27 / 04 / 2024

Muvakkat yapı ruhsatı nedir?

Muvakkat yapı ruhsatı nedir?

Şantiye binası gibi, inşaat süresince kullanılıp daha sonra yıkılan yapı ve imar yönetmeliği hükümlerine göre genel hizmetlere ayrılan yapılar muvakkat yapı olarak tanımlanıyor. Peki muvakkat yapı ruhsatı nedir, nasıl alınır?



Muvakkat yapı ruhsatı nedir?

Muvakkat yapı; şantiye binası gibi, inşaat süresince kullanılıp daha sonra yıkılan yapı ve imar yönetmeliği hükümlerine göre genel hizmetlere ayrılan, cephe ve derinlik bakımından inşaata elverişli olmayan parsellerde yapılmasına izin verilen tek katlı yapı olarak karşımıza çıkıyor. Peki muvakkat yapı ruhsatı nereden alınır? Muvakkat yapı ruhsatı süresi ne kadardır?


Muvakkat yapı ruhsatı nasıl alınır?

İmar planı tatbikatına kadar, sahiplerinin isteği üzerine ilgili idare Encümenince muvakkat yapı yapılmasına izin verilir. Bu yapının, imar planına göre bulunduğu bölgenin özellikleri ve Belediye Başkanlığının teklifi de göz önüne alınarak hangi maksat için yapılıp kullanılabileceği ilgili idare Encümenince tayin ve tesbit olunur. Mülk sahibi bu maksadın dışına çıkamaz.


Muvakkat yapı ruhsatı süresi 10 yıldır. Yapı izni verilmezden önce ilgili idare encümeni kararının gün ve sayısının 10 yıllık müddet için muvakkat inşaat olduğunun ve diğer lüzumlu ölçü ve şartların, tapu kaydına şerh edilmesi gereklidir. Muvakkatlık süresi tapu kaydına şerh verildiği günden başlar.


Bir parselde birden fazla muvakkat yapıya izin verilmesi halinde bu yapıların toplam yapı inşaat alanı 250 m2’den, kat adedi 2’den ve yükseklikleri asma katlı binalarda 9.30 m.den, asma katsız binalarda 8.30 m. den fazla olamaz. 


İmar yoluna mahreci bulunmayan ve komşu parsellerin yapılaşmış olması nedeniyle tevhid imkanı kalmayan parsellerde irtifakla imar yoluna geçiş hakkı bulunması şartıyla; bu fıkrada belirtilen ölçülerde muvakkat yapı yapılabilir. Ancak, bitişiğinde bu parselle tevhidi mümkün olan yapılaşmamış parseller bulunuyor ise bu parsel diğer parsellerden herhangi biri ile tevhid edilerek yola cephe kazandırılmadıkça diğer parsellere de yapı ruhsatı düzenlenemez.


Plan tatbik olunurken, muvakkat inşaat ve tesisler yıktırılır. 10 yıllık muvakkatlık müddeti dolduktan sonra veya 10 yıl dolmadan yıktırılması veya kamulaştırılması halinde muvakkat bina ve tesislerin 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu hükümlerine göre takdir edilecek bedeli sahiplerine ödenir.


Yapı yaklaşma mesafesi nedir?


Geri Dön