden hareketle başlattığı Kentsel Dönüşüm hamlesinin ilk ayağı olan Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesinde ilk harç döküldü.
Göreve geldiği ilk günden itibaren sağlıklı, modern ve yaşanabilir bir şehir inşa etmek için kolları sıvayan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, kentsel yenileme ve dönüşüm çalışmalarına esas teşkil edecek yaklaşım ve modellemeleri belirlemek için, Nisan 2011'de 'Şehircilik Akademisi'ni kurup, Türkiye'nin ilk ve tek Master Plan hazırlayan belediyesi olduklarını söyledi. Başkan Dündar, Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesinin, Bursa'da kentsel dönüşümün fitilini ateşleyecek öncü ve örnek bir proje olduğunu ifade etti.
"ZİHİNLERDEKİ DÖNÜŞÜMÜ DE GERÇEKLEŞTİRDİK"
Osmangazi'nin son 50 yıldır yaşanan göçten en fazla etkilenen ilçe olduğunu dile getiren Başkan Dündar, Osmangazi'nin çarpık ve plansız yapılaşmanın en yoğun yaşandığı ilçe olduğunu, kaçak ve plansız yapılaşmanın sebep olduğu sıkıntıları ortadan kaldırmak için 2012'de Master Plan hazırlayarak Kentsel Dönüşüm adına en önemli adımı attıklarını kaydetti. Başkan Dündar, "İlçenin toprak yapısı, mevcut bina stokları, afet riskine dayanıksız binaların tespiti ile sosyal doku analizlerini yaparak, izlenecek yol ve müdahale şekillerini belirledik.
Oluşturmuş olduğumuz Şehircilik Akademisinin öncülüğünde hazırlanan Kentsel Dönüşüm Projelerinin mimari planlarını, felsefesini, sosyolojik ve psikolojik boyutlarını enine boyuna ortaya koyarak, yapılan çalışmaları da vatandaşlarla bire bir paylaştık. Bu sayede bir yandan kentsel dönüşümün fiziki ve teknik altyapısını hazırlarken. diğer yandan da 'Zihinlerdeki Dönüşüm'ü gerçekleştirdik" dedi.
"10 FARKLI NOKTADA KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPACAĞIZ"
Bursa'nın dönüşümüne öncülük edecek Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi'nin dışında. Kent Meydanı Kentsel Tasarım Projesi, Demirkapı Kentsel Dönüşüm Projesi, Hisar Bölgesi Kentsel Dönüşüm ve Restorasyon projeleri gibi, şehrin 10 farklı noktasında Kentsel Dönüşüm projeleri geliştirdiklerini söyleyen Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, "Bursa'yı, çarpık ve plansız yapılaşmadan dolayı oluşan kötü görüntüden kurtaracak en önemli adımlardan birisi, temelini attığımız Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi. Bu proje, modern mimarinin tarihle harmanlandığı, konut ve nüfus yoğunluğunun artmayacağı bir proje. 35 hektarı rezerv, 7 hektarı da riskli alandan oluşan projenin en dikkat çeken özelliği, yeşil alan ve sosyal donatı alanlarının, toplam alanın yüzde 85'ini kapsaması. Diğer teknik detayları da ilave ettiğimiz zaman, son derece çevreci bir proje. Toplam 42 hektar alanda uygulanacak olan Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesinin hayata geçirilebilmesi için 120 bin metrekare alan kamulaştırdık ve bunun için 128 milyon lira gibi ciddi bir kaynak kullandık" dedi.
Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesinde konut ve ticaret alanları, pazar alanı, ibadet, eğitim, sağlık alanları, spor tesisi, otopark, sosyal ve kültürel tesis alanları, yeşil alanlar, yaya ve bisiklet yolları gibi bir çok ayrıntı planlandığını ifade eden Başkan Mustafa Dündar, "İki etap halinde uygulanacak olan ve 20 ayda tamamlanması planlanan Soğanlı Kentsel Dönüşüm projesinin ilk etabında, 2+1, 3+ 1, ve 4+ 1 olmak üzere toplam 223 konut, 86 ile 217metrekare aralığında değişen toplan 2 bin 512 metrekare ticarethane yer alacak" dedi.
