21 / 12 / 2024

Müşterek tapu örneği!

Müşterek tapu örneği!

Müşterek mülkiyet ile sahip olan paydaşların sahip olduğu tapuya müşterek tapu deniyor. Peki müşterek tapuda neler yazar? Müşterek tapu nasıl olur? İşte müşterek tapu örneği...



Müşterek tapu örneği!

Müşterek mülkiyet ile sahip olan paydaşların sahip olduğu tapuya müşterek tapu deniyor.


Taşınmaz mala bu şekilde sahip olunması durumunda; tüm hissedarları gösterir şekilde tek bir tapu senedi verilebileceği gibi hissedarlar talep ederse her birine ayrı ayrı da tapu senedi verilebiliyor.


Hissedarlara ayrı ayrı tapu senedi verilmiş olması bu yerin müstakil tapulu olduğunu göstermiyor. 


Ayrı ayrı verilmiş olan her bir tapu senedinin malik bölümünde sahibinin adının yanında bir de hisse yazılıdır.


Tapu senedi içerdiği taşınmazın tamamının veya bir kısmının sahibi olduğunuzu gösterir. Malik sütununda sadece bir kişi yazılı olup da karşısında 1/3, 1/5 gibi bir hisse yazılı değilse taşınmazın tamamı adı yazılı kişiye ait sayılır. Hisse yazılı ise hisse kadar sahibisiniz demektir.


Hisseli taşınmazlarda hissedarların belli bir yerleri olmayıp tüm paydaşlar taşınmazın her köşesine, hatta her zerresine ortak durumunda oluyor. 


Bu şekilde mülkiyet hakkına sahip olan "Şurası benim." diyemiyor. Ancak kendi aralarında anlaşarak noter aracılığı ile yerlerini belirleyebilirler. 


Noter anlaşmasını tapu siciline şerh ettirebilirler. İmar durumu uygunsa, yani belediye izin verirse haritaya bağlayıp, yerlerini tamamen de ayırabilir, müstakil tapu alabilirler.


Müşterek tapu nasıl satılır?


Geri Dön