23 / 12 / 2024

İmar barışında 'yapı kayıt belgesi' krizi: 2,5 milyon yapı yıkılabilir!

İmar barışında 'yapı kayıt belgesi' krizi: 2,5 milyon yapı yıkılabilir!

Çalışmalarına devam eden Çevre ve Şehircilik Müdürlükleri imara aykırı yapılarla ilgili denetimlerine hız verdi. Peki yapı kayıt belgesi iptal edilen vatandaşlar ne yapacak?



Çalışmalarına devam eden Çevre ve Şehircilik Müdürlükleri imara aykırı yapılarla ilgili denetimlerine hız verdi. Yapılan denetimler sonucunda da yapı kayıt belgesiyle ilgili mağduriyet yaşayanların sayısı arttı. İmar barışından yararlanmak isteyen yüz binlerce kişinin yapı kayıt belgeleri mevzuata aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edildi. Hatta çoğunun yapısıyla ilgili de yıkım kararı çıktı.

Mağduriyetler yaşayan vatandaşlardan kimi doğup büyüdüğü köyündeki arazisine, kimisi de babasından kalma toprağına başını sokacak bir ev yaptı. Tapulu arazilerine kurdukları yuvaları şimdi yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

İmar barışında yapı kayıt belgesi krizi: 2,5 milyon yapı yıkılabilir!

İmar barışı mağdurları para yatırmalarına rağmen yapı kayıt belgeleri mevzuata aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edildi. Onlar ise sorunun bir an önce giderilmesini talep ediyor.

Yapı kayıt belgesi mağdurları Emlakkulisi.com'a özel olarak yaptıkları açıklamalarda 2017 yılının 12. ayına kadar olan yapılar için imar affı çıkarıldığını, 2018 yılının Haziran ayının son haftasında ise başvuruların başladığını söyledi.

Parasını yatıran insanların şimdi yıkımla karşı karşıya kaldığını söyleyen mağdurlar hükümetin bu mağduriyetin farkında olduğunu söyledi. Avukatların devreye girdiğini kaydeden mağdurlar herkesin beklentisinin 2019 Aralık'a kadar olanlar için yapı belgelerinin tekrar verilmesi olduğunu sözlerine ekledi.

İmar barışında yapı kayıt belgesi krizi: 2,5 milyon yapı yıkılabilir!

İmar barışı kapsamında mağdur olan vatandaşlar seslerinin duyulmasını ve sorunun bir an önce çözülmesini istiyor. Vatandaşlar, imar barışının güncellenmesini ve yapı kayıt belgelerinin geri verilmesini talep ediyor.

En çok başvuru İstanbul  Ankara  İzmir'den

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından alınan bilgiye göre, 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış, ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapıların imar ve iskan sorununun çözülmesi için hayata geçirilen İmar barışı uygulaması için başvurular 8 Haziran 2018 tarihinde başlamıştı.

Yapı kayıt belgesi almak için bedelin en az yüzde 25'inin yatırılması gereken uygulamada, geri kalan ödeme için verilen süre ise 31 Aralık 2019'da sona erdi.  İmar barışına başvuran kentlerin başında İstanbul gelirken, bu şehri  İzmir  ve  Ankara  izledi.

2,5 milyon yapı yıkılabilir

İmar barışı amacıyla yaklaşık olarak 10 milyon yapı için başvuruldu. Bu başvuruların yaklaşık olarak 2.5 milyonunun iptal edilmesi bekleniyor. Yapı Kayıt Belgesi iptal edilen yapılar, kaçak yapı statüsüne girdiğinden ilgili yapılar yıkım ve para cezasıyla da karşı karşıya kaldı.

İmar barışında yapı kayıt belgesi krizi: 2,5 milyon yapı yıkılabilir!

İmar Hukuku Uzmanı Av. Gökhan Bilgin'in verdiği bilgilere göre, Yapı Kayıt Belgesi’nin iptaline ilişkin verilen karar bir idari işlem olup, bu karara karşı ilgili valiliğin bulunduğu bölgedeki idare mahkemesi nezdinde iptal davası açılabiliyor. Böyle bir kararı tebliğ alan Yapı Kayıt Belgesi sahibinin 60 gün içerisinde dava açması gerekiyor.

Bu kapsamda 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için verilen Yapı Kayıt Belgeleri’nin iptali İmar Kanunu’nda öngörülen açık istisnalar dışında da mümkün değil. Bu istisnaların neler olduğu da 3194 sayılı İmar Kanununun Geçici 16. maddesinde ve bu maddenin uygulamasını düzenleyen ‘Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslara İlişkin Tebliğ’de açıkça sayılıyor.

Yıkım ve para cezası kaldırılabilir mi?

Av. Gökhan Bilgin, idarenin verdiği Yapı Kayıt Belgesi’nin iptali kararının kaldırılması durumunda, Yapı Kayıt Belgesi’nin hukuki geçerliliğinin süreceğini ve ilgili yapının iskanlı bir yapı ile aynı statüye kavuşacağını ve varsa yıkım ve para cezası kararlarının kaldırılacağını söyledi.

Arsa alıp ev inşa edenler dikkat!

Ceren YÖRÜK/Emlakkulisi.com


Geri Dön