28 / 04 / 2024

Naci Görür'den tüyleri diken diken eden İstanbul depremi açıklaması: 'Avrupa yakası 9 şiddetinde....'

Naci Görür'den tüyleri diken diken eden İstanbul depremi açıklaması: 'Avrupa yakası 9 şiddetinde....'

Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, büyük İstanbul depremi hakkında yeni uyarılarda bulundu. Görür, beklenen Marmara depreminin büyüklüğünün 7,2 ile 7,6 arasında olabileceğini belirtti. Ayrıca, depremin İstanbul'un Avrupa yakasında 9 şiddetinde hissedilebileceğini ifade etti.



Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye'nin önde gelen deprem uzmanlarından biri olarak Marmara Denizi'nde "kesinlikle" 7 büyüklüğünün üzerinde bir depremin kaçınılmaz olduğunu ve bu konuda şüpheye yer olmadığını vurguladı. Prof. Dr. Naci Görür, T24'ün Yıllık Buluşmaları toplantısında katılarak beklenen Marmara depreminin potansiyel sonuçlarını ve ekonomi üzerindeki olası etkilerini paylaştı.

AVRUPA YAKASINDA 9 ŞİDDETİNDE DEPREM

Prof. Dr. Naci Görür, Kuzey Anadolu Fayı'nın kuzey kolunun her 250 yılda bir ortalama olarak 7 büyüklüğünde veya daha büyük depremler ürettiğini açıkladı. Görür, "Şu an itibariyle tekrar dönemi gelmiştir" diye ekleyerek, "Artık Marmara Denizi'nde olacak ya da olmayacak diye düşünmeyi bırakmalıyız. Bilimsel olarak kesin olan şey, bu depremin gerçekleşeceği yönündedir" dedi. Prof. Dr. Görür ayrıca, depremin İstanbul'un Avrupa yakasında 9 büyüklüğünde hissedileceğini sözlerine ekledi.

MARMARA BİR DEPREM DENİZİDİR

Marmara Denizi'nin, depremlerin sıkça meydana geldiği bir deniz olduğunu belirten Görür, "Bu denizin varlığı, Kuzey Anadolu Fayı'nın kuzey kolunun bu bölgede aktif olmasından kaynaklanıyor. Bu deniz, bölgedeki fay hareketleri ve depremler nedeniyle oluştu. Özellikle Kuzey Anadolu Fayı, yüzyıllardır bu bölgede etkin bir şekilde devam ediyor. Depremler de bu fay hattı boyunca doğudan batıya doğru yayılıyor. Bunu 'depremlerin göçü' olarak adlandırırız" dedi.

KIRILMASINI BEKLİYORUZ

Görür, şu bilgileri paylaştı: "20. yüzyılda 1939 Erzincan depreminden sonraki büyük depremler: 1942'de, 1943'te, 1957'de, 1967'de, 1999'da iki tane... Bu depremler, Erzincan'dan başlayıp Marmara Denizi bölgesine kadar uzanıyor. Her biri 7 büyüklüğünde veya daha büyük. Bu depremler doğudan başlayıp, 1999'da İstanbul'a kadar geldi. 1999'da Kocaeli depremi olduğunda biz alarma geçtik ve İstanbul'un depreme hazırlanması gerektiğini belirttik. Kuzey Anadolu Fayı'nın bir bölgede deprem yaptığında, bir sonraki deprem bu fay hattının batısındaki bir bölgede olur. Yani stresi aktararak ilerler. Şu an Marmara Denizi'ne kadar ulaştı ve Marmara Denizi'nin kırılmasını bekliyoruz."

DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ 7,6'YA ULAŞABİLİR

Görür, yukarıdaki harita göstererek Marmara Denizi'nde beklenen deprem hakkında şu tahminleri sundu: "Adalar'ın güneyinde bulunan fay hattı, kilitli bir faydır ve kırılması beklenen faydır. Aynı şekilde Kumburgaz Fay Hattı da kilitli bir faydır. Marmara'nın batısında yer alan Tekirdağ Fayı ise 1912'de Şarköy depremi sırasında kırıldı. Beklediğimiz depremin iki ana fay hattı var: biri Kumburgaz Fay Hattı, diğeri de Adalar Fay Hattı. Bu faylar kırıldığında Marmara'da en az 7,2 ile en fazla 7,6 büyüklüğünde bir deprem meydana gelecektir."

4 Litre ayçiçek yağına büyük indirim: Bu fiyata yetişen alır

Memura yüzde 50, emekliye yüzde 40 maaş zammı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan Kur Korumalı Mevduat (KKM) açıklaması: Bir anda gerçekleşecek durum değil


Geri Dön