05 / 05 / 2024

Müteahhitlerin gözü, Cezayir Camii'nde!

Müteahhitlerin gözü, Cezayir Camii'nde!

Cezayir, dünyanın en büyük camilerinden birini yaptırmak için kolları sıvadı



5 milyar dolara mal olması beklenen caminin inşaat ihalesine Türk şirketleri de katılacak. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Cezayirli yetkililere, "İşi Türk müteahhitlerine verin." talebinde bulundu.

Kuzey Afrika'nın 34 milyon nüfuslu ülkesi Cezayir, dünyanın üçüncü büyük camisini yaptırmaya hazırlanıyor. Türk firmaları, çevre düzenlemesi ve külliye binalarıyla birlikte toplam 5 milyar dolara mal olması beklenen caminin inşaatına talip oldu. 20 hektar alan üzerine yapılacak Cezayir Camii'nde aynı anda 40 bin kişi namaz kılabilecek. Yapı, Pakistan'ın İslamabad kentindeki Kral Faisal Camii ve Fas'ın ünlü şehri Kazablanka'daki Kral 2. Hasan Camii'nin ardından dünyanın en büyük üçüncü camisi olacak. Önceki gün Türkiye-Cezayir İş Forumu'na katılmak üzere beraberinde kalabalık bir heyetle bu ülkeye gelen Dış Ticaret'ten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin Cezayir Büyükelçisi Ahmet Necati Bigalı'nın, büyükelçiliğin rezidansında onuruna verdiği yemeğe katıldı. Burada gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Çağlayan, Cezayir'in açacağı cami ihalesine katılan Türk firmalarına hükümet olarak her türlü desteği vereceklerini söyledi.

Müteahhitlere 'ihaleye gerekirse konsorsiyumlar kurarak mutlaka girin' çağrısında bulunan Bakan Çağlayan, Cezayir makamlarına da, "Bu işi en iyi yapacak olan Türk firmalarıdır. Bir gayrimüslimin cami yapması ile bir Müslüman'ın hissederek yapması çok farklı şey." mesajı gönderdi. Başkent Cezayir'de yapılacak caminin mimari projesini Almanlar hazırladı. Önümüzdeki günlerde de inşaat ihalesine çıkılacağı öğrenildi. Öte yandan Bakan Çağlayan'ın Cezayir ziyaretinde önemli iş bağlantıları da yapıldı. İlk planda 8 Türk firması, yaklaşık 100 milyon dolarlık kontrat imzaladı. Çağlayan, TPAO'nun da Cezayir'in güneyinde petrol arama ruhsatı almak için 20 Aralık'ta yapılacak ihaleye girmeyi hak ettiği bilgisini verdi. Zafer Çağlayan, ihracatçıları rahatlatmak için Eximbank'ın görev alanında değişiklik yapılacağını vurgularken, bankanın müşavirlik ve mühendislik kesimine de teminat vermesini sağlayacaklarını bildirdi.
Zaman/İbrahim Asalıoğlu

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

5 milyar dolarlık cami için Çağlayan yakın markajda!
Bakan Çağlayan, Cezayir'de yapılacak 40 bin kişilik cami projesine Türkiye adına talip oldu. Çağlayan "Mimariyi Almanlar yapmış. Gayrimüslimin cami yapmasıyla bizim yapmamız bir olmaz" dedi

