02 / 05 / 2024

Müteahhitlik mesleği yasası çıkartılmalı!

Müteahhitlik mesleği yasası çıkartılmalı!

İnşaat sektöründe donanımsız kişilerin mesleği icra ediyor oluşu büyük tehlikelere yol açabilir. SİNPAŞ Yapı Genel Müdürü Ahmet Çelik, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.



İnşaat ve gayrimenkul sektörüne giriş konusunda önemli düzenlemelere ihtiyaç olduğunu söyleyen 

SİNPAŞ Yapı Genel Müdürü Ahmet Çelik, "Birçok ülkede belirli bir tanım ve standartla yürütülen müteahhitlik mesleğinin icrası ülkemizde kolay ve kontrolsüzdür. Tespit edilen 20 milyon civarındaki yapı stoğunun asgari 7 milyonu depreme dayanıksız yapılardan oluşuyor. Son 100 yılda 100 bin can ile iki milyon yapının kaybına neden olan deprem gerçeğine karşı en önemli tedbirlerden birisi de işi ehline bırakmaktan geçiyor" dedi.


MESLEK YASASI ÇIKARTILMALI 

-İnşaat sektörü birazcık sermayesi olan herkesin girdiği bir alan olmamalı. Fikirtepe'de bunun en bariz örneklerini gördük. Eninde sonunda  devlet eliyle götürülmek zorunda kalan işler oldu. 

-Gayrimenkul geliştirme ile inşaat taahhüt işleri tanım olarak birbirlerinden ayrılmalıdır. 

-Mesleğe giriş standardı, kamu, özel ve yurtdışı müteahhitlik hizmetleri olarak tasnif edilmeli. MESLEK YASASI çıkarılmalıdır. 

-Belediyelerin uyguladıkları imar harcı, ruhsat harcı, iskân harcı, mekanik - elektrik ruhsat harçları, proje onay- döküm ruhsat harcı ve diğer ücretlerinde farklı uygulamalar söz konusu. 


Güneş


Geri Dön