25 / 12 / 2024

Müteahhitlik Okulu Sertifika Programı sona erdi!

Müteahhitlik Okulu Sertifika Programı sona erdi!

Çağ Üniversitesi ve AKAMDER tarafından Türkiye’de bir ilk hayata geçirildi. AKAMDER’in geliştirdiği proje için akademik destek aldığı Çağ Üniversitesi’nde “Müteahhitlik Okulu Sertifika Programı” düzenlendi.



Çağ Üniversitesi ve AKAMDER (  Adana  Kamu Müteahhitleri Derneği) tarafından Türkiye’de bir ilk hayata geçirildi. AKAMDER’in geliştirdiği proje için akademik destek aldığı Çağ Üniversitesi’nde “Müteahhitlik Okulu Sertifika Programı” düzenlendi.


AKAMDER üyelerine verilen ve “İnsan Yönetimi”, “Mesleki Hukuk” ve “ İş Sağlığı ve Güvenliği”  ana başlıklarından oluşan, beş ay süren sertifika programında; Yönetim Teknikleri, Değişim Yönetimi ve İş Dünyasında Uygulamaları, İş Yerinde Verimliliği Arttırma Yöntemleri, İletişim ve Vücut Dili, İkna Yöntem ve Becerileri, Türkiye Ekonomisinin Özellikleri ve Kıbrıs İş Olanakları – Konferans, Temel Hukuk, Hizmet Sözleşmeleri, KİK uygulamaları, Vergi, İş Sağlığı ve İş Güvenliği konularında kapsamlı bir eğitim verildi.


2007 yılında Kamu Müteahhitleri’nin bir araya gelerek, bu sektörün sorunlarını daha yakından takip etmek, ilgili mercilere duyurmak amacıyla kurduğu AKAMDER’in Başkanı Mustafa Karslıoğlu diploma töreninde “ 27 Avrupa Ülkesinde, 700 milyon devasa nüfusun ve 20 milyar Euro Gayri Safi Milli Hasıla’ya sahip Avrupa Ülkelerin toplamında 80 bin müteahhit varken, Ülkemizdeki Müteahhit sayısı 300 bin’dir. Elini kolunu sallayanın bu sektöre rahatça girebildiği, 1 daireyi 1’den fazla kişiye satabilme yetkisini kendine yakıştıran veya Çarşıdan aldım 100 m2 eve geldim 80 m2 zihniyetiyle proje üretmeyi kolayca yapabilenlere bizler “müteahhit bozuntusu” diyoruz” dedi.


Karslıoğlu; “6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği yasasında devletimiz inşaat ustalarına sertifikasyon programı düzenlemektedir. Lokomotif olan bu sektördeki makinist eğitimsiz işe ne yarar? Bu amaçla öncelikle Müteahhitlik mesleğine bir çeki-düzen verilmesi gerekmektedir. Berber dükkanı açana bile, ustalık belgesi soran devlet, Müteahhite sorgusuz buyur sende müteahhit ol demesi çok manidardır. Türk Ticaret Kanununda acilen Müteahhitliğin Tanımı yapılması gerekmektedir” dedi.


AKAMDER başkanı Mustafa Karslıoğlu konuşmasına şöyle devam etti;  “Kamu Müteahhitliğinde bir kıstas, bir yeterlilik olmasına, herkesin ihalelere girememesine, biz Kamu Müteahhitlerinin böyle bir sorunu olmamasına rağmen; aynı meslekte olmamızdan dolayı bu eğitime öncülük etmeyi görev kabul ettik kendimize. Kuruluşumuzdan bu yana sorunlara çözüm getiren çalışmalarımızın bir parçası olan bu eğitim programını, bölgede uluslararası çalışmalarıyla fark yaratan Çağ Üniversitesi’nden almanın ayrıcalık olduğunu düşünüyorum. AKAMDER olarak başlattığımız bu önemli proje, ülkemizde farkındalık yarattı. Ülkemizde lokomotif sektörlerin başında gelen inşaat sektörünün liderlerinin ehil kimlikler olması en önemli çabamız, bu yüzden de bu son derece önemli  projeyi hayata geçirdik. Diğer illerden de örnek alınan projemizin, benzeri çalışmalarının hazırlığının yapıldığı bilgisini almaktayız” dedi.


Çağ Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.H.Çetin Bedestenci’de yaptığı konuşmada “ Sivil toplum kuruluşlarına akademik destek vermek, misyonumuzun bir parçası. Ülkemizdeki sektörlerde özellikle de inşaat sektörü gibi lokomotif bir sektörün dümenindeki kişilerin alanlarında ehil kimlikler olmaları önemli. Bu sebeple Çağ Üniversitesi olarak, AKAMDER tarafından talep edilen Müteahhitlik Okulu Sertifika Programı’na büyük bir memnuniyetle yanıt verdik. Kendilerini özverili çalışmalarından ve duyarlılıklarından ötürü kutluyorum” dedi. 


Türkiye’de bir ilk olarak gerçekleştiren, Çağ Üniversitesi ve AKAMDER işbirliği ile hayata geçen Müteahhitlik Okulu’nu başarıyla tamamlayanlara, Çağ Üniversitesi’nde düzenlenen törende belgelerini, Çağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çetin Bedestenci, Çağ Üniversitesi Genel Sekreteri Veli Köroğlu, Çağ Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Doç. Dr.İlhan Öztürk, Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr.Murat Koç, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdür Yardımcısı  Yrd. Doç. Dr. İbrahim İnan, Adana Vergi Dairesi Başkanı Ahmet Tunalı, Adana Ticaret Odası Meclis Başkanı Tarkan Kulak, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Kentsel Dönüşüm Şube Müdürü İskender Özdemir, Jeoloji Mühendisleri Oda Başkanı Mehmet Tatar ve Tüyap Bölge Müdürü Artuk Bağatur verdiler.


Adana Haber


Geri Dön