07 / 05 / 2024

Müteahhitler "Kentsel Dönüşüm" için endişe duyuyor!

Müteahhitler

İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, kentsel dönüşümle ilgili bürokraside ciddi sorunlar yaşandığını belirtti. İMKON olarak Kentsel dönüşümün düzgünce işleyebilmesi için bürokrasideki sıkıntıların giderilmesini istediklerini belirtti.



İnşaat Müteahhitler Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, kentsel dönüşümle ilgili belediye ve diğer bürokraside ciddi sorunlar yaşadıklarını belirterek, "Bu konuda önce ciddi eğitim çalışmaları yapılmalı, bu işin içinde olacak aktörler bilgilendirilmeli ve eğitilmelidir. Eğer yanlış adımlar atılacaksa kentsel dönüşümün gerekirse ertelenmesi taraftarıyız" dedi. 


Tellioğlu, son yılların hatta yüzyılın en büyük çalışmalarından biri olan kentsel dönüşümün binaların şeklinden, yaşam tarzına kadar büyük değişikliklere yol açacağını belirterek, bu projenin dünyaya ve yeni nesillerimize bakışımızın vizyonu olması gerektiğini, projede en büyük tehlikenin ise "rant kapısı olarak algılanması" olduğunu söyledi. 

Tellioğlu, bu zamana kadar bilinçsiz inşa edilen binalar nedeniyle Türkiye'nin depremlerden büyük yaralar aldığını ve kentsel dönüşümle daha sağlıklı yapılaşmanın önünün açılacağını vurguladı. 


Tellioğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar başta olmak üzere tüm bakanlık çalışanlarının büyük gayretlerine rağmen, kentsel dönüşümle ilgili başta belediyeler olmak üzere bürokraside ciddi sorunlar yaşandığını dile getirdi. 

Kentsel dönüşümün Türkiye için çok önemli bir proje olduğunu vurgulayan Tellioğlu, proje kapsamında Türkiye genelinde 20 milyon konutun üçte birinin yıkılıp yeniden yapılmasının planlandığını, bunun da yaklaşık 500 milyar dolarlık harcamayı kapsadığına işaret etti. 


Tellioğlu, şöyle konuştu: "Ancak iş bürokrasiye gelince tıkanıyor. Çünkü belediyeler başta olmak üzere bürokrasi henüz işleyişi bilmiyor. Yetkililerin öncelikle bu sorunu gidermesi gerekir, ilk olarak eğitim çalışmaları gerçekleştirilmeli. Biz İMKON olarak eğitim konusunda müteahhitlere destek olacak bir çalışma eşiğindeyiz. Bunun bürokraside de gerçekleşmesi gerekir. Eğer yanlış adımlar atılacaksa, sektörün motivasyonu kırılacaksa kentsel dönüşümün gerekirse ertelenmesi taraftarıyız." 


Habertürk Ankara


Geri Dön