Türkiye-Cezayir İş Forumu'na katılmak ve çeşitli resmi temaslarda bulunmak üzere kalabalık bir işadamı heyetiyle Cezayir'de bulunan Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Cezayir'e, Kabe ve Mekke'den sonra dünyanın en büyük üçüncü camisinin yapılacağını söyledi. Projenin mimarlığının Alman firmalar tarafından hazırlandığını ifade eden Çağlayan, şöyle konuştu: "Yaklaşık 5 milyar dolarlık, 40 bin kişilik cami projesi hazırlanıyor. Türk firmalarımız da bu işe ilgi gösteriyor." Caminin ihalesinin önümüzdeki günlerde yapılacağını ifade eden Çağlayan "Bu işi en iyi yapacak Türk firmalarıdır. Bir gayrimüslimin cami yapması ile bir Müslüman'ın cami yapması arasında bana göre dağlar kadar fark var. Yanlış anlaşılmasın ama bunu hissederek yapmak önemli. Şu anda proje ihale aşamasında, şartname hazırlık aşamasında. Bunu Türk firmalarının en iyi şekilde yapacağını düşünüyoruz. Firmalarımız bir araya gelip bu konuda konsorsiyum oluşturabilir. Bu ihaleyi Türk firmalarının alması konusunda gerekli desteği vereceğiz" dedi. Çağlayan, 20 hektarlık bir alanda inşa edilecek caminin adının ise Cezayir Camisi olacağını kaydetti.

100 MİLYON DOLARLIK İŞ BAĞLANTISI

Cezayir'deki temaslarına ilişkin de bilgi veren Çağlayan, Cezayir temaslarının oldukça verimli geçtiğini, ilk günden 8 firmanın 100 milyon dolarlık iş bağlantısı yaptığını, bu rakamın önümüzdeki günlerde 2-3 katına çıkacağını söyledi. Cezayir'in gelecek 5 yılda altyapı ve müteahhitlik sektörüne 200 milyar dolarlık yatırım yapma kararı aldığına işaret eden Çağlayan, bu yatırımdan Türk firmalarının da pay alması gerektiğini belirtti. Çağlayan "Müşterinin ayağına giderek ancak mal satabilirsiniz, oturduğunuz yerden kimse sizden mal almaz, gidemediğin yer de senin değildir" dedi. Cezayir'i Afrika'nın giriş kapısı olarak nitelendiren Çağlayan, bu ülke üzerinden Nijer ve Nijerya'ya inmeyi planladıklarını kaydetti.

Eximbank konsültasyona yatacak

Devlet Bakanı Çağlayan, önümüzdeki günlerde Eximbank'ın bağlı olduğu Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan ile bir araya gelerek Eximbank'ı `masaya yatıracaklarını' belirtti. "Eximbank çok kısa bir süre içinde konsültasyona yatacak" diyen Çağlayan, şöyle devam etti: "Küresel rekabetin şartlarının değiştiği böyle bir dönemde, Eximbank'a yeni bir format, yeni bir sistem, ilave bir format vermek mecburiyetindeyiz. Eximbank'ın görev alanında belki bir takım değişiklikler yapıp gerek ihracatı gerek yurt dışı müteahhitlik ve müşavirlik sektörümüzün, teminat mektubu meseleleri de başta olmak üzere bunların hepsini kapsayacak bir görev verme anlayışı içindeyiz. Eximbank, ihracatçımızın ve yurt dışı müteahhitlik sektörümüzün bir yerde kamçılayıcısı, destekçisi olmalıdır."

İşadamları ticaret için istekliler

Temasları kapsamında kurulan 85 masada 400 Cezayirli işadamının 180 Türk işadamı ile ikili görüşmeler yaptığını ifade eden Bakan Çağlayan, ortak yatırım ve ticaret yapma konusunda her iki ülke işadamlarının oldukça istekli olduğunu söyledi. Çağlayan, Türkiye'nin Cezayir'e yapacağı ihracatın yıl sonuna kadar 2 milyar dolara ulaşacağını düşündüklerini belirtti. Çağlayan, Cezayir'de inşaat, madencilik, enerji alanında Türk firmalarına önemli işler verilebileceğini vurguladı. Cezayir'in 150 milyar dolardan fazla döviz rezervi bulunduğunu, bunun büyük kısmının ABD tahviline bağlandığını anlatan Çağlayan "ABD tahviline yatırımdan ciddi zarar gördüler. Biz, `gelin Türk piyasalarına girin, Türk Eurobond'larına girin' dedik. Türkiye'nin bu açıdan güvenilir bir ülke olduğunu söyledik. Bu konuda görüşmelerimiz devam edecek" dedi.
Star

