10 / 05 / 2024

Mütekabiliyetle gelecek 5 milyar dolar heyecandırdı, konut firmaları yurtdışında ofis atağına kalktı!

Mütekabiliyetle gelecek 5 milyar dolar heyecandırdı, konut firmaları yurtdışında ofis atağına kalktı!

Meclis'te görüşülen ve yabancıya konut satışının önünü açan mütekabiliyet yasası Türk gayrimenkul firmalarını harekete geçirdi



 

Sektöre yılda 5 milyar dolarlık gelir getirmesi beklenen yasa nedeniyle birçok gayrimenkul firması konutlarını yurtdışında satmak için farklı ülkelerde ofisler açmaya başladı. Firmaların ofis açarken özellikle yasa nedeniyle daha önce satış yapılamayan Rusya, Katar, Suudi Arabistan ve İran gibi ülkeleri tercih ettiği görülürken, yabancı ülkelerde satış ofisi açmak isteyen gayrimenkul firmaları arasında Ege Yapı, Dumankaya, DAP Yapı, İnanlar İnşaat, UKRA İnşaat, Ağaoğlu, Bayraktar & Gürsoy Yatırım Ortaklığı, Uluhan Grup, ByGroup ve Karden İnşaat yer alıyor. Yirikler İnşaat ve Avrupa Konutları ise yurtdışındaki acentelikler vasıtasıyla konut satışı yapmayı planlıyor.

BYGROUP, YURTDIŞINDA OFİSLER AÇTI, %35 PEŞİNATLA SATIYOR

ByConcept Yatırım ve Satış Koordinatörü Mahmut Saymaz, ByGroup olarak Avusturya’nın başkenti Viyana’da yaklaşık 2-3 aydır faaliyet gösteren bir ofisleri olduğunu belirterek, “Bunun yanı sıra Avusturalya’nın Melbourne kentinde, Fransa’da ve Almanya’da da ofislerimiz mevcut. İran’dan bile müşterimiz var. Yabancı müşterilerimizle genellikle daire fiyatının yüzde 35’ini peşin ve geri kalanı da 40 ay vade şeklinde anlaşıyoruz” diye konuştu. Ancak zamanla bazı yabancı müşterilerin yüzde 35 peşin ödemede sıkıntılar yaşadığını aktaran Saymaz, “Bu nedenle yüzde 35’lik peşinatı da bir yıla yayabiliyoruz. ByConcept’in özellikle Sabiha Gökçen Havaalanı’na 10 dakika mesafede olması, içinde bir AVM ve otel barındıracak olması yabancılar tarafından tercih edilme sebebi olarak gösterilebilir” diye konuştu.

VİA, LONDRA, DUBAİ VE SUUDİ ARABİSTAN’DA OFİS AÇTI

Via Development Management CEO’su Tayfun Döşkaya da yurtdışında ofis açtıklarını açıkladı. Yeni projelerinden Houses & Suites’e Ortadoğu ve Türk cumhuriyetlerinin de aralarında bulunduğu eski doğu bloku ülkelerinden ilgi olduğunu belirten Döşkaya, bunların 20-25’ine konut sattıklarını söyledi. Ancak Döşkaya mütekabiliyet yasasından dolayı halen sürecin çok uzadığından şikayet etti. Döşkaya, buna rağmen yasanın ilk altı aylık dönem içinde çıkacağını düşünerek Londra, Dubai ve Suudi Arabistan’dan ofis açtıklarını ifade etti. Bu ofislerin şu anda aktif satıştan çok ön pazarlama üzerine çalışmalar yaptığını kaydeden Tay¬fun Döşkaya, yasanın çıkmasıyla birlikte de buradan edindikleri bilgilerle satışa geçeceklerini anlattı.

KARDEN, ORTADOĞU VE TÜRK CUMHURİYETLERİNİ DÜŞÜNÜYOR

Yabancıya konut satış konusunun sektörün önünü açacak bir uygulama olduğunu dile getiren Karden Yönetim Kurulu Başkanı Paşa Karadeniz, Karden olarak kendilerinin de yurtdışında projelerini daha iyi anlatmak üzere ofisler açmayı düşündüklerini söyledi. “Hali hazırda projelerimizi yurtdışından gelen talepler var. Bölge ülkelerde artık kalite konut arayışındalar. Türkiye her anlamda yıldızı parlayan bir ülke” diyen Karadeniz, “Mütekabiliyet yasası ile birlikte Türkiye’ye yatırım amaçlı pek çok şahıs ve yabancı fon da giriyor olacak. Biz de projelerimi zi  daha anlatmak üzere ofisler açmayı düşünüyoruz. Bu ofisler Almanya, Ortadoğu ülkeleri ve Türk cumhuriyetlerinde olacak. Gelen taleplere göre ofislerimizin sayılarını da artıracağız” diye konuştu.

