Müteahhit evi zamanında teslim etmezse ne olur?
İnşaat sürecinde müteahhitin sözleşmedeki kurallara uyması gerekiyor. Müteahhitin binayı sözleşmede yazan maddelere göre inşa etmesi, zamanında başlaması ve zamanında teslim etmesi gerekiyor. Peki, müteahhit evi zamanında teslim etmezse ne olur?
Müteahhit evi zamanında teslim etmezse ne olur?
Bir arsa üzerinde bina inşaatı yapan müteahhitler, arsa sahibi ile bir sözleşme imzalıyor. İnşaatı tamamlanan binadan bazı daireler arsa sahibinin olurken, kalan daireler de müteahhitin oluyor.
İnşaat sürecinde müteahhitin sözleşmedeki kurallara uyması gerekiyor. Müteahhitin binayı sözleşmede yazan maddelere göre inşa etmesi, zamanında başlaması ve zamanında teslim etmesi gerekiyor. Peki, müteahhit evi zamanında teslim etmezse ne olur?
Müteahhit kişi veya firmanın sözleşmede yer alan tarihte inşaatı bitirmemesi halinde arsa sahibi fesih ve tazminat davası açabiliyor.
İnşaatın kararlaştırılan sürede bitirilememesi halinde ne gibi müeyyidelerin uygulanacağı da sözleşmede belirtiliyor. Örneğin “gecikme halinde, teslim tarihinden itibaren arsa sahibine düşen bağımsız bölümler için teslim tarihindeki rayiç kira karşılığı, müteahhit tarafından ihtara hacet kalmaksızın ödenir.
Gecikmenin altı aydan (veya bir yıl) fazla uzaması halinde arsa sahibinin tek taraşı olarak sözleşmeyi feshetme hakkı doğar.” Şeklindeki hüküm müteahhidin işin zamanında teslimi konusunda titiz davranmasını sağlar.
Sözleşmede bu yönde bir hüküm olmasa dahi, arsa sahibi bağımsız bölümlerin tesliminin gecikmesi durumunda dava yoluyla kira kaybını isteyebilir.
Kat karşılığı inşaat sözleşmesi gecikme tazminatı dava dilekçesi:
……………... NOTERLİĞİNE
-İHTARNAME-
İHTAR EDEN : ……..:……………...
VEKİLİ : ……………………..
MUHATAP : ……………………..
KONUSU : Gecikme Nedeniyle Fesih
AÇIKLAMA :
Müvekkilim arsa sahibi, muhatap ise yüklenici olup, aralarında ………Noterliğince ……tarih ve …….sayı ile yapılan KAT KARŞILIĞI İNŞAAT VE SATIŞ VAADİ SÖZLEŞMESİ gereğince, yüklenici, müvekkilime ait …. sayılı tapu bilgilerinde kayıtlı arsa üzerinde bağımsız bölümler yapıp teslim etmeyi yüklenmiştir.
Sözleşmede “inşaat ruhsatının alındığı tarih” inşaata başlama tarihi gösterilmiş ve bu tarih itibarıyla 12 ay içinde iskan alınmış olarak tamamlanıp teslim edilmesi kararlaştırılmıştır. İnşaat ruhsatının alındığı tarihten bu güne kadar sekiz ay geçtiği halde, inşai faaliyet çok ağır ilerlemiş, ancak %25’i tamamlanabilmiştir. Geriye kalan süre, inşaatı -süresinde- tamamlamaya yetmeyeceği açıkça bellidir. Bu nedenle teslim için kararlaştırılan zamanı beklemeden, sözleşmeyi feshediyoruz. On gün içinde inşaattan elinizi çekiniz, işçilerinizi, araç ve gereçlerinizi inşaat alanından uzaklaştırınız. İnşaatı geciktirmeniz nedeniyle müvekkilimin uğradığı maddi zararları talep etme hakkımızı saklı tutuyoruz.
SAYIN NOTER; üç nüshadan oluşan bu ihtarnamenin bir suretini dairenizde saklamanızı, birini karşı tarafa tebliğ etmenizi, birini de -tebliğ şerhi yazarak- tarafıma vermenizi dilerim.
…./…./….
İHTAR EDEN VEKİLİ
Müteahhit daire teslim tutanağı!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com