07 / 05 / 2024

Muvakkat inşaat ruhsatının şartları!

Muvakkat inşaat ruhsatının şartları!

Muvakkat yapı ya da inşaat geçici bir süreliğine kullanılan yapı demektir. Belirlenen süre bitiminde yapı yıkılır. Peki muvakkat inşaat ruhsatının şartları nelerdir? sorusunun cevabı haberimizde yer alıyor..



Öncelikle sözkonusu parselin yer aldığı imar planı beş yıllık bir imar programına dahil olmalıdır. Bunun dışında beş yıllık imar raporu içinde bulunmayan yerlerde geçici ya da daimi yapı ruhsatı verilmez. Muvakkat yapı ruhsatı üzerinde imar yönetmeliği hükümlerine uygun bir yapının yapılmasının mümkün olduğu parseller için verilir. Muvakkat yapının yapılmasının istendiği parselin müstakil bina inşaatına elverili olması gerekmektedir.



Bu yapıların yüksekliği zeminden itibaen 6 buçuk metreyi, üzerinde yapıldığı inşaat alanının da 250 metrekareyi geçmemesi gerekmektedir. Tabi bunun yanında bir de en az bahçe mesafesini koruması ve mümkün mertebe söküldüğü anda başka bir yere naklinin kolay olması için uygun malzemeden ve uygun bir sistemde inşa edilmesi mevcut yol güzergahlarına denk getirilmemesi şartıyla ruhsat verilir. Bu şartla birlikte imar planı tatbikatına kadar maliklerinin isteği üzerine belediye encümeni ile birlikte muvakkat yapının yapımına izin verilebilir.



Muvakkat inşaat ruhsatının süresi ise 10 yıldır. Belediye encümeninin yapı izninden önce bu 10 yıllık süre gün ve sayı olarak tapu kaydına şerh edilir. Muvakkatlık süresi de tapu kaydına şerh edildiği başlar.



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com



Geri Dön