YİRİKLER, İNGİLİZ EMLAK ACENTESİYLE BİRLİKTE SATIYOR

Şu anda yurtdışında yer ofis açmaktan ziyade İngiliz emlak acenteleri ile birlikte çalıştıklarını söyleyen Yirikler İnşaat Yönetim Kurulu Başkam Özgür Yirik, “Çünkü onlar bu konuda uzmanlaşmışlar ve dünyanın her yerinden portföyleri var. Bildiğiniz gibi Avrupa’nın finans merkezi Londra’dır ve Körfez sermayesi de büyük oranda bu ülkede yer almaktadır. Şu anda 50 dairelik bir anlaşma sağlamış bulunuyoruz. Bu dairelerimizi bu acentemizin Katar kökenli bir fon olan müşterilerine sattık” diye konuştu. Değişik ülkelerde ajanslarla anlaşmalar imzalayan Uluhan Grup ise Almanya, Hollanda, İngiltere, BAE, Katar, İran, Irak, Kuveyt, Sudi Arabistan gibi ülkelerde ana temsilcilikler açtı. Avrupa Konutları ise yurtdışında ofisler açmak yerine ilgili ülkenin konut satışı ile ilgilenen ve sektöründe deneyimli firmaları ile işbirliği yapmayı planlıyor. Dumankaya ise Dubai, Abu Dabi, Kuveyt, Katar’da, DAP Yapı, İnanlar İnşaat Suudi Arabistan,İran ve Rusya’da, UKRA İnşaat, Ağaoğlu, Bayraktar & Gürsoy Yatırım Ortaklığı ise Dubai & Londra'yı düşünüyor.

LÜKS VE ALTYAPISI İYİ PROJELERE İLGİ GÖSTERECEKLER

Şu anki durumda Körfez ülkeleri ve Türk cumhuriyetleriyle tam karşılıklılık veya karşılıklılık olmadığı için ya gayrimenkul edinemiyorlar ya da çeşitli zorluklarla karşılıyorlar. TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ Genel Müdür Yardımcısı Fatih Tosun, Körfez ve Arap ülkeleri ve Türk cumhuriyetler Türkiye’den konut satın almak istediklerini ve bunu gerçek kişiler düzeyinde yapamadıkları için Türkiye’de şirket kurmak zorunda kaldıklarını dile getirdi. “Karşılıklılık ilkesinde ve Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu’nda yapılacak yeni düzenlemeler tapu sicil müdürlüklerinde direkt işlem yapabilecek yabancı  ülke vatandaşı sayısının artışı sağlanmasında yenilikçi adımlar olacaktır. Mütekabiliyet (Karşılıklı) ilkesine takılan özellikle Azeri, Kazak, Kırgız, İranlı, Rus ve Körfez ülkeleri vatandaşları hem İstanbul’un merkezi lokasyonlarında deniz gören, manzaralı lüks projelere hem de deniz görmese bile ulaşım altyapısı iyi markalı lüks projelere ilgi göstereceklerdir. Ayrıca İstanbul’un yakın çevresinde, Bursa ilinde, güney ve Ege bölgesi kıyılarında sunulacak yeni projeler, Karadeniz sahillerinde teşviklerle birlikte yapılacak yeni yatırımlar yabancılara konut satışı ile ekonomiye büyük katkıda bulunabilir” dedi.

ORTA ASYA VE KÖRFEZ İÇİN HAZIRLIK YAPIYOR

Mütekabiliyeti takip ettiklerini dile getiren Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, hem Orta Asya’da hem de Körfez ülkelerinde hazırlıkları olduğunu, kanun sonuçlandığı anda ise düğmeye basacaklarını belirtti. Batışehir’den şu ana kadar 25 tane sattıklarını aktaran Kabadayı, yabancılara bir ayrıcalık sunmadıklarını Türklere uyguladıkları sistemle satış yaptıklarını belirtti. Yabancıya satarken oturum olmasa bile en az 3-5 10 yıllık vize verilmesini önerdi. Kabadayı, “Alan kişi ve ailesine bunun verilmesi lazım. Bu sadece gayrimenkule değil, beraberinde turizme, perakendeye, taşımacılık ve eğitim gibi her alana katkı sağlayacak. Tüm ekonomi için bu bir fırsattır. Türkiye İspanya modelinin yanlışlarından ders alarak potansiyel pazarlarda pazarlamak lazım” dedi.

