Mustafa Kara: Üsküdar'da yıkıma kendi binamızdan başlayacağız!
İlçede depreme karşı kentsel dönüşümü üç noktada başlattıklarını belirten Belediye Başkanı Mustafa Kara Devlet uzun vadeli düşük faizli kredilendirme için vatandaşa yardımcı olmalı dedi
Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara depreme karşı yapılacak olan kentsel dönüşümde önceliklerinin kredilendirme olduğunu kaydetti. Emsal artışı ve binalara kat artışı vermenin gerçekçi olmadığını zira İstanbul’un nüfusunu artırmanın günlük hayatı daha da çekilmez hale getireceğini belirten Mustafa Kara, bir binanın yeniden yapılmasında daire başına yaklaşık 70-80 bin lira düştüğünü ifade ederek, “Devlet uzun vadeli düşük faiz için vatandaşa yardımcı olmalı. Bu sayede düşük vadelerle vatandaşlar oturdukları binayı yıkarak depreme dayanıklı yeni bina yapabilir” dedi.
İstanbul’da her ilçenin farklı özellikler taşıdığına dikkat çeken Başkan Mustafa Kara, Üsküdar’da bile deprem odaklı yerinde dönüşüm çalışmalarını üç bölgeye ayırarak gerçekleştirdiklerini belirterek, “Üsküdar merkez, Boğaziçi bölgesi ve daha içerde kalan Bulgurlu bölgesinin ayrı ayrı şartları var. Bu nedenle bölgeler için yapılacak yerinde dönüşüm çalışmalarımızda bu şartlar gözönüne alınarak yapılıyor. Ancak Üsküdar’da çok fazla bir emsal artışı yapılması söz konusu değil. Binalara kat artışı vermemizde gerçekçi bir çözüm getirmeyecek. Bizim İstanbul’daki kentsel dönüşüm için getireceğimiz çözümlerin başında uygun kredilendirme imkanı geliyor. Kat artışı verdiğimizde 13 milyonluk şehrin 20-25 milyona çıkması anlamına geliyor. Müteahitlerin hem bir anda bu kadar artış gösterecek daireleri elden çıkartmaları mümkün olmayacak, hem de zaten ihtiyacı karşılayamayan alt yapı iyice yetersiz hale gelecek. Bu nedenle kat artışı vermemiz reel bir çözüm oluşturmayacaktır” diye konuştu.
Askeri alanlar şehir dışına çıkartılmalı
Aynı zamanda İstanbul Boğazı Belediyeler Birliği Başkanı da olan Mustafa Kara, 2960 no’lu Boğaziçi Kanunu’nun yapıldığı dönemin siyasi şartları ve teknik imkanları itibariyle bu günün ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak olduğunu belirterek, “Bu kanun artık işlevini yerine getirememektedir ve biran önce değiştirilmelidir. Örneğin Ortaköy, Nakkaştepe gibi askeri güvenlik bölgeleri haricinde , Askeri Eğitim için kullanılan, Kuleli Askeri Lisesi, Beylerbeyi’nde Boğaziçi Köprüsü’nün altındaki askeri alan ve Selimiye Kışlası’nın kaldırılarak şehir dışına taşınması için Büyükşehir Belediyesi ve Hükümetimize teklifler götürdük. Buralar turizme, kültüre kazandırılarak halka açık hale getirilmeli diye düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
Yerinde dönüşümün öncüsü olduk
Devletin uzun yıllara yayılacak düşük faizli kredilendirmede vatandaşa yardımcı olması gerektiğini kaydeden Mustafa Kara, “Bir binanın yıkılarak yenisinin yapılması bir daireye ortalama 70-80 bin lira maliyet getiriyor. Bu miktarı 10 yıl veya daha uzun yıllara bölerek düşük faizlerle verilmesine yardımcı olursak vatandaşlarımız ilgi gösterecektir” dedi. 1999 depremi sonrasında güçlendirilmesi gündeme gelen, ancak bir adım atılmayan kendi hizmet binalarını yıkarak deprem odaklı yerinde dönüşüme öncülük edeceklerini kaydeden Kara, “İstanbul’da 7 AK Parti’li 4 CHP’li Belediye tarafından kurulan komisyonla 39 ilçeden alınan bilgiler toparlanıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilecek yasa tasarısına katkıda bulunduk. Önümüzdeki birkaç ay içinde bu yasa çıkmış olacaktır” şeklinde konuştu.
Mustafa Meydan/Star