28 / 12 / 2024

Myndos Antik Kenti'ndeki kaçak inşaata çevrecilerden tepki!

Myndos Antik Kenti'ndeki kaçak inşaata çevrecilerden tepki!

Bodrum'da yer alan Myndos Antik Kenti'nin kıyısında taş ve betonla doldurulup, kaçak yapı inşaatı yürütüldüğü ileti sürüldü. Gümüşlük sakinleri ve çevreciler, “birinci derece arkeolojik sit alanı” olarak tescilli olan alandaki inşaat çalışmaları için savcılığa suç duyurusunda bulundu...



Son günlerde turizmin başkenti Bodrum’a bağlı Gümüşlük’te bir çevre mücadelesi yaşanıyor. Gümüşlük sakinleri ve çevreciler, “birinci derece arkeolojik sit alanı” olarak tescilli olan Myndos Antik Kenti sınırları içerisindeki taşınmazda, kıyı bandı kanuna aykırı faaliyetler ile kaçak inşaat çalışmalar yürütüldüğü iddiasıyla savcılığa suç duyurusu yaptı.

Milliyet'ten Mert İnan'ın haberine göre, şikayet dilekçesinde Karakaya Mahallesi’ndeki taşınmazın Ankaralı işadamı V.B’ye ait olduğu, V.B’nin “birinci derece arkeolojik sit alanı”nda bulunan taşınmaz üzerinde kıyı niteliğinde olan ve yapılaşma olmayan bölgeyi tel örgüler ve çitlerle kapatarak herkese açık olan kıyıyı kendi özel kullanımına almak istediği belirtildi. 

Ayrıca iş adamının kıyı kenar bandını yok etmeye çalıştığı, denizden tarihi eser olma ihtimali bulunan taşları çıkartmaya çalıştığı iddialarına da dilekçede yer verildi.

‘İzinsiz yapılamaz’

Çevre katliamına karşı Bodrum Belediyesi de adım attı. Yasalara aykırı olarak inşaat faaliyetleri yürütüldüğü belirtilen alanın mühürlendiği bilgisini aktaran Belediye Başkanı Ahmet Aras, “Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na, yasalara aykırı yapılan işlemlerin kaldırılması için dilekçemizi ilettik. Gelecek cevabın ardından gerekeni yapacağız. Bu alanda Anıtlar Kurulu’nun aykırı bulacağı uygunsuz eklentiler kaldırılacak” diye konuştu.

Arkeolojik sit alanının tahrip edilmemesini isteyen Gümüşlük sakinlerinin şikâyet dilekçesinde ise, arazi içerisinde yıkım kararı bulunan kazı evinde kanuna aykırı inşaat faaliyetleri yapıldığı belirtildi. Çevrecilerin avukatı Akın Bal, Milliyet’e yaptığı açıklamada, “Birinci derece arkeolojik sit alanına izinsiz hiçbir inşaat işlemi yapılamaz. İşadamı V.B denizdeki taşları çıkartarak arkeolojik değerdeki taşlardan yeni duvar oluşturup kıyı çizgisini yok etmeye çalıştığı gibi, temeli olmayan yerlere eski taşlarla temel oluşturmaya çalışıp eski görünümlü imitasyon eser yapmaya çaba sarf ediyor” şeklinde konuştu.

‘Mühürlendi ama devam etti’

Gümüşlük Çevre Koruma Derneği Başkanı İbrahim Hakkı Zırh ise şunları kaydetti:

“İş adamı V.B. birinci derece sit alanı olan araziyi aldıktan hemen sonra antik kent kalıntıları içerisinde yol yapmaya başladı. Bodrum Belediyesi tarafından durdurulan ve mühürlenen, yıkım kararı çıkarılan çalışma, hemen sonrasında yıkılmadığı gibi devam ettiriliyor. V.B. 2020 yılı başında önce limanın içindeki antik kent kalıntıları üzerinde yürüyüş yoluna inşaat başlattı, demirler döşendi, molozlar döküldü, beton dökme aşamasına gelindi, belediye yine mühürledi fakat yine durmadılar. Sonrasında ise daha da korkunç bir tahribat ile sanki tahribatın yasalara uygunluğunu kanıtlamak istercesine, antik liman kalıntılarındaki orijinal taşları alıp arazi içerisine yerleştirerek burada 1950 öncesi bir yapı varmış gibi gösterdi.”

Myndos Antik Kenti'nde kaçak yapılaşmaya suç duyurusu!


Geri Dön