27 / 04 / 2024

Müteahhitlerden rant eleştirilerine tepki: Kentsel dönüşüm yapacak kimse bulunamayacak!

Müteahhitlerden rant eleştirilerine tepki: Kentsel dönüşüm yapacak kimse bulunamayacak!

İnşaat Müteahhitleri Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (İMSİAD)  Başkanı Şeref Demir, kentsel dönüşüm ile ilgili konuştu. Demir, yapılması gerekenleri tek tek sıraladı.



İnşaat sektörü, Türkiye’de büyümenin lokomotiflerinden biri. Aynı zamanda 250'den fazla alt sektörü de etkiliyor. İnşaatta daralma sürüyor. 

Bursahakimiyet köşe yazarı Namık Göz, bugünkü köşesinde inşaat sektörünün yaşadığı sıkıntıları ve 2024 beklentilerini kaleme aldı. 

İnşaat sektörü, pandemiden önce ekonomideki büyümenin en önemli itici güçlerinden biriydi. Fiyatlardaki aşırı artış, çalışanların reel gelirlerinin düşmesine bir de yüksek faiz politikası eklenince durgunluk başladı. Ev fiyatları yükselirken, buna bağlı şekilde kiralar da uçuşa geçti. 

Müteahhitlerden rant eleştirilerine tepki: Kentsel dönüşüm yapacak kimse bulunamayacak!

Yükselen nüfus, kalabalık aileler yerine bireysel yaşantı tercihinin artması nedeniyle Türkiye’de yılda 800 bin konut inşa edilmesi gerekiyor. Fakat baktığınızda bu rakam 126 bin seviyesinde. Bursa'faki ihtiyaç ise senede 20 bin konut. 

AS TV’de yayınlanan Gözlem Kulesi programına konuk olan İnşaat Müteahhitleri Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (İMSİAD)  Başkanı Şeref Demir, sektör ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 

6 Şubat’ta yaşanan deprem, ülkemizin çevresindeki savaşlar, seçim süreci, uluslar arası ekonomik gelişmeler, fiyatların aşırı yükselmesi nedeniyle 2023’te çok iyi bir sene geçirmediklerine dikkat çeken Şeref Demir, Türkiye’nin ülkenin beka sorunu olan kentsel dönüşüme en çok ihtiyaç olduğu zamanda sektörün daralmasının büyük sorun olduğunu belirtti. 

Müteahhitlerden rant eleştirilerine tepki: Kentsel dönüşüm yapacak kimse bulunamayacak!

Ülkemizdeki yapı stokunun 6,7 milyonunun riskli olduğuna, bunun bir buçuk milyonunun ise çok riskli yapılardan oluştuğunu anımsattı ve "Marmara, 6 Şubat depreminde makine parkı, insan gücüyle deprem bölgesine koştu. Marmara’da deprem olduğunda bunu yapacak şansımız yok" diye konuştu. 

Kentsel dönüşüm için İMSİAD olarak bir slogan geliştirdiklerini ve kentsel dönüşümden önce zihniyetlerin değişmesine ihtiyaç olduğunun altını çizen Demir, "Devletin bütün riskli yapıları dönüştürmek için sınırsız kaynağı bulunmuyor. Bu nedenle farklı çözümler geliştirilmesi gerekiyor. Başta Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın da sık sık dile getirdiği gibi vatandaşın da elini taşın altına koyması gerek" ifadelerini kullandı. 

"Bizi rahatsız eden konu şu; geçen gün ismini vermeyeyim bilinen bir siyasetçinin demecini okudum ve beni üzdü.  Müteahhitlerin yanında olmayacağız halkın yanında olacağız. Rantın yanında olmayız" açıklamasında bulunan Demir, bunları kendilerini üzdüğünün altını çizdi. 

Bundan sonra kentsel dönüşüm gerçekleştirmeyeceklerini dile getirdi ve "Sosyal sorumluluk projesiyle bakacaksınız fedakarlık  göstereceksiniz ondan sonra her kesim size müteahhit rant devşirdi gözüyle baktığı zaman ister istemez insanı üzülüyor. Büyük olasılıkla önümüzdeki süreçte kentsel dönüşümü gerçekleştirecek müteahhit bulamayacağız" şeklinde konuştu.  

Müteahhitlerden rant eleştirilerine tepki: Kentsel dönüşüm yapacak kimse bulunamayacak!

ARSA STOKÇULUĞU İÇİN TEDBİR ALINMALI 

Arsa sorununun sektörün kanayan yarası olduğunun altını çizen Şeref Demir, asıl rantın müteahhitlikte değil arsada olduğuna dikkat çekti. 

"Patates, soğanı stok yaptığınız zaman suç işlemiş olunuyor. Geçmişte depolar basıldı tutanaklar tutuldu. Şu an yasa ile arsa stokçuluğu teşvik ediliyor. Bu teşvik nasıl oluyor? Siz bir arsa aldığınız zaman kamu 5 sene bekletip sattığın taktirde ben seni vergiden muaf tutacağım diyor. Bu otomatikman stokçuluğa teşvik anlamına geliyor" diyen Demir, bunun sonucunda da konutu satın alan kişinin bedel ödediğini belirtti. 

Demir, "İşin aslı şu bir konut için ödediğiniz bedelin yarısı arsa payı. Bu dünyanın hiçbir yerinde yok. Arsa politikasının imara açıldığı andan itibaren sürecinin yeniden gözden geçmesi gerekiyor.  Sayın Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i görsem bunu dile getirirdim. İkinci konutu alana vergi koymayın arsaya koyun ki stokçuluk sona ersin" açıklamasında bulundu. 

Müteahhitlerden rant eleştirilerine tepki: Kentsel dönüşüm yapacak kimse bulunamayacak!

FAİZ ARTTI, KONUT SATIŞLARI AZALDI 

Şeref Demir, konut satışlarındaki düşüşün en önemli nedenlerini "Vatandaşların reel gelirinin düşmesi, emtia fiyatlarının aşırı yükselmesi ve bankaların konut kredisi faizleri yükseltmesi" olarak açıkladı. 

Vatandaşların konut talebinin düşmediğine dikkat çeken Demir, "Konutta talep daralması bulunmuyor ve yanlış bir tespit. Hat safhada bir talep mevcut ancak bu satışa dönüşmüyor. Bunun nedeni de hane gelirinin azlığı ve faizlerin yüksekliği. Biz Avrupa ülkeleri gibi değiliz. Biz de dünyada mekan ahrette iman anlayışı var. O yüzden herkes konut sahibi olmayı öncelikleri arasına alıyor" ifadelerini kullandı. 

BURSADA HER YIL 20 BİN KONUT YAPILMASI, 15 BİN KONUTUN YENİLENMESİ GEREKİYOR

Demir, deprem güvenli bir kent hazırlanması amacıyla İstanbul’da önemli adımlar atıldığının altını çizdi ve "Bursa’da deprem riski altında ve Gemlik körfezindeki depremler bunun habercisi gibi görünüyor. O yüzden Bursa da bu ayrıcalıklardan faydalanmalı. Bunu hükümetten ısrarla istememiz gerekiyor. Unutmamak lazım; ağlamayan çocuğa mama verilmez" şeklinde konuştu. 

Kahramanmaraş depremini bilen deprem uzmanı o ili işaret etti: 7 büyüklüğünde bir deprem beklemiyorum!

Kış turizm merkezi Uludağ'da otel fiyatları cep yakıyor! 

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Kira uyuşmazlıklarında güncelleme: İlk duruşma bir sene sonra...


Geri Dön