29 / 04 / 2024

Müteahhit projeye uymazsa tazminat hakkı doğar mı?

Müteahhit projeye uymazsa tazminat hakkı doğar mı?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Arsamızı yedi yıl önce müteahhide verdik. Binayı yaptı bitirdi ama binanın ana giriş kapısına yapılması gereken, engelliler için eğimli girişi yapmadı. Benim engelli bir annem var. Buna karşı ne yapabiliriz? ' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun  'Toprak sahibi olarak arsamızı yedi yıl önce müteahhide verdik. Bir müddet önce de binayı yaptı bitirdi ama binanın ana giriş kapısına yapılması gereken, engelliler için eğimli girişi yapmadı. Sadece bir teneke koydu o da paslı, üstelik anahtar gerektiriyor ve anahtarı da kendisinde. Benim engelli bir annem var. Büyük sıkıntı yaşıyoruz. Buna karşı ne yapabiliriz?  ' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Müteahhit projeye uymazsa tazminat hakkı doğar mı?

Toprak sahibi olarak arsamızı yedi yıl önce müteahhide verdik. Bir müddet önce de binayı yaptı bitirdi ama binanın ana giriş kapısına yapılması gereken, engelliler için eğimli girişi yapmadı. Sadece bir teneke koydu o da paslı, üstelik anahtar gerektiriyor ve anahtarı da kendisinde. Benim engelli bir annem var. Büyük sıkıntı yaşıyoruz. Buna karşı ne yapabiliriz? ● S.Ü.

Binalarda uyulması gereken en önemli kural projesine uygun inşadır. Okuyucumun olayında, projeye uygun bir inşaat yapma mecburiyeti yanında arsa sahibi ile müteahhidin aralarında imzalamış bulunduğu sözleşmenin şartlarına da uyum şarttır.

Yapılan iş sözleşmeye veya projeye tam olarak uygun değilse duruma göre sözleşmenin feshine gidilebileceği gibi tazminat talebinde de bulunulabilir.

Bazı hallerde sözleşmeye aykırılık ayıp olarak kabul edilebileceği gibi bazı hallerde de yokluk olarak nitelenebilir.

Bu gibi hallerde yine iki türlü tazminat düşünülebilir. Proje veya sözleşmeye aykırılık nedeni ile gayrimenkuldeki değer kaybı tazminat olarak istenebilir ya da projeye uygun hale getirmek için gereken masraf talep olunabilir. Bu seçim halin icabına göre ve bir hukukçunun yardımı ile yapılmalıdır.

★ ★ ★

Okuyucumun durumu da onu gösteriyor ama acaba bu hususta sözleşmede bir madde var mı?

Son yıllarda proje tasdiklerinde engelli girişlerine imkan sağlayan eğimlere yer verme şartı aranıyor.

Mahkeme keşiflerinde bunu binalarda görmekle birlikte sadece ‘varmış’ gibi yapılan öyle kullanışsız ve dik eğimlere rastlıyoruz ki hiçbir işe yaramıyor.

Olması gereken gerçekten işe yarar rampalardır. Buna dikkat edin ve neticede bir tazminat talebinin söz konusu olacağını düşünün derim.


Geri Dön