Müteahhite verilen peşinat geri alınabilir mi?
Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun ''Müteahhite verilen peşinat geri alınabilir mi?'konulu sorusunu yanıtladı.
Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun ''Müteahhite verilen peşinat geri alınabilir mi?''konulu sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...
Müteahhit ile yaptığımız adi sözleşme nedeniyle peşinat verdik. Şimdi paramızı geri almak için dava açtık ve binaya tedbir koymak istedik. Avukatımız ‘mahkeme kararı olmadan, tedbir olmaz’ diyor. Ancak müteahhit dahi aldığı parayı inkar etmiyor, bu durumda kendimizi teminat altına almak için ne yapabiliriz. ● Y.P.
Okuyucumun probleminin birkaç cephesi var. Birincisi bir daire almak için yapılacak gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinin, belli bir şekilde yapılması şarttır. Öyle düz beyaz kağıda yazılan sözleşme geçersizdir. Bu nedenle okuyucumun elindeki sözleşme ile bu dairenin adine tescilini istemek mümkün olmayacaktı. Ama bir dönem Yargıtay bir karar verdi. Dedi ki ‘her ne kadar satış vaadi sözleşmesi geçersiz şekilde yapılmış ise de taraflar uyma iradesi gösterdiyse, artık geçerli olarak kabul edilmesi gerekir’. O halde okuyucumun olayına bu gözle bakılmalı. Taraflar sözleşmeye uyma iradesi gösterecek yaklaşımda bulundularsa artık bu sözleşme geçerlidir. Bu halde de tapu iptali ve tescil talebinde bulunmak mümkündür.
Bir dava ile tapu iptali ve tescil talebinde bulunulursa, yüzde 90 ihtimalle bu daire için bir başkasına devrini önlemek amacıyla mahkemece tedbir kararı verilebilir. Okuyucuma söylendiği gibi tedbir kararı da mahkemece verilmelidir. Taraflardan birinin mahkeme kararı olmadan tedbir uygulaması mümkün değildir.
Mahkemedeki talep tescil talebi değil de ödenen paranın iadesi talep edilecekse, bu halde tedbir kararı verilmeyebilir. Zira bu halde gayrimenkulün kendisi ihtilaflı değildir. Müteahhit aldığı parayı inkar etmiyorsa, bedel iadesi talebinde yol yarılanmış demektir. Bu bile bir aşamadır.