Mustafa Uysal: `Al parayı, ver tapuyu' devri bitiyor
Tapu devirlerinde düşük değer gösterme sonucu oluşan vergi kaybını önlemek için çalışma yapılıyor
Vergi Konseyi Başkanı Mustafa Uysal, gayrimenkul alım satımında, `ucuz değer gösterme'den kaynaklanan kayıtdışılığı ve vergi kaçağını önlemek için sistem kurma çalışmaları yapıldığını söyledi. Sistem, ödemelerin bankacılık sistemi üzerinden yapılmasını öngörüyor.
Ödemelerin bir kısmının elden yapılıp, tapuda değeri düşük gösterme teşebbüslerine karşı ise yeni önlemler geliştirilecek. Daha önce bu amaçla ilgili tapu dairesine, değerin düşük olduğu kuşkusu halinde, satıcıya `bu fiyattan biz alıyoruz' diyebilme olanağı üzerinde duruluyordu. Uysal, üzerinde çalışılan sistemde, özellikle büyük gayrimenkuller için Maliye'nin değerleme yaptırması üzerinde durulduğunu söyledi.
Gayrimenkul satışlarının, değerinin çok altında gösterilerek, alıcı ve satıcı arasında `al parayı ver tapuyu' şeklinde gerçekleştirildiğini belirten Mustafa Uysal, "Gayrimenkulde devir işlemlerinin bankacılık sistemi üzerinden yapılması zorunlu hale getirilse 150 bin liraya satılan yeri 50 bin liraya satmış gibi gösterilmesi, dolayısıyla vergi kaybı önlenmiş olur hem de tapudan sonra yaşanan soygunların önüne geçirilir" dedi.
Bloke çek kullanılabilir
Satışlarda bloke çek kullanılarak banka üzerinden işlem yapılmasının düşünüldüğünü ifade eden Vergi Konseyi Başkanı Mustafa Uysal, kiraların banka hesaplarına ödenmesi konusunda attığı adımın kayıtdışılıkta atılan önemli bir adım olduğunu hatırlattı. Vergi Konseyi'nin benzer uygulamaların hayata geçirilmesi için çalışmalar yaptığını ileten Uysal, Vergi Reformu ile ilgili çalışmaların devam ettiğini söyledi.
Kayıtdışılıkta dünya örneklerinin incelendiğini, dünyadan uzmanlarla çalıştıklarını belirten Uysal, "Türkiye'de kayıtdışılığın yoğun olduğu anlanlardan biri de gayrimenkul. Tapuda değerinin altında yapılan satış ve devir işlemlerinden sonra paralar çantalarla gidiyor. Tapuyu alıp çantayı veriyorlar. Gaspçılara kaptıran da oluyor. O paradan oluyor, devlet vergiden" dedi.
Uysal, sistemin tam kontrollü olabilmesi için Maliye'nin bu konularda artık uzman hale gelen gayrimenkul şirketlerinden değerleme isteyebileceğini belirtti. Uysal, "SPK bu şirketlerden yararlanabiliyor. Maliye de özellikle büyük gayrimenkullar için değerleme yaptırarak düşük fiyat göstermenin önüne geçebilir" dedi.
`Bankalar sorumlu tutulmalı'
Kayıtdışılığın önlenmesi konusunda ödeme sistemlerinin devreye sokulması için Visa, Master Card, bankalar ve telekomünikasyon şirketleriyle birlikte çalıştıklarını belirten Uysal, "Kayıtdışılık şirket halka arzlarını önlüyor. Son birkaç yıldır Türkiye'de çok az sayıda halka arz oldu. Bankacılığın etkili bir sistem olarak kullanılması gerekiyor. Bankalar müşterilerini tanıyor.
Hesap açılan kişinin aslında o tutarda tasarrufu yok. Para şirket parası ama şoför adına yatırılıyor. Bu gibi durumlara banka sorumlulukları getirilebilir" diye konuştu.
Gelir Vergisi'ni A'dan Z'ye yeniden yazıyoruz
Gelir Vergisi Yasası'nın A'dan Z'ye yeniden yazıldığını belirten Uysal, değişikliklerden herkesin etkileneceğini söyledi.
Her çalışmanın etki analizlerinin yapıldığını aktaran Mustafa Uysal, "Çalışmaların bu yıla yetişip yetişmeyeceği hükümete bağlı, siyasi karardır. Gelir Vergisi Yasası'yla birlikte kayıtdışı sisteme önlem düzenlemeleri birlikte gelişterilmeli. Ekonomiyle uyumlu kontrol ve denetim sistemi geliştirilmeli. Bu bir kayıtlı ekonomiyi geliştirme stratejisi belgesidir. Etkili tedbirler alınmalı" şeklinde konuştu.
Kadife Şahin/Milliyet