25 / 12 / 2024

Mütekabiliyet Yasası'yla arap yatırımcının arsalara ilgisi arttı!

Mütekabiliyet Yasası'yla arap yatırımcının arsalara ilgisi arttı!

Bölgesinde siyasi ve ekonomik istikrarı sağlayan tek ülke olan Türkiye, Araplar’ın yeni Paris’i oldu. Eva Gayrimenkul Genel Müdürü Yazıcı “Araplar Lübnan’a ve Paris’e gidiyorlardı. Yeni adresleri İstanbul oldu” dedi.



Yatırımcı gruplar için gayrimenkul ve arsa değerleme hizmeti veren Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, mütekabiliyet yasasından sonra özellikle Arap yatırımcıların arsa alımları için yoğun talepte bulunduğunu söyledi. Zengin Araplar için İstanbul’un tam aradıkları lokasyon olduğunu söyleyen Yazıcı “Bir dönem Lübnan ve başkenti Beyrut, Doğu’nun Paris’iydi. Şimdi Türkiye ve özellikle de İstanbul tam anlamıyla Araplar’ın Paris’i konumuna geldi” dedi. Arap yatırımcıların gayrimenkulle birlikte arsa ve fabrika alımlarına başladığını belirten Yazıcı “Yıllık gelmesi beklenen 5-10 milyar dolarlık rakam hayal değil. Araplar, yatırım yaptıktan sonra aileleriyle birlikte geliyor. Artık ‘çok çok’ zengin Araplar’ın gelme dönemi başladı. Fransa’ya, İngiltere’ye gidenler, Türkiye’ye geliyor” dedi. Büyük çaplı arazi alımları ya da ticari gayrimenkul için genellikle Katar, Dubai gibi körfez ülkelerinden alıcıların geldiğini belirten Cansel Turgut Yazıcı, Irak’tan da yatırımcıların ilgi gösterdiğini belirtti. Arap işadamlarının büyük boyutlu değil ‘çok büyük’ boyutlu bina ya da arazi aradığını da vurgulayan Yazıcı “Son yıllarda yaşanan Arap Baharı sonrası Türkiye’ye çok büyük sempati besliyorlar. Türkiye Arap aleminde yükselen bir trend. Ağırlıklı olarak proje bazlı olarak İstanbul merceklerinde bulunuyor” dedi.


Bin 700 metrekarelik ev istiyorlar


Araplar’ın bin 700 metrekarelik evler talep ettiklerini belirten Yazıcı “3 bin metrekalik ev isteyenleri bile duyuyoruz. Bu da Türk inşaat sektörünün çalışma şeklini değiştirecek. Yani önce sipariş alınacak sonra yapılacak” diye konuştu. Araplar’ın şu anda bile gitmek istedikleri 1 numaralı ülkenin Lübnan olduğunu ancak orada istikrarsız bir siyasi yapı bulunmasının bu yolu kapattığını da belirten Yazıcı “Onların Paris’i orası. Pahalı markalar ve ürünler orada satılıyor. 30 bin dolara satılan valizler kapışılıyor. Araplar, bu tür yerleri arıyor. İstikrarsızlığın olduğu Lübnan’ın bölgedeki tek alternatifi ise Türkiye. Avrupa’da ve bölgede başka bir yer de yok. Eğer bu pastayı kapabilirsek, çok paralı Arap kitlesini getirebilirsek Ortadoğu’da Paris oluruz” diye konuştu.


Bir şirket 600 konut birden aldı


Oturum amaçlı konut alışverişinin büyük çaplı olarak mütekabiliyet sonrası yapıldığını belirten Yazıcı “Şimdi piyasada Arap yatırımcılar var. Yani ev ya da ticari gayrikenmul alarak ellerinde bekletmek istiyorlar. İstedikleri prime ulaşınca da satacaklar” diye konuştu. Yatırımcıların toplu konut almak istediğini de vurgulayan Yazıcı  “Toplu halde konut almak istiyorlar. Daha büyük montanlı işe bakıyorlar. Bence olması gereken budur. Ortadoğulu bir şirket inşaat halinde toplu olarak 600’lük konutun tamamını aldı. Ellerinde tutup sonra satmak istiyorlar. 32 tane birden ya da 14 tane birden villa alanlar oldu” diye konuştu.


Oturum izninin mutlaka uzatılması gerek 


Alınan gayrimenkullerin resmileşmesi için yasadan sonra yönetmeliğin çıkması gerektiğini belirten Yazıcı “Beklenen akımın gelmesi için yasalardan sonra yönetmeliklerin de çıkarılması önemli. Yani hâlâ bireysel alıcıların tapu almalarını düzenleyecek olan yönetmelik çıkarılmadı. Ayrıca yabancıların oturum süresini uzatacak olan düzenlemede henüz çıkmadı” dedi. Oturum izninin uzatılma konusunun mütekabiliyet yasası kadar önemli olduğunu belirten Yazıcı “Arap yatırımcı ya da ev almak isteyen bir kişi kısa süreli oturum izni alacaksa, buradan neden ev alsın. Bu nedenle tüm sektör oturum izninin uzatılmasını bekliyor” diye konuştu.


İbrahimm ACAR / Star


Geri Dön