Müteahhide verilen binada mülkiyet hakkı nasıl korunur?
Posta Gazetesi yazarı Tamer Heper bugünkü yazısında 'İmza mecburi değil' başlığıyla okuyucusunun sorusunu yanıtlıyor. Müteahhide verilen ev hakkında bilgi veren yazısı...
Binamızı verdiğimiz müteahhit öyle bir proje yapmış ki bizim dükkanları küçültüp kendisine 150 metrekare dükkan çıkartıyor.Binamızda ise bağımsız bölüm maliki olarak 2/3 oranı sağlanmadı ama arsa payı olarak sağlandı. Şimdi imzalayan kat malikleri "Bizi zarara uğratıyorsunuz" diye dava açacakmış. Bu nasıl oluyor, zarara uğrar mıyız? • M.Ö.
Bu konuda kendimi paralıyorum. Beyler, kentsel dönüşüm, müteahhitle anlaşma, yeniden inşaat... Bütün bunlar geliyor mülkiyet hakkına dayanıyor.
Şayet bir anayasamız var ise burada önemli hususlardan biri mülkiyet hakkıdır. Ülkedeki bütün kanunlar da Anayasaya uymak zorundadır. Diğer yasalar anayasaya uyacak ise hepsinin özünde mülkiyet hakkı bulunmalıdır.
Yani "Sizi depremden koruyacağız" deyip ülkedeki müteahhitlerin vatandaşı sömürmesine neden olacak bir sistem kurulamaz. Başından beri söylüyorum ama anlatamadım. Binanızın yıkılması için 2/3 oy yetmiyor, tam iştirak lazım.
2/3, bina yıkılıp arsa haline geldikten sonrası için geçerlidir (6306 s.k. m6).
Binanın yıkılması için müteahhide verilmesi tam iştirakle olur. Buna katılmayanlar için suçlama yapılamaz. % Adamın malıdır ve bildiği gibi tasarruf eder. Kendi dairesinin küçülmesine neden olacak sözleşmeyi imzalamaya zorlayamazsınız. Kendi dairesinin konumunu değiştirecek değerini düşürecek bir dairede oturmaya zorlayamazsınız. Onun mülkiyet hakkı •var ve onu elinden alamazsınız. Bir de bu hususlarda hiç ama hiç anlamadığım bir konu oldu. Bir kısım kat maliki bir müteahhit üzerinde ısrarla duruyorlar.
Niye? Memlekette müteahhit mi kalmadı? Bir binayı sadece müteahhit Ahmet mi yapabilir, dahha elverişli şartlarla başka müteahhit yapamaz mı?
Sözleşmeyi imzalamaya sizi kimse zorlayamaz, bu nedenle de sizi kimse suçlayamaz. Bu durumlarda belediye suyunu elekrtiğini gazını keser. Bu da yanlış bir uygulamadır. Evet yasada hüküm vardır ama yasaya konulması hatadır, burada vatandaş korunmuyor müteahhitlere iş temin ediliyor o kadar. Bu konuda belediyeler de anlayışlı davranmalı ama henüz rastlamadım.
Posta - Tamer Heper