28 / 04 / 2024

Yapı ruhsatı nedir, neden gereklidir? Yapı ruhsatı nasıl alınır?

Yapı ruhsatı nedir, neden gereklidir? Yapı ruhsatı nasıl alınır?

Yapı ruhsatı bir inşaata başlarken olması gereken ilk belgedir. Bu ruhsat yapının kanun ile belirlenmiş niteliklerde olduğunu ve kanunlara uygun olduğunu ifade eder. Peki, yapı ruhsatı neden gereklidir, nasıl alınır? Yapı ruhsatı alınmazsa ne olur? İşte ayrıntılar…



Yapı ruhsatı alınmamış bir inşaatın tespiti halinde, inşaatın durdurulması hatta yıkımı bile söz konusu olabilir. Ayrıca, yapının sahibi ve müteahhidi de para cezasına çarptırılabilir. Yapı ruhsatı kısaca, bir inşaatın izin belgesi olarak da nitelendirilebilir…

YAPI RUHSATI NEDİR?

Bir taşınmazın inşasına ve inşaya uygunluğuna ilişkin alınması kanun ile belirtilmiş izin belgesine yapı ruhsatı denir.

Yapı ruhsatı nedir, neden gereklidir? Yapı ruhsatı nasıl alınır?

Bir inşaatın yapılabilmesi için ilgili kanun ve yasalarla belirlenmiş şartları taşıması gerekmektedir. Ancak yasa ile belirlenen süreçlerin tamamlanmasının ardından inşaat için izin belgesi alınır ve başvuru yapılmasının ardından gerekli prosedürlerin tamamlanmasıyla yapı ruhsatı alınır.

Ruhsat alınmadan başlanan her inşaat kaçak yapı olarak değerlendirilir ve 3194 numaralı kanunda inşaatlar için yapı ruhsatı alınması gerektiği belirtilmiştir.

YAPI RUHSATI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Yapı ruhsatı, kısaca bir inşaatın, İmar Kanunu’nda yer alan yasa maddelerinde belirtilen çeşitli prosedürlerin tamamlandığını ve inşaatın yapılması için izin alındığını gösteren belgedir. Bu belgenin olmadığı her yapı kaçak sayılır ve tespiti halinde yapının inşası durdurulur ancak ruhsat aldıktan sonra inşaata devam edilebilir.

 


Geri Dön