5 milyar $'lık cami için Türk lobisi 
 
40 bin kişinin aynı anda namaz kılabilek

DIŞ Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Cezayir'de 5 milyar dolarlık, içinde 40 bin kişinin aynı anda namaz kılabileceği dünyanın en büyük 3. büyük camisinin projesinin hazırlandığını belirterek, "Bu ihaleyi Türk firmalarının alması konusunda gerekli desteği vereceğiz" dedi.

Türkiye-Cezayir İş Forumu'na katılmak ve çeşitli resmi temaslarda bulunmak üzere kalabalık bir iş adamı heyetiyle Cezayir'e giden Bakan Çağlayan, "Bu işi en iyi yapacak olan Türk firmalarıdır. Bir gayrimüslümün cami yapması ile bir Müslümanın cami yapması arasında bana göre dağlar kadar fark var. Yanlış anlaşılmasın ama bunu hissederek yapmak önemli. Şu anda proje ihale aşamasında. Firmalarımız konsorsiyum oluşturabilir" dedi. 
Vatan

Fırsat çanları Türkiye için çalıyor

- Cezayir turunun ilk gününde 100 milyon dolarlık iş bağlayan Türk firmaları, 5 milyar dolar tutarındaki dünyanın en büyük cami projelerinden Cezayir Camisi'nin yapımına da talip oldu

Türk firmaları, 40 bin kişilik kapasitesiyle dünyanın sayılı camileri arasına girecek Cezayir Camisi'ne talip oldu. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, projesini Almanya'nın üstlendiği 5 milyar dolarlık cami inşaatı için Türk müteahhitlere seslenerek, "Konsorsiyum kurun, teminat mektuplarınızı birleştirin, ihalede şansınızı artırın biz de destek olalım" dedi. Bakan Çağlayan, Türkiye'nin Afrika'ya giriş kapısı Cezayir turunun ilk gününde şu mesajları verdi:

* BİR GÜNDE 100 MİLYONLUK BAĞLANTI: Serbest Ticaret Anlaşması konusunda ümitsiz değilim. Bir günde 8 firma 100 milyon dolarlık bağlantı kurdu. 400 Türk firmamız görüşmeler yaptı, distribütörlük verdik.

* TÜRK TAHVİLİ ALIN DEDİK: Cezayir'in gelecek 5 yılda 200 milyar dolarlık yatırım potansiyeli var. Bu ülkenin 150 milyar dolar döviz rezervi var. Büyük bölümü ABD tahvillerine bağlı. Türkiye ve Çin Merkez Bankaları çalışma yapacak. Biz de Cezayir'e, 'gelin Türk Eurobond'larına girin, tahvil alın' diyoruz.

* 5 MİLYAR DOLARLIK CAMİ: Cezayir'e dünyanın üçüncü büyük camisi inşaa edilecek. Cezayir Camisi 40 bin kişilik olacak, 20 hektarlık alana inşa edilecek. Projeyi Alman firmalar çizmiş. Firmalarımız bu işe ilgi gösteriyor. En iyi yapacak olan da Türk firmalarıdır. Çünkü bir gayrımüslim ile müslümanın hissederek yapması farklı bir şey. Erzurumlunun çay içmesi ile benimki farklı mesela. Proje 5 milyar dolarlar seviyesinde. İhale aşamasında olan bu iş için Türk firmalar konsorsiyum kurabilir. Dünya devleri arasına giren firmalarımız ortaklık yapıp, teminat mektuplarını birleştirerek, ihalede daha şanslı hale gelebilirler. Bu projeyi almaları konusunda destek vereceğimizi söyledik.

