Mustafa Latif Topbaş: Başbakan Erdoğan'ın Zeytineli'ndeki arazimizde villası yok!
İş adamı Mustafa Latif Topbaş, bazı görsel ve yazılı medya organlarında yer alan "Zeytineli Köyü'ndeki yazlık evler ve İzmir Kemalpaşa'da 1600 yıllık mozaikler" konulu haberlerle ilgili açıklama yaptı...
İş adamı Mustafa Latif Topbaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile 35 yıl öncesine kadar giden dostlukları olduğunu belirterek, "Kendileri başbakan olduktan sonra, yoğun çalışma temposu nedeniyle Zeytineli'nde sadece 3 kez misafirim oldular. Bazı medya organlarında Zeytineli köyündeki arazimizde Sayın Başbakan'ın da villaları olduğuna ilişkin haberler açık bir yanılgı ve üzülerek ifade etmeliyim ki bazen bir yalanı da ifade etmektedir" açıklamasında bulundu.
Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Topbaş, bazı görsel ve yazılı medya organlarında yer alan "Zeytineli Köyü'ndeki yazlık evler ve İzmir Kemalpaşa'da 1600 yıllık mozaikler" konulu haberlerin, özel hayatın gizliliğini ihlal ederek, yasalara aykırı olarak dinlendiği, çoğu istismar edilen ve bazılarından emin olamadığı konuşmalara dayandığını belirtti.
Söz konusu haberlerin içeriğinin kısmen gerçeği barındırsa da bunların veriliş tarzının incitici ve farklı algılara yol açacak nitelikte olduğunu aktaran Topbaş, siyasetle uzak yakın hiçbir ilişkisi olmayan, yarım asrı aşkın sanayici vasfı taşıyan, geçmişinde devletle iş yapmaktan kaçınan ve onunla bugüne kadar hiçbir iş yapmamış bir kimse olarak, hiçbir şekilde ilgili bulunmadıkları gelişmelerde adının geçmesinden derin üzüntü duyduğunu vurguladı.
Topbaş, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
"Özellikle, aslında sosyal kimliğimle ilgili bilgi sahibi olduğunu düşündüğüm Zaman Grubu'nun şahsımla ilgili bir buçuk aydır devam eden yaklaşımını anlamakta güçlük çektiğimi de ayrıca belirtmek isterim. Haberlere konu hadiseler ile ilgili gerçekler şunlardır: Medyada ve özellikle bazı siyasetçiler tarafından muhtemelen eksik ve hatalı bilgilenmelerine müstenit, Zeytineli Köyü'ndeki yazlık konutlarımızla ilgili yanıltıcı iddia ve beyanlar dile getirilmektedir. Gerçekte bu yerde hiçbir zaman tarihi esere rastlanılmamıştır. Söz konusu arazi 34 yıl önce 7 arkadaşımla birlikte satın alınmıştır. Aynı yıl başladığımız inşaatlar zaman içinde gelişen biçimde bugün bölgedeki köy yapılaşması çerçevesinde kendimiz, çocuklarımız ve çalışanlarımız için yaptırdığımız her biri 80 metrekareyi geçmeyen 20-22 yazlık ev, cami ve hayvan barınaklarından oluşmaktadır. Bundan yaklaşık 15 yıl sonra evlerimizin bulunduğu alan tıpkı komşu köy arazileri gibi 1. derecede tabii sit alanı olarak ilan edilince, buna itiraz şeklinde verdiğimiz tepkiler, bölgedeki köylü komşularımızın tepkilerinden farksızdır. Nitekim bölgenin sit derecelendirmesine köyden komşularımız bizden önce itiraz etmiş ve sonuç da almışlardır."
"Başbakan Erdoğan'ın Zeytineli'ndeki arazimizde villası yok"
Topbaş, Başbakan Erdoğan ile 35 yıl öncesine kadar giden dostlukları olduğunu hatırlatarak, Erdoğan ile siyasi yaşamından önce de ailece dost olduklarını, ancak Erdoğan'ın başbakan olduktan sonra, yoğun çalışma temposu nedeniyle Zeytineli'nde sadece 3 kez misafiri olduğunu bildirdi.
"Bazı medya organlarında Zeytineli Köyü'ndeki arazimizde Sayın Başbakan'ın da villaları olduğuna ilişkin haberler açık bir yanılgı ve üzülerek ifade etmeliyim ki bazen bir yalanı da ifade etmektedir" ifadesini kullanan Topbaş, kendisinin akraba ve dostlarını zaman zaman misafir ettiği, 30 yıl evvel yapılan bir evin restorasyonu sırasında misafirlerinin isteklerini öğrenme inceliğinin farklı yorumlanmasından üzüntü duyduğunu vurguladı.
Topbaş, "Bu anlamda bu haberlere kaynaklık eden konuşmalar, herhangi bir kimsenin sosyal ilişkileri çerçevesinde haklılığına inandığı bir konuda yaptığı samimi konuşma ve aslında yakınmalardır" ifadesini kullandı.
BİM'in İzmir Kemalpaşa'da satın aldığı arazi
Bir diğer konunun da hissedarlarından olduğu BİM Birleşik Mağazalar AŞ'nin İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde Organize Sanayi Bölgesi ilan edilmiş bölgede, lojistik merkez inşası için satın aldığı 40 dönüm araziye ilişkin olduğunu ifade eden Topbaş, şunları kaydetti:
"Öncelikle belirtmek isterim ki, organize sanayi bölgeleri, devletin sanayi ve ticari yatırımlar için özel olarak ayırdığı bölgelerdir. Bu arazide inşaat için yasal prosedüründe proje hazırlatarak belediyeye başvurulmuş, hafriyat işini yüklenen firmanın çalışması sırasında tarihi kalıntılara rastlanınca, durum derhal İzmir Müze Müdürlüğü ve ayrıca Jandarma'ya bildirilmiştir. Devamında yetkililerce gerekli tespitler yapılmış, herhalde eserlerin korunması temelinde, taşınabilmeleri imkanı dahil, gerekli yasal müracaatlarda bulunulmuştur. Son durumda arazi 1. ve 3. derece sit alanı ilan edilmiş bulunmaktadır. Gelinen noktada, BİM AŞ, 3 yıl önce satın aldığı araziyi, bu konuda herhangi bir ihtilaf ve kuşkuya bile mahal vermeme adına, maliyet değeriyle Kamu İdaresine devretme kararı almıştır. Bu haberlerle ilgili 'açık gerçek'ler bunlardır."
AA