27 / 04 / 2024

Müteahhitler fiyat düzenlemesinde değişiklik talep ediyor!

Müteahhitler fiyat düzenlemesinde değişiklik talep ediyor!

Müteahhitler, torba teklifte yer alan, 1 Mart 2023'ten önce ihalesi yapılmış olan yapım işleri fiyat düzenlemesinde değişiklik talep ediyor.



Müteahhitler 1 Mart 2023 öncesinde ihalesi gerçekleştirilmiş olan yapım işleri için fiyat farkı ödenmesine dair düzenlemede değişiklik istedi.

Müteahhitler, ekonomiye dair torba teklifte bulunan 1 Mart 2023 tarihinden önce ihalesi yapılmış olan yapım işleri için 1 Ocak 2024’ten itibaren yapılan kısımlarına yönelik fiyat farkı ödenmesine dair düzenlemede değişiklik istedi. 

1 Mart 2023 öncesi sözleşmesi gerçekleştirilen yapım işleri için uygulanacak fiyat farkında tarihin deprem bölgesindeki işleri de dahil edecek şekilde 1 Temmuz tarihine çekilmesi talep edildi.

Ekonomim'den Canan Sakarya'nın haberine göre, Torba teklifin Meclisteki görüşmelerinde sektörün taleplerini dile getiren Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, 6 Şubat depreminin ardından gerek girdi gerekse işçilik maliyetlerinde önemli bir artış yaşanmasına rağmen fiyat farkı düzenlemesinin 1 Mart tarihinden önce sözleşmesi imzalanan işlere uygulanmak üzere çıkarıldığının altını çizdi.

Eren, “Deprem bölgesinde devam etmekte olan, maliyet artışından kaynaklanan sıkıntıları yaşamakta olan işlere fiyat farkı uygulaması yok" diye belirtti.

Deprem bölgesinde özellikle makine kirası ve işçilik, beton fiyatları gibi maliyetlerdeki olağanüstü artışlardan dolayı korkarım ki mevcut işlerin tamamlanmasında büyük sıkıntılar yaşanacağına dikkati çeken Eren, "Meslektaşlarımız bu tarihin hiç değilse bir dört ay kaydırılarak 1 Temmuz olmasını ve deprem bölgesinde şu anda devam eden işlerin sözleşmelerinin de bu kararname kapsamına girmesini talep ediyorlar” dedi.

BU SENE YAPILAN İŞLERDE DE FİYAT FARKLI UYGULANSIN

Fiyat farkının işlerin 1 Ocak 2024'ten itibaren yapılan kısımlara uygulanacağını anımsatan Eren, “Fiyat farkı uygulamasını gelecek seneden itibaren başlatıyoruz. Dolayısıyla 2023'te yapılmakta olan ve mağduriyete neden olan fiyat artışlarından etkilenen işlerde fiyat farkı ödenmiyor.

Meslektaşlarımız bu sene yapılmakta olan işlerde de fiyat farkı uygulanmasını istiyorlar" şeklinde konuştu.

Müteahhitler fiyat düzenlemesinde değişiklik talep ediyor!

TASFİYE İMKANI SAĞLANSIN

Kamu yatırımlarında ağırlığın deprem bölgesinde olduğunu diğer projelere ise daha az kaynak ayrılacağı için fiyat farkı kararnamesinden sonra bir de tasfiye imkanı sağlanmasını talep eden Eren, “Bu imkan sağlanırsa devam etmekte olan işlerin arasında bir eleme yapılması sağlayacağı için öncelikle bitmesi gereken projelere daha f azla bütçe imkânı ayrılacak" diye belirtti.

Bitmesi çok elzem olmayan projelerin tasfiye edilmesi durumunda da onlardan arta kalan kaynakla bu projelerin bitmesi sağlanacağını kaydeden Eren, "Bundan sonra kamu yatırımlarında ağırlık deprem bölgesine verilip devam etmekte olan diğer alt yapı projeleri az ödenekle sürecek. Bu az ödenekle iş sürdürmek bizim mesleğimizde çok büyük bir maliyettir, şantiyeleri açık tutmak ama iş yapmamak demektir.” diye ifade etti. 

DÜZENLEME NE GETİRİYOR?

Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’nda gerçekleşen düzenlemeyle, “Yapım işlerine ek fiyat farkı ve süre uzatımı verilmesi” başlığı altında, ihalesi gerçekleşen ve kanunun yürürlük tarihinde sürdürülen yapım işlerine ilişkin TL cinsinden sözleşmelerde, sözleşmenin 1 Ocak 2024'ten sonra gerçekleştirilen kısımları için fiyat farkı formülünde yer alan B katsayısı 1’e kadar artırılarak hesaplanabilecek. İhale dokümanında fiyat farkı hesaplanmasına dair hüküm bulunmayan sözleşmelerde, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından aylık olarak yayımlanan yurt içi üretici fiyatı genel endeksinde ihale tarihinin içinde olduğu aydan uygulama ayına kadar gerçekleşen değişimin yüzde 15’ine kadar fiyat farkı hesaplanabilecek. Sözleşmelerde 6 ayı geçmemek üzere idarece bu maddeye göre süre uzatımı verilebilecek.

İçişleri Bakanlığı, kaçak inşaatlar sebebiyle Çeşme Belediyesine soruşturma izni verdi!

Ev sahipleri dikkat! Kiracı ile komşusu arasında yaşanan sıkınıtıda kiracı evden çıkartılır mı?


Geri Dön