* GAZ MUSLUKLARI TÜRKİYE'YE AÇIK: Cezayir'den ithal ettiğimiz LNG 2 milyardan 3 milyar dolara çıktı. Doğalgaz ihtiyacımızın yüzde 12'si bu ülkeden geliyor. Enerji Bakanı da bize Türkiye'nin ihtiyacı olan gazı vermeye hazır olduklarını söyledi ve ekledi; 'Size ne zaman lazım olursa gaz veririz." TPAO 20 Aralık'ta burada bir ihaleye katılacak. Üretim, arama ve sondajda yer almak istiyoruz. Cezayir'in güneyinde petrol arama ruhsatı ihalesi yapılacak. Bu ruhsatı alırsa aramaları da yapabilecek. Nijerya-Cezayir Trans Sahara projesi ile Avrupa'ya gaz iletecek. Bu 13 milyar dolarlık bir proje. Türk firmaları da bu tür işlerde ortak olmalı.

2- Çinlilerden sonra Hintliler de Türkiye'de otomobil fabrikası kurmak istiyor. Türk-Hint İş Konseyi Başkan Vekili "Tata, limanlı bölge için talepte bulundu" dedi
Küresel krizin toz dumanının yavaş yavaş kalkmaya başlamasıyla birlikte Türkiye için yeni yatırım ve iş fırsatları da ortaya çıkmaya başladı. Türk şirketleri bir taraftan dünyanın her tarafında iş kovalarken, yabancı şirketlerin de yatırım ilgisi sürüyor. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Kocaeli'nin de içinde bulunduğu Marmara Bölgesi'nde otomobil fabrikası kurmaya dönük taleplerin yanı sıra kimya sektöründe Ar-Ge çalışmalarına dönük ve teknoparklarda yatırım taleplerinin bulunduğunu söyledi. Ergün, Çinlilerin bir otomobil fabrikası kurmak istediklerini hatırlatarak, fizibilite çalışmalarına devam ettiklerini belirtti. Çin'in 4'üncü büyük otomotiv şirketi Chery, 550 milyon dolarlık yatırımla yapacağı fabrika için yer arıyor. Hundai'nin fabrikasını geliştirmek istediğini, Hindistan'ın bir fabrika kurmak istediğini anlatan Ergün, Peugeot'nun da Türkiye'de üretim yapmak istediğini kaydetti.

TATA TÜRKİYE'Yİ ÜS YAPACAK
Türk-Hint İş Konseyi Başkan Vekili Erdal Alkış, SABAH'a yaptığı açıklamada, Ortadoğu ve Asya'ya ihracat yapmak için bir üs konumunda gören çok sayıda Hintli şirketin Türkiye'ye yatırım yapmak istediklerini söyledi. Otomotiv ve yazılım sektöründen ciddi yatırım taleplerinin geldiğini belirten Alkış, "Hintli otomotiv devi Tata, araçlarını Ortadoğu ve Orta Asya'ya ihraç etmek için Türkiye'yi üs olarak kullanmak istiyor. Türkiye'de otomobil üretmeyi planlayan Tata'nın limanı olan bir bölge için talebi var" dedi.
Hazal ATEŞ/İHSAN DONAT-Sabah

Türk firmaları Cezayir'de 5 milyar dolarlık camiye talip

Cezayir'de dünyanın en büyük üçüncü camisinin yapılacağını belirten Devlet Bakanı Çağlayan, 'Bu işi en iyi Türk firmaları yapar. Bir Müslümanın cami yapmasıyla bir gayrimüslimin yapması arasında dağlar kadar fark var' dedi

CEZAYİR - Dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Cezayir'de 5 milyar dolara yapılacak ve tamamlandığında dünyanın en büyük üçüncü camisi olacak projenin yapımına Türk firmalarının talip olduğunu söyledi.
Çağlayan, içinde 40 bin kişinin aynı anda namaz kılabileceği dünyanın en büyük üçüncü büyük camisinin projesinin hazırlandığını belirterek, "Bu ihaleyi Türk firmalarının alması konusunda gerekli desteği vereceğiz" dedi. Bakan Çağlayan, 20 hektarlık bir alanda inşa edilecek caminin adının ise Cezayir Camisi olacağını kaydetti. 

