01 / 05 / 2024

müşterek ipotek nedir

müşterek ipotek nedir

Taşınmaz üzerinde kurulabilen ipotek, alınan bir kredi veya herhangi borç için bir gayrimenkulün teminat olarak gösterilmesi olarak tanımlanıyor. Peki müşterek ipotek nedir? Müşterek ipotek şartları nelerdir?

Müşterek ipotek ne demektir?

İpotek ile ilgili bir kavram olan müşterek ipotek ne demektir, merak ediyorsanız detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...

Senetlerde zaman aşımı süresi nedir?

Ticaret alanında çok fazla kullanılan senetler, Türk Ticaret Kanunu kapsamında düzenlenmektedir. Buna göre günlük yaşamda satış sözleşmesi ya da ödünç sözleşmesi olarak kullanılan senetler de kıymetli evraklar statüsünde bulunuyor.

Müstakil parsel nedir?

Müstakil parsel, gayrimenkul ve arazi mülkiyeti kapsamında önemli bir rol oynamaktadır. Önemli bir konu olan müstakil parselin ne olduğu ve bu arazinin üzerine ev yapılabilir mi konuları hakkında bilinmesi gereken detaylar haberimizde.

Zirai ipotek nedir?

Zirai ipotek tarımsal faaliyet yapan bireyler ve kurumlar için önemli bir kavramdır. Kredi ihtiyaçlarını giderirken çiftçilerin karşılaştığı zirai ipotek terimini bilmek önemli. Peki zirai ipotek nedir, nasıl alınır, nasıl kaldırılır? İşte zirai ipotekle ilgili detaylı bilgiler...

Çıplak mülkiyet nedir?

İntifa hakkı taşınmaz mallar üzerinde kurulan ve sahibine tam kullanma hakkı veren bir ayni haktır. Bu hak ayni haklar arasında en geniş kapsamı sunar ve bu nedenle hak sahibine taşınmazı kullanma ve faydalanma hakkını verir. Peki çıplak mülkiyet hakkı nedir, ne işe yarar?

Geri alım (vefa hakkı) nedir?

Geri alım (vefa hakkı) gayrimenkul alanında kullanılan bir hukuki terim olarak karşımıza çıkıyor. Taraflar arasında geçerli olan geri alım hakkının ne anlama geldiğini bilmek önemlidir. Peki geri alım (vefa hakkı) nedir, ne anlama gelir ve nasıl kullanılır? İşte geri alım hakkı ile ilgili bilgiler…

İpotek varken kredi çekilebilir mi?

Alacak ve borç ilişkilerinde iktisadi terimlerin bilinmesi, her iki tarafın güvenliğini sağlamak için önemlidir. Bu terimleri bilmek hem borç verenin hem de borç alanın rahat bir şekilde işlem yapabilmesini sağlar. Peki ipotek nedir ve ipotek kredi çekilmesine engel mi?

Hisseli tapu sahipleri dikkat! Bu önemli bilgi ile tapunuz tek olabilir

Türkiye’de çok sayıda kişi akrabaları veya iş ortaklarıyla beraber paylaştığı tapulara sahip. Bu tür müşterek mülkiyet tapularını nasıl tek bir tapuya çevrileceği ise merak konusu oluyor.  İşte hisseli tapuyu tek tapuya dönüştürme ile ilgili formül haberin devamında ele alınmıştır.

Müşterek arsa nedir? Müşterek arsa satışı nasıl yapılır?

Müşterek arsa, gayrimenkul alanında karşılaşılan önemli terimlerden biridir. Özellikle de TOKİ konut projesiyle duyulmaya başlayan bu arsa, belirli bir arsa kullanımını ifade eder. Peki müşterek arsa nedir ve müşterek arsa satışı nasıl yapılır? İşte bu önemli terimle ilgili detaylar...

Elbirliği mülkiyet nedir? Elbirliği mülkiyet müşterek mülkiyete nasıl çevrilir? 

Elbirliği mülkiyet, gayrimenkul sahiplerini ilgilendiren önemli bir terimdir. Elbirliği mülkiyetin, müşterek mülkiyete de çevrilmesi mümkündür. Peki elbirliği mülkiyet nedir ve müşterik mülkiyete nasıl çevrilir? İşte konu ile ilgili detaylar haberin devamında yer alıyor...

Müstakil tapu nedir? Müstakil ve hisseli hakkında bilgiler!

Müstakil evlere olan talep, pandemiyle birlikte arttı. Apartman dairelerini tercih etmeyen kişiler, ev veya gayrimenkul yatırımı için müstakil ev almayı daha uygun buluyor. Bu evlerin tapusu ise diğer konutların tapusundan farklı. Peki müstakil tapu nedir ve nasıl alınır?

Mücavir alan nedir? Mücavir alan sınırları nasıl belirlenir? 

Mücavir alan, belediye sınırları haricinde bulunan ancak imar mevzuatı gereği belediyelerin denetim ve sorumluluğu altında olan arazi parçalarını ifade eder. Bu durumda mücavir alan nedir, mücavir alan sınırları nedir ve mücavir alan sorgulama gibi sorular önem kazanıyor.

İpotek nedir? İpotek nasıl yapılır?

Banka ya da farklı alacaklı taraflar, alışveriş konusunda satılan ürünleri garanti altına almak için ipotek yöntemine başvururlar. Sıklıkla duyulan bir kavram olan ipotek, önemli bir işlemdir. Peki ipotek nedir, nasıl yapılır ve kaldırılır? İşte ipotek ile ilgili bilinmesi gerekenler…

Maaşlara her yıl seyyanen zam yapılacak mı?  Seyyanen zam nedir? 

Milyonlarca memurun beklediği maaş zammı düzenlemesi Meclis'ten geçti. Bu kapsamda en düşük memur maaşı 22 bin TL oldu. Peki, Maaşlara her yıl seyyanen zam yapılacak mı?  Seyyanen zam nedir? İşte detaylar..

müşterek ipotek nedir Haberi

müşterek ipotek nedir

Müşterek ipotek şartları!

Taşınmaz üzerinde kurulabilen ve tapuya tescil edilebilen ipotek, alınan bir kredi veya herhangi borç için bir gayrimenkulün teminat olarak gösterilmesi olarak tanımlanıyor. Bu işlem ile borç miktarı kadar alacak ve varsa faizi söz konusu gayrimenkul tapu kütüğünün sütununa yazılıyor.


Müşterek ipotek ise, birden çok taşınmazın aynı borç için ipotek edilmesi işlemi olarak karşımıza çıkıyor. Buna göre müşterek ipotek kurulabilmesi için aynı borç için birden fazla taşınmazın üzerinde ipotek kurulması gerekiyor.


Borcun değerini tek bir gayrimenkul karşılamıyorsa birden fazla gayrimenkulün tapu kütüğü üzerinde müşterek ipotek tescil edilebiliyor.


Farklı kişilere ait farklı taşınmazlar aynı borç için, aynı miktar üzerinden ama farklı derecelerle ipotek edilebiliyor.


Harçlar:

Müşterek mülkiyete konu olanların rızaen veya hükmen pay sahipleri arasında, aynen veya ifrazen taksiminde kayıtlı değer üzerinden (Binde 4,55)


İpotek...