30 / 04 / 2024

Mütareke Evi Müzesi yeni yüzüyle hizmette!

Mütareke Evi Müzesi yeni yüzüyle hizmette!

Kurtuluş Savaşı sonrası büyük öneme sahip Mudanya Mütarekesi'nin imzalandığı, 1937'de müzeye dönüştürülen Mudanya Mütareke Evi Müzesi'sinin restorasyonunun tamamlanması ve tekrar ziyarete açılması dolayısıyla tören yapıldı...



Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğiyle restore edilerek yenilenen Mudanya Mütareke Evi Müzesi, törenle ziyarete açıldı.


Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, törende yaptığı konuşmada, Bursa’daki değerleri gün ışığına çıkarıldığını ve işlevlendirip halkın kullanımına sunulduğunu belirterek, Mudanya’nın ziynetlerinden olan Mudanya Mütareke Evi’nin yeniden orijinal kimliğine kavuşturulduğunu söyledi.


Başkan Altepe, Mudanya Mütarekesi’nin Türk Devleti’nin siyasi alandaki üstünlüğünü tanıtan ilk belge olduğunu da belirterek, “Mütarekenin izlerini 19. yüzyılın mimari özelliklerini taşıyan ve müze olarak hizmet veren ‘Beyaz Yalı’da görmek mümkündür. 11 Ekim 1922’de Mudanya, özgürlük bilincinin merkezi olmuştur. O gün Mudanya’da elde edilen başarı Türkiye’nin başarısı sayılmaktadır” dedi.



Mütareke Evi yenilendi


Kurtuluş Savaşı sonrası Türkiye’nin ilk siyasi başarısına ev sahipliği yapan, 1937’den sonra müze olarak kullanılmaya başlanan Mütareke Evi’nin, restorasyon çalışmalarının ardından yine müze olarak hizmete açıldığını söyleyen Başkan Altepe, “Mütareke Evi, 19. yüzyıl başlarında Rus Asılı Tüccar Aleksandr Ganyanof tarafından yapılmıştır. Restorasyon kapsamında çürümüş durumda olan tüm ahşap imalatlar aslına uygun olarak yenilendi. Projede ve raporlarda belirtilen özgün kapı ve pencereler ilaçlanıp bakımı yapılarak korundu, bina etrafında çevre düzenleme imalatları yapıldı, yapıda sağlam durumda olan tüm ahşap elemanlar ilaçlandı, yeni yapılan tüm ahşap imalatlar emprenye edildi. Sıvaların raspa işlemleri yapılarak taşıyıcı elemanlarda görülen bütün çatlaklar uygun dikiş ve enjeksiyon yöntemiyle onarıldı. Yapı genelinde baca imalatları tekniğine uygun malzeme ile yapıldı, dış cephede çürüyen yağmur iniş boruları ve oluk, dere imalatları çinko malzemeden yapıldı. Bina giriş tabelası, ofis mahallerinde duvar koruma bantları ve ferforje imalatları yapıldı. Çatının ahşap taşıyıcılarından çürüyenler 1. sınıf çamdan yapılmış yenileri ile değiştirilerek çatı güçlendirildi ve çatı arasına ısı yalıtım malzemesi serildi” şeklinde konuştu.



Ecdat yadigarı


Binanın iç elektrik tesisatının komple yenilendiğini, bina dışı aydınlatmaların yapıldığını ve binanın yangın tesisatının tamamlandığını anlatan Başkan Altepe, çalışmaların yaklaşık 1 milyon 100 TL’ye mal olduğunu belirterek, “Mudanya Mütareke Evi Müzesi ile ecdat yadigarı bir eser daha, Bursa’nın incisi Mudanya’ya kazandırıldı” dedi.


Bursa Valisi Münir Karaloğlu ise Mudanya’nın Bursa’nın önemli bir ilçesi olduğunu söyleyerek, “Mudanya, Türk tarihinin çok önemli kavşaklarındandır. 1. Dünya Savaşı’nda ülkemizi paylaşmak isteyenlerin karşısında dimdik durulan Mudanya’nın Mütareke Evi’nin müze olarak yenilenmesinden dolayı mutluyuz” diye konuştu.


Konuşmaların ardından Mudanya Mütareke Evi Müzesi’nin açılış kurdelesini kesen protokol üyeleri müzeyi gezdi.


Geri Dön