TÜRKİYE İLE ARASINDA KARŞILIKLILIK BULUNAN 87 ÜLKEDEN BAZILARI

Almanya, Danimarka, İsveç, Amerika Birleşik Devletleri, Finlandiya, İsviçre, Fransa, İtalya, Avustralya, Hollanda, Japonya, Avusturya, İngiltere, Kanada, Belçika, İrlanda, Norveç, Bosna-Hersek, İspanya.

TÜRKİYE İLE ARASINDA KARŞILIKLILIK BULUNMAYAN BAZI ÜLKELER

1- Birleşik Arap Emirlikleri

2- Cezayir              

3- Çek Cumhuriyeti

4- Ermenistan

 5- Hindistan  

6- Irak

7- Katar

8- Kuveyt Emirlikleri Cumhuriyeti

9- S. Arabistan

10- Yemen

Kimler mülk edindi

Türkiye'den Alman ve İngilizlerin dışında İrlanda, Danimarka, Norveç, İsveç, Hollanda ve Belçika'dan da hatırı sayılır sayıda alıcı güney  sahillerinde mülk edindi. En çok tercih edilen ilçeler Alanya, Fethiye, Didim, Bodrum, Kuşadası ve Ürgüp oldu. Almanlar ve İskandinav ülkeleri vatandaşları ağırlıklı olarak Alanya'dan İngilizler İse Fethiye ve Didim ağırlıklı olarak mülk ediniyor

Türkiye, İspanya modelini izlemeli mi

Her yabancıya gayrimenkul satışı gündeme geldiğinde Türkiye'nin önüne ispanya'yı modeli sunuluyor. Bu modeli de değerlendiren Fatih Tosun, "Ama modelden çok, kendi doğrularımızı oluşturmaya ihtiyacımız var. Türkiye'de 2010 yılında 357 bin 341 konut satışı gerçekleşmiş. 2008 yılında 427 bin 105 olan konut satışı 2009 yılında 531 bin 746'ya ulaşmış. Son 3 yılın ortalaması yaklaşık 440 bin adet konut satışı, ilerleyen dönemde Türkiye ekonomisinin istikrarlı büyüdüğünü ve Avrupa krizinin yayılmadan durdurulduğunu farz edersek 600 bin adetli konut satış ortalamasını yıllık olarak tutturduğumuzda yabancıya konut satısından ekonomimize yıllık ortalama 5 milyar dolar girdi sağlanabilir. Bu rakam yabancılara tüm gayrimenkul satışları ile birlikte daha da artacaktır. Ama mutlaka bu konuda planlı ilerlemeliyiz" diye konuştu.

Hangi evleri alıyorlar

Yabancıların konutlardaki alansal istekleri değişiklik gösteriyor. Sunulan projelere ve projelerin konseptine göre de bu durum farklılık göstermekte. Genelde yazlık ev veya villa tarzı ikincil konut, denize yürüme mesafesi, müstakil bahçeli olması tercihlerde ön plana çıkıyor. Son dönemde ise kaliteli apartman daireleri ve residence projeleri de tercihler arasına girdi: Fatih Tosun, "Türkiye'de bunu ortaya koyan satış istatistikleri mevcut değil, ancak yabancılara bugüne kadar yapılan gayrimenkullerin satışlarında sadece kat mülkiyetli olanların alanları ortalamasını aldığımızda (bunun içinde işyerleri olduğunu da unutmamalıyız) 100 metrekarenin üzerinde olduğunu görebiliyoruz, ispanya'da benzer bir durumu ortaya koyan istatistikler var. ispanya'da konut satın alan yabancıların yüzde 35'i 100 metrekareden büyük konutları tercih etmişler, onun peşinden ise 60-80 metrekare aralığındaki konutlar gelmiş" dedi.

Leyla İlhan / DÜNYA


Geri Dön