DEMİRKAPI KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ
Bursa'nın kentsel dönüşümüne öncülük edecek örnek projelerden birisi de Demirkapı Kentsel Dönüşüm Projesi. Uludağ'ın eteklerinde Bursa'nın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Demirkapı mahallesinde gerçekleştirilecek olan proje, toplam 8 hektarlık alanı kapsıyor. Fiziki yapısı itibariyle, farklı bir projenin tasarlandığı Demirkapı'da, konutlar zemin artı 2 kat olarak planlandı.
Demirkapı'da da, diğer projelerde olduğu gibi kimsenin rant sahibi yapılmadığı, rantın vatandaş tarafından paylaşılacağı bir proje geliştirdiklerini söyleyen Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, "Önceliğimiz, mahallede yaşayan vatandaşlarımızın, yine bu bölgede kalmasını sağlamak. Bizler bu projeyi geliştirirken, bölgede bir rant elde edelim düşüncesine asla sahip olmadık. Zaten, bölgenin yapısı itibarıyla, buraya çok fazla konut yapma şansınız da yok. O nedenle, şunu açıkça ifade ediyorum, burada kimsenin mağdur edilmediği bir proje geliştiriyoruz" dedi.
215 konut ve ticari alan ile 325 bağımsız birimin bulunduğu Demirkapı Kentsel Dönüşüm Proje alanının toplam 8 hektarlık alanı kapsadığını belirten Başkan Dündar, uygulanacak projede zemin yapısına ve kent estetiğine uygun yepyeni binalar inşa ederek vatandaşların kullanımına sunulacağını söyledi.
Demirkapı Kentsel Dönüşüm Projesi çalışmalarında bir çok mimar ve mühendisle çalışıldığını belirten Dündar, "Karşıdan bakıldığı zaman estetik ve mimarisiyle herkesin beğenisini kazanacak, örnek bir proje olacak. Vatandaşlarımızın depreme dayanıklı, sağlıklı ve daha modern evlerde yaşamalarını sağlamak. Ulaşımdan alt ve üst yapısına kadar bölgede modern bir yaşam alanı oluşturmak" diye konuştu
KENT MEYDANI KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar'ın seçim döneminde vaat ettiği 16 vizyon proje arasında yer alan Kent Meydanı Kentsel Dönüşüm Projesi, Osmangazi'den çok Bursa'ya vizyon kazandıracak projelerden birisi. 47 bin metrekarelik bir alanda yürütülen çalışma ile Bursa, ihtiyacı olan gerçek kent meydanına kavuşacak.
Yeni yerleşim yeri kuracak boş arazinin neredeyse hiç kalmadığı Osmangazi'nin ancak yıkarak yenilenebileceğine dikkat çeken Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, "Bizler de bu düşünceden hareketle, Kent Meydanı projesini hayata geçirebilmek için kamulaştırmalar yapıyoruz. Yapılan bu kamulaştırmalar sonucu elde edilen binaları bir bir yıkıyoruz. Ancak, Kent Meydanı projemiz yüksek bütçeli mega projelerden. O yüzden dikkatli ve programlı bir şekilde ilerleme kaydediyoruz. Kent Meydanı'nın büyütülmesi konusunda değerli teknik adamlar ve mimarlar ile sürekli fikir alışverişi yaparak proje üretiyoruz. Kent Meydanı'nın Osmangazi Belediyesi'nden itibaren yenileyerek ve meydanın altından geçen caddeyi de yer altına alarak hem meydanı büyüteceğiz, hem de hemen karşıda bulunan mahalle ile bütünsellik sağlamış olacağız. Bir anlamda, Santral Garaj altı olarak bilinen bölgenin dönüşümünü de bu projemizle birlikte başlatmış olacağız. Çünkü bu tür projeler, birbirlerinden etkilenen, bir birlerini tamamlayan yeni projeleri de tetikleyecek örnek çalışmalar. Yeni oluşturacağımız meydan da, sadece meydan olmakla kalmayıp, bölgeye büyük bir vizyon kazandıracak" dedi.
Fortune Bursa