08 / 05 / 2024

Müteahhitler internetten denetlenecek

Müteahhitler internetten denetlenecek

Bayındırlık Bakanlığı, müteahhitlerin performansını internetten teşhir edecek. Kaçak kat çıkan, inşaatını bitirmeyen müteahhit, ikinci bir işe başlayamayacak



Bayındırlık Bakanlığı, müteahhit denetim sistemini yeni bir boyuta taşıyor. Bakanlık, internette her bir müteahhit için bir sayfa oluşturup, firmaları buradan takibe alacak. Kaçak ve ruhsata aykırı yapılaşmaya giden müteahhidin sayfası kapatılacak. Sayfası kapatılarak kara listeye girmiş olan müteahhidin yeni bir iş alması engellenecek. Yeni sistemle bakanlık, bir bilgisayar program kurarak, müteahhitler için internette form niteliğinde bir sayfa oluşturulacak. Bir inşaata başlamak için Maliye Bakanlığı ve ilgili odaya kayıt olan müteahhit, elektronik ortamdaki bu sayfaya girecek. Böylece, inşaat yapan her müteahhit, bu sisteme kaydolacak ve takip edilecek. Müteahhidin bu sayfaya kaydolması, inşaat yapabilme kabiliyetinin de göstergesi olacak. Bakanlık, bu firmayla ilgili gelen ihbarı ve ruhsat incelemelerini de değerlendirecek. İnşaat ruhsatını veren belediyeler de bu sayfalara kendi sistemleri üzerinden girebilecek ve ihbarda bulunabilecek. Buna göre, kaçak kat çıkılması gibi ruhsata aykırı inşaat yapan firmaların sayfaları kapatılacak. Sayfası kapatılan firmalar, bir daha iş alamayacak ve ikinci  bir inşaata başlayamayacak. Ancak müteahhidin sayfası, ruhsata aykırı yapısını düzeltmesi halinde tekrar açılabilecek. Bakanlık, başarılı iş yapan müteahhitlere sertifika verecek ve bu sertifikalar da internette yayınlanacak.

200 metrekarenin altına denetim yok
BAKANLIĞIN bu denetimi, özel müteahhitler için geçerli olacak. Ancak kendi arsasına 200 metrekarenin altında iş yapan müteahhitler, denetim dışı olacak. 200 metrekareyi aşan ve satılarak ticarileştirilen yapılar denetime tabi olacak. 200 metrekarenin altındaki yapıları, belediyeler denetleyecek. Ayrıca bakanlık, depreme yönelik olarak 19 ilde yürütülen yapı denetimini 54 ile yaygınlaştıracak. Türkiye'de konut, tarım ve sanayi sektöründeki tüm yapıların sayıları, ısıtma yapısı, ruhsatlı olup olmadıkları, sel riski, deprem riski gibi unsurlar açısından ayrı ayrı çıkarılacak.

Deniz ÇİÇEK/Akşam

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Müteahhitler sanal ortamda denetlenecek

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, özel konutların yasalara uygun olup olmadığını denetlemek için müteahhitlerin sicilini sanal ortama taşıyacak

Yapıların denetimini sadece 19 ilde gerçekleştiren Bayındırlık Bakanlığı, doktor, muhasebeci gibi farklı mesleklerden insanların da içinde bulunduğu müteahhitlik sektörüne sanal ortamda çeki düzen vermeyi amaçlıyor. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, özel konutların yasalara uygun olup olmadığının denetimini gerçekleştirmek için müteahhitlerin sicilini sanal ortama taşıyacak. Belediyelere bildirilen projenin dışında fazla kat çıkma, alanı genişletme gibi kanun dışı ihbarları da sanal ortamda alacak. Yasalara aykırı inşaat yapan mühendisin sayfası kapatılacak ve ruhsatı elinden alınacak.

Bayındırlık Bakanlığı, çarpık yapılaşmanın ve yasaları ihlal eden müteahhitlerin önüne geçmek için sanal ortamda gözetim ve denetim sistemini başlatmak için proje hazırladı. Bakanlık internet sitesinde oluşturacağı ‘müteahhit envanteri' ile ruhsat sahibi müteahhitlerin dosyasını sisteme işleyecek. Hazırlanacak bu site üzerinden müteahhidin bütün işlemleri gözetim altında tutulacak, inşaatta olası bir ‘kaçak' işlem durumunda belgesi kapatılacak.

Sertifikasyon kriteri belirlenecek
Bu sistemin uygulanması için öncelikle Bayındırlık Bakanlığı'nın müteahhitlere vereceği ‘sertifikasyon belgesi' kriterlerini belirlemesi gerekiyor. Bu kapsamda Bakanlık, sertifikasyon belgesinin kimlere, hangi şartlarda ve ne kadarlık bir süreliğine verilmesine yönelik kriterleri belirliyor. Bu kriterleri belirledikten sonra sektörde faaliyet gösteren müteahhitlere sertifikasyon belgeleri verilecek. Sertifikasyon belgesi verilen bu müteahhitlerin dosyaları Bakanlığın internet sitesinde oluşturulacak sayfaya yerleştirilecek. Bu doğrultuda, yasalara aykırı işlem yapan müteahhitin belgesi iptal edilecek. Bu arada sistem, kendi arsasında bina inşa eden kişileri ilgilendirmeyecek.
Radikal/Songül Selvi


Geri Dön