23 / 11 / 2024
fuzul

Müteahhide demir için fiyat farkı

Müteahhide demir için fiyat farkı

Fiyat farkı kararnamesi sadece demirdeki fiyat artışlarını karşılayacak.




Kamu İhale Kurumu Başkanı Hasan Gül, yaptıkları ilk çalışmalarda fiyat farkının kamuyla iş yapan tüm müteahhitlere sadece demir için verilmesi eğiliminin oluştuğunu söyledi.

Edinilen bilgilere göre, hazırlanacak kararnameyle bundan sonra kamuda yapılacak tüm müteahhitlik sözleşmelerine fiyat farkı verilmesi yönünde bir madde eklenmesi de zorunlu olacak. Yılın ilk yarısı kamu ihale istatistikleri hakkında da bilgi veren Gül, bir firmanın yılın ilk yarısında 103 ihalede şikayetçi olma yolunu seçtiğini söyledi. Edinilen bilgilere göre, Süpervizör isimli firma 103 ihalede şikayet başvurusunda bulunurken; Recep Seymen isimli bir yurttaş da 40'ı aşkın ihaleyi tek başına iptal ettirdi.

Kamu İhale Kurumu Başkanı Hasan Gül, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyesi gazetecilerle bir araya geldi. Gül, yasal düzenlemeyle müteahhite fiyat farkı konusunda Bakanlar Kurulu'na yetki verildiğini hatırlattı. Şu anda kamuyla iş yapan bazı müteahhitlerin sözleşmelerinde fiyat farkı olması nedeniyle belli bir formül üzerinden bu haktan yararlandığına dikkat çeken Gül, bazı müteahhitlerin ise sözleşmelerinde ilgili madde bulunmaması nedeniyle hiçbir şekilde fiyat farkı alamadığına dikkat çekti.
 
Fiyat farkı zorunlu olacak

Fiyat farkı kararnamesinin 31 Mayıs 2008'den önce ihalesi gerçekleştirilen işleri kapsayacağını ve 1 Ocak 2008'den sonra yapılan ve yapılacak yapım işlerine ödeneceğini anlatan Gül, fiyatlar makul bir noktaya ininceye kadar da ödemelerin süreceğini belirtti. Edinilen bilgilere göre de, hazırlanan kararnameyle bundan sonra kamuyla yapılacak müteahhitlik sözleşmelerine "fiyat farkı maddesi" eklenmesi zorunlu tutulacak. Bu konuda son kararı da Bakanlar Kurulu verecek. Şu anda kamuda sözleşmelerde fiyat farkı uygulanması yönünde bir zorunluluk bulunmuyor. Bu nedenle yılın ilk 6 ayında yapılan ihalelerin sadece yüzde 18,4'ünde fiyat farkı uygulandı.
Yılın ilk 6 ayına ilişkin kamu ihaleleri hakkında da bilgi veren Gül, ihaleler için en fazla şikayet başvurusunun Türkiye'de görüldüğünü belirterek, yılın ilk yarısında 60 bin 910 ihale için 2 bin 882 şikayet başvurusu yapıldığını bildirdi. Gül'ün açıkladığı istatistik sonuçlarına göre, 1 Ocak-30 Haziran 2008 döneminde, kamu kurumları toplam 79 bin 96 ihaleye çıktı, 67 bin 913'ünün ihale süreci tamamlandı.
 
Şikayeti meslek edinen var

Gül'ün verdiği bilgilere göre, kurul bu dönemde 642 ihaleyi iptal ederken, 1976 kişi veya şirket için yasaklama kararı aldı. İlginç bir örnek hakkında da bilgi veren Gül, bir firmanın 6 aylık dönemde 103 ihale için şikayet başvurusunda bulunduğuna dikkat çekti. Bir kişinin ortalama 100 YTL doküman ve 301 YTL başvuru ücreti ödeyerek, şikayet hakkı kazandığını belirten Gül, "Bize gelen bilgilere göre şikayet etme hakkı, bir takım pazarlıklara konu ediliyor. Şikayeti meslek edinen kişiler, ihaleyi kazanan kişilere gidiyor, bana şu kadar para vermezsen, ihaleyi şikayet edip iptal ettireceğim, diyor. Bu kişiler ihale dokümanını çok iyi inceliyorlar ve prosedür eksikliklerini çok iyi biliyorlar. Bu yüzden şikayet ettiklerinde de çoğu zaman ihale iptal edilebiliyor" dedi.

Gül'ün 103 kez şikayet ettiği bilgisini verdiği şirketin  Ankara  merkezli "Süpervizör İnş. Tem. İlaçlama Bilgi İşlem İnsan Kay. Sos. Hizm. Gıda San Tic. Ltd. Şti." olduğu öğrenildi. Şirket, Türkiye'nin dört bir yanında hastanelerden belediyelere, il müdürlüklerinden Başbakanlığa kadar birçok kurumun farklı alanlarda yaptığı ihaleleri için şikayetçi olmuş görünüyor. KİK'in kayıtlarında Recep Seymen isimli bir yurttaşın da İstanbul Belediyesi'nin yaptığı 40'ı aşkın ihaleyi iptal ettirdiği ortaya çıkıyor.

Hacer BOYACIOĞLU / Referans 


Geri Dön