27 / 12 / 2024

İmar barışı için yatırılan para geri alınabilir mi?

İmar barışı için yatırılan para geri alınabilir mi?

İmar barışından yararlanmak isteyen yüz binlerce kişinin yapı kayıt belgeleri mevzuata aykırı olması nedeniyle iptal edildi. Peki imar barışı iptal edilenler şimdi ne yapacak? İmar barışı için yatırılan para geri alınabilir mi? İşte tüm merak edilenler...



İmar barışı için yatırılan para geri alınabilir mi?

3194 sayılı İmar Kanunu’nun geçici 16. maddesi uyarınca yürürlüğe giren ve kamuoyunda ‘İmar Barışı’ olarak bilinen düzenlemede başvurular tamamlandı ve belgeler alındı. Yapı Kayıt Belgesi; ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılan bir yapının kayıt altına alınması ve kullanımıyla ilgili verilen, imar bakımından ilave bir hak sağlamayan ve kazanılmış hak oluşturmayan, yapının imar durumu ve ruhsata uygun hale getirilmesi veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar verilen geçerli olan geçici bir belgedir. 

Kensel dönüşüm projelerini hızlandıran Çevre ve Şehircilik Müdürlükleri, imara uygun olmayan yapılarla ilgili denetimlerini hızlandırdı. Yapılan denetimlerin ardından yapı kayıt belgesiyle ilgili mağduriyet yaşayanların sayısı arttı. İmar barışından yararlanmak isteyenlerin yapı kayıt belgeleri mevzuata uygun olmaması nedeniyle iptal edildi. Mağduriyetler yaşadıklarını iddia eden vatandaşlar tapulu arazilerine kurdukları yuvaları şimdi yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

İmar barışı için yatırılan para geri alınabilir mi?

İmar barışı için yatırılan para geri alınabilir mi?

Mağdur olduğunu söyleyen binlerce kişi ''İmar barışı için yatırılan para geri alınabilir mi?'' sorusunu cevabını araştırıyor. Yapı kayıt belgesi onaylanmayan, iptal edilen kişinin öncelikle idarenin bu işlemi yapılırken verilen idari işleminde bu beş idari unsurun bulunup bulunmadığını incelemesi ve idari işlemin bu beş unsurdan birinde dahi aykırılık olduğunu belirlemesi halinde idare mahkemesinde iptal davası açabiliyor. Bu davada idari yargı görevli bulup, taşınmazın bulunduğu yerdeki idare mahkemesi ya da bağlı bulunduğu idare mahkemesinde idari işlemin iptali davası açıldı. Yapı kayıt belgesi iptal edilen kişiler bu iptal kararına karşı süresi içerisinde iptal davası açmadığı durumunda ise bu karar kesinleşecek ve vatandaş aleyhine idari, hukuki ve cezai yaptırımların bulunduğu sıkıntılı bir süreç başlatılıyor.

İmar barışı mağdurları para yatırmalarına rağmen yapı kayıt belgeleri mevzuata uygun olmaması nedeniyle onaylanmadı. Vatandaşlar ise sorunun bir an önce giderilmesini istiyor. Parasını yatıran insanların şimdi yıkımla karşı karşıya kaldığını iddia eden mağdurlar hükümetin bu mağduriyetin farkında olduğunu ifade ediyor. Avukatların devreye girdiğini kaydeden mağdurlar herkesin beklentisinin 2019 Aralık'a kadar olanlar için yapı belgelerinin tekrar verilmesi olduğunu ifade ediyor. İmar barışı için yaklaşık olarak 10 milyon yapı için başvuru yapıldı. Bu başvuruların yaklaşık olarak 2.5 milyonunun iptal edilmesi planlanıyor.

İmar barışı için yatırılan para geri alınabilir mi?

İmar barışı iptal davası

İmar barışı uygulamaları kapsamında kendilerine bulundukları illerin Çevre ve Şehircilik Müdürlüklerinden yapı kayıt belgesi verilen ancak daha sonra çeşitli nedenler ile belgeleri iptal edilenlerin İdare Mahkemelerinde dava açabiliyor. Belgenin iptaline karar verilmesi halinde karşı dava açılabiliyor. Davanın 60 günlük süresi içerisinde açılabiliyor.

İmar barışı için yatırılan para geri alınabilir mi?

İmar barışı mağdurları!

İmar barışında 'yapı kayıt belgesi' krizi: 2,5 milyon yapı yıkılabilir!


Geri Dön