29 / 04 / 2024

Müşterek ipotek şartları!

Müşterek ipotek şartları!

Taşınmaz üzerinde kurulabilen ipotek, alınan bir kredi veya herhangi borç için bir gayrimenkulün teminat olarak gösterilmesi olarak tanımlanıyor. Peki müşterek ipotek nedir? Müşterek ipotek şartları nelerdir?



Müşterek ipotek şartları!

Taşınmaz üzerinde kurulabilen ve tapuya tescil edilebilen ipotek, alınan bir kredi veya herhangi borç için bir gayrimenkulün teminat olarak gösterilmesi olarak tanımlanıyor. Bu işlem ile borç miktarı kadar alacak ve varsa faizi söz konusu gayrimenkul tapu kütüğünün sütununa yazılıyor.


Müşterek ipotek ise, birden çok taşınmazın aynı borç için ipotek edilmesi işlemi olarak karşımıza çıkıyor. Buna göre müşterek ipotek kurulabilmesi için aynı borç için birden fazla taşınmazın üzerinde ipotek kurulması gerekiyor.


Borcun değerini tek bir gayrimenkul karşılamıyorsa birden fazla gayrimenkulün tapu kütüğü üzerinde müşterek ipotek tescil edilebiliyor.


Farklı kişilere ait farklı taşınmazlar aynı borç için, aynı miktar üzerinden ama farklı derecelerle ipotek edilebiliyor.


Harçlar:

Müşterek mülkiyete konu olanların rızaen veya hükmen pay sahipleri arasında, aynen veya ifrazen taksiminde kayıtlı değer üzerinden (Binde 4,55)


İpotek tesisinde:

a) İpotekte sağlanan borç miktarı üzerinden (Binde 4,55)


b)İpoteğe dahil gayrimenkullerden birisinin çıkarılarak başkasının ithalinde veya teminat ilavesinde borç miktarı üzerinden (Binde 4,55)


c)Mevcut ipotek derecelerinin sonradan istenilen değişikliklerinde borç miktarı üzerinden (Binde 2,27)


Müşterek ipotek, taksim ve trampa işlemleri!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön