23 / 11 / 2024

Müteahhitler alacak birikmemesi için önlem istiyor!

Müteahhitler alacak birikmemesi için önlem istiyor!

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, son iki yılda 55 milyar liralık kamu ihalesi yapıldığını, bu sayede piyasada çok büyük hareket olduğunu açıkladı. 




Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre; Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, sektör hakkında açıklamalar yaptı. Son 2 yılda 55 milyar liralık kamu ihalesi yapıldığını vurgulayarak şunları söyledi;

 

“Ancak bu ihalelere rağmen piyasanın çok fazla alacağı birikti” dedi. 2018 bütçesinin rahat görünmemesinin alacakları tahsil süresinde uzama ihtimali yarattığına dikkat çeken Yenigün, birikmelerin önüne geçmek ve ihalelerin sağlıklı yapılıp projelerin bitirilebilmesi için sağlıklı bir ihale kanununa ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Yenigün, “İhalelerde ödenek belirlenmeli ve bir ödeme takvimi oluşturulmalı. O zaman insanlar neye teklif vereceklerini bilirler ve doğru insanlar teklif verir. Aksi halde doğru olmayan insanlardan teklif gidiyor. Öyle olunca da işlerin sağlığı ve güvenliği tehlikeye giriyor” dedi.

 

İhale kanunu için 2 yıldır çalışıyoruz
Mithat Yenigün, iki yıldır ihale kanunu üzerinde çalıştıklarını açıkladı. . Yenigün, “Yeni bakan Naci Ağbal’la bu konuda görüşmeyi planlıyoruz. Kamu İhale Kanunu gereği şu anda en düşük teklifi verene iş veriyor. Kamu görevlileri Sayıştay ve müfettiş korkusundan dolayı böyle yapıyor. Ancak bu durumda işi yapacak kişiyi iyi denetlemeliler ki işe zarar gelmesin. Yapabilenler devam etsin. Yapamayanlarda dökülsün” diye konuştu.

 

“Yüzde 25 kârla çalışıyoruz sanıyorlar”
Yenigün, müteahhitlerin yüksek karla çalıştıkları söylemleri hakkında şu değerlendirmeyi yaptı: “İhalelerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan fiyat analizinde direk maliyet hesaplanıyor. Üstüne de yüzde 25’lik müteahhitlik kârı + genel gideri konuyor. Çoğu firmamız bu yüzde 25’i dipten sayıyor. Aslında bu oran yüzde 20. Genel gideri çıkardığınızda ise kalan kar yüzde 12’dir. İhalelerin yüzde 12 kar kapsamında kalması lazım. Ancak malzemesi ve makinesi olan biri yüzde 1’e razı olabilir. Yüzde 60 indirimde bir yanlışlık var. O zamanda ya devletin yaptığı fiyatlamada bir yanlışlık ya da dönüp onu düzeltmek gerek. Diğer türlü Kamuoyu yüzde 25 karla çalıştığımızı düşünüp hep karımızı kıskanır ve müteahhitlik özenilir hale gelir.”

 

"Konutta balon yok talep azalması var"
2017’de KGF kredileri, harç indirimi ve KDV muafiyeti gibi uygulamalar nedeniyle sektörün eylül ayına kadar hareketli geçtiğini belirten Yenigün, “konut sektöründe balon” söylemleri ile ilgili olarak, “Sektörde bir balon yok. Aksine talep azalması oldu. Talep azalması ise konuta ihtiyaç olmamasında kaynaklanmıyor. Şayet parası dövizdeyse ne olacağını bilmek istiyor. Stabilite olursa diye bekliyor, olmazsa param elimde kalsın diye düşünüyor” dedi.

 

"Konut Bankası için dış finansman gereksinim var"
Yenigün, sektörün dengeli büyümesi için finansman ihtiyacının karşılanması gerektiğini kaydetti. Bu noktada Konut Bankası kurulması isteğini de değerlendiren Yenigün, “Bu bankanın kurulması içinde dış finansman ihtiyacına gereksinim var. Bunun için de yabancı yatırımcının gelmesi lazım” dedi. Mithat Yenigün, yabancıyı çekmesi içinde Türkiye’nin konumunu iyi değerlendirmesi gerektiğini aktardı.


Geri Dön