30 / 04 / 2024

Müteahhite verilen binada kiracı hakları!

Müteahhite verilen binada kiracı hakları!

Müteahhite verilen binada kiracı olması halinde, ev sahipleri birtakım problemler yaşayabiliyor. Ancak mevcut yasal düzenlemelere göre müteahhite verilen binadaki kiracıların bazı hakları bulunuyor. Peki, müteahhite verilen binada kiracı hakları nelerdir?



Müteahhite verilen binada kiracı hakları!

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi ise; Depreme dayanıksız ya da eski binasını yıkıp yeniden yapamayan tüketiciler, arsalarını müteahhide vererek depreme dayanıklı bir bina yaptırabiliyor.


Müteahhite verilen binada kiracı olması halinde, ev sahipleri birtakım problemler yaşayabiliyor. Kiracının evi tahliye etmemesi, tahliye karşılığında bir bedel talep etmesi gibi.


Ancak mevcut yasal düzenlemelere göre müteahhite verilen binadaki ev sahipleri ile kiracıların bazı hakları bulunuyor. Peki, müteahhite verilen binada kiracı hakları nelerdir?


Kiracı ilişkilerinin düzenlendiği Borçlar Kanununda yer alan esaslara göre, ev sahiplerinin kiracıları evlerinden tahliye etmek gibi bir hakları var. 


Eski bir binanın yıkılıp yeniden inşa edileceği ve Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi üzerinden bu işlemlerin gerçekleştirileceği durumlarda, ev sahibi kiracısına tahliye davası açabiliyor.


Müteahhite verilen binada kiracı hakları:

Söz konusu gayrimenkul yıkılıp yeniden inşa edildiğinde, tahliye edilmiş olan kiracının yeni binadan ev kiralamak isteği olursa, öncelik eski kiracıya verilir. 


Yeni binanın yapılışından sonraki bir ay için eski kiracıya tercih hakkı sunulur ve kiracı da kabul ederse, evin kira bedeli yeni binanın şartları üzerinden değerlendirilir. 


Resmi kanunlara göre de yeni kira bedelini, olması gerekenden fazla tutanlara ya da hava parası gibi adlarla fazla ücret talep edenlere para cezası ile hapis cezası veriliyor.


Müteahhite nasıl dava açılır?


Geri Dön