14 / 05 / 2024

Yapı ruhsatı nedir, neden gereklidir? Yapı ruhsatı nasıl alınır?

Yapı ruhsatı nedir, neden gereklidir? Yapı ruhsatı nasıl alınır?

Yapı ruhsatı bir inşaata başlarken olması gereken ilk belgedir. Bu ruhsat yapının kanun ile belirlenmiş niteliklerde olduğunu ve kanunlara uygun olduğunu ifade eder. Peki, yapı ruhsatı neden gereklidir, nasıl alınır? Yapı ruhsatı alınmazsa ne olur? İşte ayrıntılar…



Yapı ruhsatı başvurusunda yer alması gereken ilk belge, yapının projesidir. Bunula birlikte, projede yapı bilgileri ve yapı sahibine ilişkin bilgiler de olması gerekmektedir.

Yapının yer aldığı bölge, belediyelere bağlı ise ruhsat belediyeden belediyelikler sınırı dışında ise valiliklerde alınmaktadır.

Yapı ruhsatı nedir, neden gereklidir? Yapı ruhsatı nasıl alınır?

YAPI RUHSATI NEDEN GEREKLİDİR?

Yapı ruhsatı inşaatı yapılan her yapı için zorunludur ve ruhsatı olmayan inşaatlar, kanunen kaça sayılmaktadır.

Yapı ruhsatı alınmadan başlanılan inşaatlarda, yapının bulunduğu bölgedeki belediyeler, yapının ruhsatsız olduğunu tespit ettiği takdirde, yapımı durdurma veya yıkım kararı alabilmektedir.

Aynı zamanda, yapının mal sahipleri, müteahhitleri ve diğer sorunlular, ruhsatsız bir inşaat yaptıkları için para cezası ödeme durumunda kalabilirler.

Yapı ruhsatı için kanunlar tarafından belirlenen süreler inşaatın 2 yıl içinde başlamasını beyan eder. Toplam süresi ise 5 yıldır.

Prefabrik ev için ruhsat gerekir mi? Prefabrik ev için ruhsat nasıl alınır?


Geri Dön