25 / 12 / 2024

Mustafa Erdik: Kentsel dönüşüm can kayıplarını azaltacak!

Mustafa Erdik: Kentsel dönüşüm can kayıplarını azaltacak!

Boğaziçi Üniversitesi Kandili Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik’in “ Marmara’ da Deprem Gerçeği ” başlıklı sunumu toplantıda büyük ilgi topladı...



Marmara Belediyeler Birliği 2014 yılı Birlik Meclisi II. Olağan Toplantısı, deprem gündemi ile Antalya’da toplandı. Boğaziçi Üniversitesi Kandili Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik’in “Marmara’da Deprem Gerçeği” başlıklı sunumu toplantıda büyük ilgi topladı.

 

Birlik Başkanı Recep Altepe, açılış konuşmasının ardından Boğaziçi Üniversitesi Kandili Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik’i “Marmara’da Deprem Gerçeği” başlıklı sunumunu yapmak üzere sahneye davet etmeden önce 17 Ağustos depremi ve sonrasında yaşanan acıları hatırlatarak “1999’da deprem yaşandıktan sonra bir süre çadırlarda kalındı. Havalar soğuyunca aynı şekilde, hiçbir önlem almadan evlerimize geri döndük. Ülkemizin en önemli gerçeklerinden biri de deprem. Ama bizler yaşanan bu büyük deprem sonrasında atılması gereken adımları atmada geç kaldık. Değerli hocamızın söyleyeceklerinin bizlere büyük katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi.

 

Prof. Dr. Mustafa Erdik, deprem riskinin azaltılmasının temel ve öncelikli amacının depremden sonra yerine koyamayacağımız varlıkların korunması olduğunu, bunların da insan hayatı ve kültürel ve tarihi mirasımız olduğunu söyleyerek sözlerine başladı. Deprem bölgeleme, tehlike haritalarının hazırlanmasının, deprem etkilerini göz önüne alan kent planlaması ve arazi kullanım düzenlemelerinin, yapı ve altyapının, yönetmeliklere dayalı projelendirilerek inşasının, deprem riskinin belirlenmesinde ve arttırılmamasında büyük rol oynadığını belirtti.

 

“Kentsel Dönüşüm Can Kayıplarını Azaltacak”

2000 yılı sonrasında yapılan binaların deprem performanslarında belirgin bir iyileşme olduğuna dikkat çeken Erdik, bunun nedenleri arasında halkın deprem güvenliği konusunda bilinçlenmesini, yeni deprem şartnamesinin varlığını, yerel yönetimleri yaptığı düzenleme ve kontrolleri, azalan enflasyona bağlı olarak konut üretiminde görülen endüstrileşmeyi gösterdi.

 

Daha önce yaptıkları deprem senaryosu tahminlerini de katılımcılarla paylaşan Erdik toplam binaların ağır hasarlı, hasarlı,  orta hasarlı ve hafif hasarlı oranlarına bağlı olarak; acil barınma ihtiyacı, hastane ihtiyacı gibi konularda bilgiler paylaştı. İstanbul’daki köprülerin depreme hazırlıklı olduğunun altını çizen Erdik, İGDAŞ deprem koruma sisteminin İstanbul’un en büyük başarılarından biri olduğunu ve dünyada başka bir örneğinin olmadığını söyledi.

 

Ardından deprem odaklı kentsel dönüşümün can kayıplarını büyük ölçüde azaltacağına dikkat çeken Erdik, deprem sonrasında yüksek yapıların onarılmasının çok zor olduğuna, bu yüzden yıkılmaları gerektiğine ve bu yıkım sürecinin yoğun yerleşim olan yerlerde zorlu ve neredeyse yapım kadar maliyetli olduğuna değindi.

 

Meclis toplantısında, Yalova’nın Kadıköy ile Balıkesir’in Sındırgı belediyelerinin üyelik başvuruları da karara bağlandı.



Geri Dön