Mimarisi Almanlardan
Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çağlayan, Cezayir'e, Kâbe ve Mekke'den sonra dünyanın en büyük üçüncü camisinin yapılacağını söyledi. Projenin mimarlığının Alman firmalar tarafından hazırlandığını ifade eden Çağlayan, "Yaklaşık 5 milyar dolarlık, 40 bin kişilik bir cami projesi hazırlanıyor. Türk firmalarımız da bu işe ilgi gösteriyor" dedi.
Caminin ihalesinin önümüzdeki günlerde yapılacağını ifade eden Bakan Çağlayan, şöyle devam etti: "Bu işi en iyi yapacak olan Türk firmalarıdır. Bir gayrimüslimin cami yapmasıyla bir Müslümanın cami yapması arasında bana göre dağlar kadar fark var. Yanlış anlaşılmasın ama bunu hissederek yapmak önemli. Şu anda proje ihale aşamasında, şartname hazırlık aşamasında. Bunu Türk firmalarının en iyi şekilde yapacağını düşünüyoruz. Firmalarımız bir araya gelip bu konuda konsorsiyum oluşturabilir. Bu ihaleyi Türk firmalarının alması konusunda gerekli desteği vereceğiz. "Cezayir temaslarının oldukça verimli geçtiğini vurgulayan Bakan Çağlayan, ilk günden sekiz firmanın 100 milyon dolarlık iş bağlantısı yaptığını, bu rakamın önümüzdeki günlerde iki-üç katına çıkacağını söyledi. Cezayir'in gelecek beş yılda altyapı ve müteahhitlik sektörüne 200 milyar dolarlık yatırım yapma kararı aldığına işaret eden Çağlayan, bu yatırımdan Türk firmalarının da pay alması gerektiğini belirtti. Çağlayan, "Oturduğunuz yerden kimse sizden mal almaz, gidemediğin yer de senin değildir" dedi.

Afrika'nın giriş kapısı
Cezayir'i Afrika'nın giriş kapısı olarak nitelendiren Çağlayan, bu ülke üzerinden Nijerya'ya inmeyi planladıklarını kaydetti. Çağlayan, ay sonunda da Güney Afrika'ya ardından Kenya, Kongo, Senegal, Ekvator Ginesi başta olmak üzere Afrika'nın birçok ülkesine ziyaretlerde bulunacaklarını ifade etti. Temasları kapsamında 400 Cezayirli işadamının 180 Türk işadamıyla ikili görüşmeler yaptığını belirten Bakan Çağlayan, ortak yatırım ve ticaret konusunda her iki ülkenin de istekli olduğunu ifade etti.

Kültür merkezi gibi cami
Cezayir'de içinde 40 bin kişinin aynı anda namaz kılabileceği ve dünyanın en büyük üçüncü camisi olacak Cezayir Camii projesinde, müştemilat, kütüphane ve konferans salonu olan dev bir kültür merkezi de bulunacak. 300 lisansüstü öğrenci için Kuran evinin (doktora evi) de yer alacağı camide, külliye idaresi, muhtelif konutlar, itfaiye, karakol ve yönetim binası yer alacak. Caminin altında 6 bin araç kapasiteli otopark da planlanıyor. Cami minaresi, tarih alanında çalışmalar yürütecek merkezleri barındıracak ve halka açık olacak. 270 metrelik yüksekliğe sahip minare beton ve çelik kazıklar üstüne oturtulacak.
Projede yer alacak konferans salonu, 1500 kişilik kapasitesiyle çeşitli kültürel faaliyetlere de ev sahipliği yapacak. Dev sergi salonu ve sanat atölyeleri de, sanatsal faaliyetlerin halka ulaşmasını sağlayacak.
Radikal


Geri Dön